Inspiratie

Hoogtepunten uit onze Japanse exclusieve kunst- en antiekveiling

Door Surya Rutten | 3 april 2019


In ’Keuze van de expert’ vertelt een van onze interne experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Deze week selecteert onze expert Aziatische kunst en objecten , Surya Rutten, vier objecten uit onze speciale Nederlandse privécollectie veiling.1. Scherm van zes panelen met een schilderij van ganzen en pioenrozen in de buurt van een rots op een grond van bladgoud. Meiji-periode. 


Scherm van zes panelen met een schilderij van ganzen en pioenrozen

De kolgans is meestal donkerbruin, met grijzige tinten. In grootte zit hij tussen een wilde eend en een zwaan. Al sinds de oudheid is het een bekende vogel, en hij verschijnt vaak in Japanse volksverhalen, gedichten, literatuur en folklore. Hij is vaak het thema geweest van schilderijen op kamerschermen en was een populair motief in familiewapens. Hij is een van de symbolen die worden gebruikt om de herfst uit te beelden. De Kolgans wordt in 80 gedichten van Man’yōshū genoemd, een bloemlezing van de achtste eeuw van Japanse dichtkunst, en alleen de koekoek wordt vaker genoemd. In Japan staat de pioenroos symbool voor moed.2. Een rood gelakt harnas yoroi met een tweedelig kuras (shū'urushinuri okegawa nimaidō gosoku). Vroege Showa-periode. 


Een rood gelakt harnas yoroi met een tweedelig kuras

Een grote hoshikabuto helm met kuwagata-geweien gecombineerd met een maedate drakenreliëf en een groot fukikaeshi versierd met gerookt leer en een grote kwast aan de achterkant. Vier grote shikoro nekbeschermers. Een bruin gelakt gezichtsmasker (resseibō) van een oude man met witte snor en een rood gelakt vierdelig kinstuk (nodowa). Een zesdelige rood gelakte sode met blauwe koorden beschermen de schouders.

De armen zijn bedekt met rood gelakte shinokote met verticale metalen banden en Japanse maliënkolder. Een bruin emmervormig tweedelige kuras (nimaidō) waar zes vijf-koppige kusazuri aan hangen. Grote haidate met brocate en geveterde karuta metalen stukken beschermen de bovenbenen. Suneate die de onderbenen beschermen hebben verticale metalen banden (shinosuneate). Met een tailleband. In een harnas opbergkist (yoroibako).3. Set van een zwart gelakte schrijfdoos met bijpassende grote papierdoos versierd met Mount Fuji in zilveren maki-e lak. Vroege Showa-periode. 


Set van een zwart gelakte schrijfdoos & grote papierdoos

Bijna vierkante schrijfdoos (suzuribako), versierd in verhoogde takamakie-lak met dennen op het strand en in de verte heuvels op een zeekust. Van binnen zwart gelakt met twee vakken voor borstels, een inktsteen en een zilveren waterdruppelaar in de vorm van een kalebas. De papieren doos (ryōshibako) is versierd met Mount Fuji in de verte en een ontwerp van tempels en de bergen in zilver en goud maki-e lak, het deksel aan de binnenzijde heeft drie aubergines in opgelegd goud en zilver takamakie-lak.


4. Een zwarte gepatineerd bronzen figuur van bodhisattva Kannon als Bodhisattva Samantabhadra zittend op het zadel van een getooide olifant. Late Edo-Meiji periode.


Bronzen figuur van bodhisattva Kannon

De handen gevouwen in een zeldzame versie van de vitarka mudra (het onderwijsgebaar) met duim en wijsvinger bij elkaar. Samantabhadra is de Bodhisattva die geassocieerd wordt met het beoefenen van de boeddhistische leer en vergezelt Manjushri, de heer van transcendente wijsheid, in een drie-eenheid met Shakyamuni Buddha. De Bodhisattva wordt gedragen door een witte olifant, symbolisch voor de kracht die door het beoefenen van het boeddhisme wordt bereikt.Over de Nederlandse privécollectieDeze Nederlandse collectie omvat stukken uit Japan van hoge kwaliteit, variërend van de vroege periodes tot de Showa-periode. Alle objecten zijn verzameld met hetzelfde oog voor kwaliteit en detail. Deze prachtige items zijn niet alleen interessant voor verzamelaars maar ook voor mensen die op zoek zijn naar een bijzonder object of een blikvanger voor in hun interieur. Er zijn items voor de jonge verzamelaar en voor de meer gespecialiseerde verzamelaar in verschillende prijsklassen, hetgeen dit een zeer mooie veiling maakt voor iedereen die geïnteresseerd zijn in Japanse en Aziatische kunst en antiek.


____________________Vind deze objecten en meer in de Exclusieve Japanse Privéverzameling veiling van deze week .


____________________Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Japanse krijgers: 5 weetjes over Samurai

Wat je moet weten voordat je een Boeddhabeeld koopt of verkoopt


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!