Gidsen en advies

Van eendje tot wesp: De geschiedenis van de Vespa

Door Davide Marelli | 27 maart 2019

Vanaf 29 maart hebben we een van de laatste Vespa‘s 98cc uit 1947 exclusief op Catawiki. Voor deze speciale gelegenheid vertelt onze expert Italiaans motorfietsen, Davide Marelli, iets over de geschiedenis van deze iconische scooter die na de Tweede Wereldoorlog erg populair werd.

Op 25 april 1945 kwam er in Italië een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden verdreven de nazi‘s en drie dagen later werd Benito Mussolini vermoord in Mezzegra, bij het Comomeer. Italië lag in puin, maar Enrico Piaggio zag een kans.

Piaggio was de baas van vliegtuigfabrikant Piaggio, opgericht door zijn grootvader. Het bedrijf was gevestigd in Pontedera in Toscane. Tijdens de oorlog was de fabriek volledig verwoest, maar Piaggio had nog hoop. Hij zag dat er behoefte was aan een makkelijk en betaalbaar vervoermiddel voor de grote massa, en besloot de vliegtuigindustrie vaarwel te zeggen.

Piaggio had tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten scooters gezien. Merken zoals Cushman en Salsbury hadden een ruim assortiment scooters in productie in de jaren 1940. De scooters waren behoorlijk populair in de VS. Maar als we er met onze moderne ogen naar kijken, zien ze er wellicht wat primitief uit, met hun smalle wielen en eenvoudige designs.

close-up van een Vespa 98 cc uit 1947

Het eendje

In 1944 bouwde ingenieur Renzo Spolti voor Piaggio een prototype van een scooter en eind 1945 was de eerste versie klaar. Die heette toen nog geen Vespa. Hij stond officieel bekend als MP5 (Moto Piaggio no.5), maar is bekender geworden met zijn bijnaam Paperino (wat ‘eendje’ of ‘Donald Duck' betekent in het Italiaans).

Het voorste deel leek al sterk op de Vespa die we tegenwoordig kennen, maar de motor zat op de plaats die je vaak bij motorfietsen ziet: tussen de benen van de chauffeur. Piaggio was niet tevreden over het ontwerp, dus in de zomer van 1945 vroeg hij luchtvaartingenieur Corradino D‘Ascanio om een nieuw ontwerp te maken.

De wesp

D‘Ascanio begon waar Spolti was gestopt, met een kleine maar heel slimme aanpassing. Hij verplaatste de motor naar de rechterkant van het achterwiel, zodat het midden van de scooter helemaal vrij kwam. De achterkant van het voertuig werd daardoor ‘dikker’ om de motor aan de rechterkant te bedekken. Links ontstond vervolgens ruimte voor bagage.

Volgens de legende zou Piaggio, toen hij D‘Ascanio‘s ontwerp (de MP6) voor het eerst zag, gezegd hebben: “Sembra una vespa!” (“Dat ziet eruit als een wesp!”) en zo kreeg de nieuwe scooter meteen al zijn naam. De Vespa was geboren.

De eerste Vespa kwam in 1946 op de markt. Hij had geen achteras of standaard, maar rustte in plaats daarvan op het voetenbord als hij niet gebruikt werd. Deze scooter had een tweetaktmotor met geforceerde luchtkoeling. De koude lucht werd langs een metalen kap boven de cilinder geblazen door een vliegwiel. Hij had drie versnellingen die werkten via een eenvoudig en efficiënt systeem, dat door de chauffeur met de linkerhand bediend werd.

De 98cc-variant was minder dan twee jaar op de markt, aangezien in 1948 nieuwe 125cc-model werd uitgebracht.

Vespa 98 cc uit 1947 

De Vespa die Catawiki deze week in de veiling heeft, is een van de allereerste 98cc-modellen. De scooter is volledig gerestaureerd en de originele Italiaanse documenten zitten er nog bij. Hij wordt aangeboden door een bekende Italiaanse motorfietsenhandelaar. Omdat hij in 1947 geproduceerd is, weten we dat het een van de allerlaatste 98cc-modellen geweest moet zijn die Piaggio verkocht.

Meer scooters vind je in de Vespa, Lambretta en klassieke scooterveiling van deze week. Je kunt ook een kijkje nemen bij de modern klassieke en klassieke motorfietsenveiling voor andere klassieke tweewielers. Onze experts houden deze week ook een Harley-Davidsonveiling die absoluut de moeite waard is.

____________________

Ontdek meer Vespa | Scooters | Motorfietsen

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu