Overig

Basquiat en andere opvallende New Yorkse kunstenaars uit de jaren 80

Door Beulah | 26 april 2019

Nadat hij tientallen jaren een relatief onopvallend leven had geleid, begon de wereld de creatieve genie Jean-Michel Basquiat te ontdekken. Momenteel worden zijn schilderijen verkocht voor prijzen die oplopen tot 110,5 miljoen dollar, en verschijnen er ook t-shirtcollecties van Uniqlo en Netflix-documentaires.

Basquiat heeft een ongelooflijke erfenis nagelaten. Hij was een creatieve krachtpatser die generaties kunstenaars inspireerde om de grenzen van de visuele en politieke kunst op te zoeken.  Maar wat weten we over die andere mannen en vrouwen die schilderden, filmden en creëerden in dezelfde periode?


Peter and the Wolf door Basquiat

Veel van Basquiats spraakmakende tijdgenoten uit de New Yorkse kunstscène van de jaren 1980 stierven jong (Keith Haring, Robert Mapplethorpe, Basquiat zelf), maar de meeste leven nog en maken nog steeds kunst. We zetten een paar kunstenaars voor je op een rij, terwijl je wacht op de volgende Basquiat op de veiling...

Al Diaz


Het pseudoniem SAMO©

Basquiat werkte aan het einde van de jaren 1970 in Lower Manhattan samen met Al Diaz onder het pseudoniem SAMO©. Hoewel Basquiat later de boodschap “SAMO IS DEAD” door heel downtown Manhattan achterliet, was de creatieve geest van Al Diaz er nog springlevend. Als internationaal erkende graffitikunstenaar werd Al Diaz al snel een gevestigde naam in de New Yorkse streetartscene. Hij maakte ook in de decennia daarna kunst - waaronder de bekende Wet Paint-serie in de New Yorkse metrostations - en overweegt momenteel SAMO© nieuw leven in te blazen...

Barbara Kruger

Barbara Kruger is een conceptueel collagekunstenaar die in 1981 samen met Basquiat en Haring exposeerde in de Annina Nosei Gallery. Kruger combineert advertenties en krantenkoppen en levert daarmee kritiek op de obsessie in de samenleving om vrouwenlichamen te beheersen. Ze werkt in een palet van zwart en wit, met her en der strategisch rood, en is trouw aan veel van de thema‘s waar ook Basquiat zich mee bezighield.

Michael Holman

In 1979 vormde Basquiat Gray: een industriële rockband die optrad op iconische locaties zoals Mudd Club en de ICA. Filmmaker Michael Holman was een van Basquiats mede-oprichters en ook regisseur van Basquiat: een film over het leven van de kunstenaar. Als zelfverklaard deconstructionist en historisch absurdist gebruikte Holman vaak controversiële symbolen in zijn werk. Tot zijn beste werk behoort Gold Leaf, een serie bladgouden schilderijen waarin hij symbolen van de Confederatievlag gebruikt om vragen te stellen bij identiteit en ras in de hedendaagse Amerikaanse samenleving.

Yayoi Kusama


Een pompoen van Kusama

Yayoi Kusama wordt alom gezien als een van de belangrijkste Japanse kunstenaars. Kusama was actief in dezelfde kringen als Basquiat, en kreeg ook te maken met veel van dezelfde vooroordelen over ras en gender. Door haar zachte sculpturen en repetitieve, bijna obsessieve gebruik van polkadots, is haar werk direct herkenbaar en werden kunstenaars van Yoko Ono tot Superchunk door haar werk geïnspireerd. In 2014 werd haar serie Infinity Nets voor 7,1 miljoen dollar verkocht op een veiling en haar pompoenen reizen momenteel de wereld rond.

Lee Quiñones

Lee Quiñones kreeg erkenning door zijn metrokunst en als de belangrijkste kunstenaar die meewerkte aan de eerste, volledig geschilderde metro. Naarmate Quiñones’ kunst zich ontwikkelde, doken er politieke en popart-referenties op in zijn werk. Hij wordt vaak vergeleken met Basquiat vanwege zijn positie in de New Yorkse kunstscene, en ook als mede-Puerto Ricaan. Maar Quiñones’ stijl is uniek en eigen.

____________________

Op 29 april veilen de experts van Catawiki de N.Y. City collage van Basquiat.

____________________

Ontdek meer Streetart | Popart | Moderne en hedendaagse kunst

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Popart uit de hele wereld

In de spotlights: de kunst van Falcó

Van de straat naar de galerie: Ontmoet de belangrijkste streetart-kunstenaars van vandaag

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!