Nieuws

Moet je investeren in de Game of Thrones-whisky?

Door Beulah | 11 april 2019

Met de nieuwe Game of Thrones-serie komen ook acht whisky‘s met als thema Westeros uit. We kunnen niet genoeg krijgen van de prachtige verpakking en slimme links tussen de huizen en distilleerderijen. En we zijn nog een stap verder gegaan. We hebben onze interne whisky-experts gevraagd of ze deze whisky's het investeren waard vinden.

Diageo selecteerde acht Schotse distilleerderijen om whisky te produceren voor elk van de huizen van Westeros, en nog een extra voor de Night‘s Watch. Ze werkten daarbij samen met HBO, en de prachtige verpakkingen en slimme connecties tussen de huizen en distilleerderijen maken duidelijk dat ze met liefde gemaakt zijn.

Dat is allemaal prachtig natuurlijk, maar zijn deze whisky‘s interessant om in te investeren? Moeten kopers zich haasten om de Game of Thrones-whisky‘s te bemachtigen? We vroegen het de whisky-experts van Catawiki, Mark Dermul en Enrico Gaddoni.


Game of Thrones single malt whisky-reeks van Diageo

Wat vind je van de verzameling?

Mark: “Voor whisky-liefhebbers is dit een spannende collectie, vooral omdat sommige flessen (niet alle!) een compleet nieuwe variant van hun geliefde Scotch bevatten, zoals Lagavulin, Talisker of Clynelish. De Glendullan was aanvankelijk alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten, maar komt nu ook naar Europa.

“Aan de andere kant betekent het ook dat Diageo nu een groot aantal Game of Thrones-kijkers bereikt die op dit moment nog niets met whisky hebben. Op deze manier maken nieuwe consumenten kennis met deze heerlijke drank, en misschien verkiezen ze die straks boven wodka of andere 'lichtere' dranken.”

Is dit iets eenmaligs, of wordt whisky met onze popcultuur als thema een trend?

Mark: “Misschien is het al een trend? Een paar jaar geleden hadden we de Johnnie Walker Blade Runner Edition, die erg populair was. Als je kijkt naar het succes van Game of Thrones, is het zinvol om als bedrijf te kijken naar andere mogelijke combinaties van whisky en popcultuur.”


House of Stark - Dalwhinnie Winter's Frost

Vind je het een goed afgestemde collectie?

Mark: “Je hebt weinig fantasie nodig om de whisky te linken aan het huis dat erbij hoort. De link van Talisker met het House Greyjoy is goed gekozen. Talisker is een distilleerderij aan de kust, op het Isle of Skye, terwijl het House Greyjoy (Huis Grauwvreugd) een zeevarend volk is dat de Verdronken God aanbidt en leeft aan de kust van de Iron Islands. Vanuit dat perspectief is de collectie met zorg samengesteld.

Hoe zit het met de investeringsmogelijkheden?

Mark: “De Game of Thrones-set is immens populair, maar is in grote aantallen gemaakt. Desondanks geloof ik dat het een iconische set is. Er is geen sprake van een batchnummer, maar het is goed mogelijk dat een soortgelijke serie (dezelfde distilleerderijen, dezelfde leeftijden) ergens in de toekomst op de markt komt met labels als ‘batch no. 2’ en batch no. 3. Nieuwe batches zullen vrijwel zeker een positief effect hebben op de waarde van eerdere batches (dat wil zeggen, voor de investeerder en duidelijk niet voor de drinker).”

Uiteindelijk is de belangrijkste vraag: zullen de Catawiki-experts de Game of Thrones whisky‘s toevoegen aan hun eigen verzameling?

Mark: “Ja, ik heb al twee sets gekocht: een om te drinken en een om te bewaren voor mijn verzameling.”

Enrico: “Het verzamelen van deze whisky‘s is absoluut leuk om te doen, vanwege de verschillende labels, edities en namen. Ze hebben allemaal op hun eigen manier iets aantrekkelijks. Maar ik denk dat de smaak leidend moet zijn, je moet die whisky kopen waarvan je denkt dat het goede whisky is om te drinken.”

 ____________________

Ontdek meer Whisky | Game of Thrones | Filmscripts

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!