Tips veilingmeesters

De Italiaanse genieën die de wereld vormden

Door Simone | 2 april 2019

Italië was op verschillende momenten in de geschiedenis het culturele, politieke en religieuze centrum van de westerse beschaving; van het Romeinse Rijk tot de renaissance. Laten we eens kijken naar de genieën wiens bijdrage aan de Italiaanse taal, muziek, het onderwijs, de kunst, wetenschap en politiek de wereld heeft gevormd zoals we deze vandaag de dag kennen.

Taal

De Italiaanse taal zou niet de taal geweest zijn zo we die nu kennen, zonder Dante Alighieri. Voordat hij zijn Goddelijke Komedie schreef, verscheen de meeste poëzie in Latijn, een taal die alleen de rijken en hoogopgeleiden kenden. Dante geloofde sterk in de volkstaal - de taal die gewone mensen spraken in het dagelijkse leven. Hij was zich bewust van de verschillende Italiaanse dialecten en de behoefte aan een gezamenlijke taal zonder de beperkingen van het Latijn.

Met de Goddelijke Komedie combineerde Dante het Toscaanse dialect met elementen uit het Latijn en andere regionale dialecten. Zijn doel was om een breed publiek te bereiken, inclusief leken, geestelijken en dichters. Hij liet zien dat de Italiaanse taal geschikt was voor een hoog niveau van expressie, en dat daarmee een breder publiek bereikt kon worden dan alleen de Latijnssprekende elite.

Muziek

Met componisten zoals Rossini, Monteverdi, Puccini, Vivaldi en Verdi, hebben we in feite voor elke eeuw een Italiaanse componist en worden alle belangrijke periodes bestreken, van de renaissance tot barok en van classicisme tot romantiek. Echt verrassend is dat niet, aangezien Italië de bakermat is van de opera en een belangrijke rol gespeeld heeft in de ontwikkeling van de westerse klassieke muziek.

De muziek van deze Italiaanse componisten is zo verweven met de westerse cultuur, dat je die zelfs herkent als je de namen van de muziekstukken en makers ervan niet kent. Als je als kind gekeken hebt naar Looney Tunes, herken je De Barbier van Sevilla en de ouverture van Wilhelm Tell van Rossini. La Traviata van Verdi klinkt in Pretty Woman en O Mio Babbino Caro van Puccini is te horen in de tv-serie Downton Abbey.

Onderwijs

Montessori-onderwijs is nog te vinden in meer dan 100 landen wereldwijd. Het is onbetwistbaar dat Maria Montessori een grote invloed had op de opvoeding van talloze kinderen. Deze onderwijsmethode voor jonge kinderen legt de nadruk op de ontwikkeling van het eigen initiatief en de natuurlijke capaciteiten van een kind, vooral door praktisch spel. De methode gaf kinderen de mogelijkheid zich te ontwikkelen in hun eigen tempo, en gaf opvoedkundigen nieuwe inzichten in de ontwikkeling van kinderen. Ze was ook een belangrijke voorvechter van vrouwenrechten en pleitte voor erkenning van neurodiversiteit bij kinderen.

Montessori leverde indrukwekkende prestaties tijdens haar leven. Als eerste ging ze studeren aan een jongensschool, waar ze een certificaat haalde in natuur- en wiskunde. Daarna doorliep ze de medische school van de Universiteit van Rome, in 1896. Je kunt je voorstellen dat dat in die tijd, als vrouw in een door mannen gedomineerde samenleving, uitdagingen met zich meebracht. Het werd als onfatsoenlijk gezien als een vrouw zich in een ruimte met mannen bevond, terwijl er ook een naakt lichaam lag. Dus moest ze de ontleedkundige lessen uren later alleen doen.

Kunst

We weten het natuurlijk niet zeker, maar er zijn twee Italiaanse kunstenaars waar je vrijwel zeker van gehoord hebt, zelfs als je nooit kunst of geschiedenis gestudeerd hebt: Michelangelo en Da Vinci. De twee hebben veel gemeen; ze leefden in dezelfde tijd en woonden in Florence, en ze hadden allebei relaties met de machtige familie de Medici. En misschien wel het belangrijkste, ze staan allebei bekend om hun enorme veelzijdigheid. Daardoor beconcurreren ze elkaar als het gaat om de titel van de archetypische ‘Renaissance man’ (iemand die expert is op verschillende terreinen).

Samen met Rafaël, worden Michelangelo en Da Vinci vaak gezien als de ‘drie-eenheid van grote meesters’ van de hoogrenaissance. De drie kunstenaars kregen wellicht de hoogste eer die een Italiaanse kunstenaar ten deel kan vallen: er is een Ninja Turtle naar hen vernoemd. De vierde Turtle is ook vernoemd naar een Italiaanse kunstenaar: Donatello, nog een Florentijnse kunstenaar uit de renaissance, die vooral bekend werd om zijn beelden en architectonische reliëfs.

Wetenschap

Net als Da Vinci en Michelangelo, werd Galileo Galilei gezien als een polymath, of Renaissance man. Stephen Hawking zei dat aan Galileo misschien wel meer te danken is als het gaat de moderne wetenschap, dan aan wie ook. En Albert Einstein noemde hem de vader van de moderne wetenschap. Galileo was een van de eerste moderne denkers die duidelijk stelde dat de natuurwetten wiskundig zijn. In Il Saggiatore schreef hij: "Er is filosofie geschreven in dit grote boek, het universum... Het is geschreven in de taal van de wiskunde, en de karakters zijn driehoeken, cirkels en andere geometrische figuren...“

Het was datzelfde denken, dat hem in conflict bracht met de rooms-katholieke kerk. Toen hij Sidereus Nuncius (Sterrenbode) publiceerde, onderschreven de meeste opgeleide mensen het Aristotelistische geocentrische wereldbeeld dat de aarde het centrum van het universum was. De observaties in Galileo‘s boek kwamen overeen met de heliocentrische theorie van Copernicus en waren in strijd met bijbelse verklaringen uit die tijd. Hij werd veroordeeld tot huisarrest, maar schreef in die tijd juist enkele van zijn beste werken.

Politiek

Hoewel Machiavellisme negatieve associaties kan oproepen met machtspolitiek, moet de invloed van Niccolò Machiavelli niet onderschat worden. Hoeveel mensen kunnen immers zeggen een bepaald type gedrag naar hen vernoemd is? Machiavelli’s publicatie De Heerser beschrijft immoreel gedrag, zoals liegen en moorden, als normaal en effectief in sommige situaties; het doel heiligt de middelen. Algemeen is men het er echter over eens dat Machiavelli meer was dan alleen ”Machiavelliaans”.

Zijn ideeën hadden grote invloed op politieke leiders in het moderne Westen, van Thomas Cromwell tot Henry VII en van Rousseau tot Francis Bacon. Wetenschappers stellen ook dat Machiavelli de Founding Fathers van de Verenigde Staten sterk beïnvloed heeft, als gevolg van zijn voorkeur voor republikanisme.

____________________

Gebruik de hashtag #ItalianGenius op Catawiki om boeken, kaarten en meer te vinden die te maken hebben met deze illustere vormgevers van onze wereld.

Ontdek meer Boeken | Cartografie

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!