Inspiratie

Top-items uit de postzegel- en ansichtkaartenveilingen van deze week

Door Thomas | 27 maart 2019

In ’Keuze van de expert’ vertelt een van onze experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Deze week selecteert onze postzegel-expert, Nicolas Pereira, vijf bijzondere items uit de postzegel- en ansichtkaartenveilingen voor je.


1. Nederlands-Indië, 1921 - transport in drijvende brandkast - NVPH BK1/BK7

Deze set Nederlandse zegels werd uitgegeven voor brieven die vervoerd werden in zogenoemde drijvende brandkasten. Dergelijke brandkasten bevonden zich op schepen en er konden brieven in opgeborgen worden. Mocht het schip worden aangevallen of op een zeemijn lopen, dan bleef de post veilig en onbeschadigd. Soms kwam het voor dat een schip zonk. In dat geval dreef de kluis intact naar het zeeoppervlak. Je vindt deze interessante set in onze Nederlandse postzegelveiling.


2. Frankrijk, 1849 - 1 frank heldere vermiljoen (uitzonderlijke schaduw) op brief - Yvert 7a

Soms kom je iets tegen wat je niet snel vergeet. In de Franse postzegelveiling van deze week vind je zo‘n bijzonder stuk! Deze brief uit 1849 is gefrankeerd met een zegel van 1 frank met een uitzonderlijk heldere vermiljoen (Yvert 7a). Deze zegel is zo intens helder, dat zelfs de expert die het certificaat van echtheid ondertekende, opmerkte dat het het tot nu toe mooist bekende exemplaar is.


3. Duitse veldpost, 1945 - zegel voor onderzeeër schiereiland Hel - Michel 13 b met BPP-certificaat

In maart 1945, tijdens de Duitse bezetting van het schiereiland Hel (in het noorden van Polen), waren de Duitse troepen afgesneden van het vasteland. De soldaten werden bevoorraad met onderzeeërs. Ook de post aan de Duitse soldaten arriveerde via deze onderzeeërs. Voor die post werd een speciale zegel uitgegeven. Je vindt zo‘n onderzeepostzegel met BPP-certificaat in de Duitse postzegelveiling van deze week.


4. Spanje, 1938 - Slag bij Lepanto - ongetand - dezelfde nummering - Edifil 864/865

De Zeeslag bij Lepanto brak uit op 7 oktober 1571, toen een vloot van de Heilige Liga een grote nederlaag toebracht aan het Ottomaanse Rijk in de Golf van Patras. De Spaanse posterijen gaven in 1938 een set van twee blokken uit om deze belangrijke strijd te herdenken. De set werd uitgegeven in een getande en ongetande versie. De ongetande uitgave is behoorlijk moeilijk te vinden, maar in de Spaanse en Portugese postzegelveiling van deze week vind je een set van deze ongetande zegels, postgaaf maar met scharnier.


5. Een verzameling van 45 luchtvaart-ansichtkaarten, inclusief vliegtuigen, luchtschepen (ballonnen, luchtschepen en zeppelins)-1900-1960

Van de gebroeders Wright tot de nieuwste Boeing, de luchtvaartwereld heeft zich sterk ontwikkeld in de afgelopen eeuw. Als luchtvaartgeschiedenis je interesseert, neem dan zeker een kijkje bij deze ansichtkaartenverzameling in onze internationale ansichtkaartenveiling van deze week. Op deze kaarten zijn zeppelins, ballonnen, en andere oude luchtschepen afgebeeld uit de periode 1900-1960.


____________________ 

Ontdek meer Postzegels

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!