Gidsen en advies

La Dolce Vita in afbeeldingen

Door Simone | 29 april 2019

La Dolce Vita is synoniem geworden voor het beste van Italië. Letterlijk vertaald betekent het ‘het zoete leven’, maar het is meer dan dat. Iets wat moeilijk in woorden te vangen is. Laten we daarom in plaats daarvan afbeeldingen gebruiken.

1. Anita Ekberg in La Dolce Vita

Op deze lijst mag een verwijzing naar de iconische film uit de jaren 1960 niet ontbreken. La Dolce Vita werd alom gebruikt in Italië voordat Federico Fellini’s cinematografische meesterwerk uitkwam; na de release bereikte de uitdrukking ook de rest van de wereld. Het Italiaanse drama volgt paparazzi-journalist Marcello Rubini op zijn zoektocht naar het “zoete leven” van Rome. Anita Ekberg speelt Sylvia, een onbereikbare droomvrouw. Hun scène samen bij de Trevi-fontein is iconisch geworden (en er wordt nog steeds naar verwezen in de hedendaagse cinema, zoals in Sofia Coppola‘s Lost in Translation).

Anita Ekberg in de film La Dolce Vita

2. Oscar Ricciardi - Marina di Capri

Het zoete leven najagen wordt een tweede natuur als je omringd bent door prachtige landschappen. La Dolce Vita is verweven met het zonovergoten Italiaanse landschap, dat prachtig weergegeven is op dit olieverfschilderij van Oscar Ricciardi. Met zijn zachte kleuren en eenvoudige penseelstreken, illustreert hij de harmonieuze sfeer aan de Italiaanse kust. Ricciardi’s werk is een perfect voorbeeld van La Dolce Vita, want de liefde voor zijn land straalt van elk schilderij af.

Ricciardi Oscar (1864-1935) (Attr. a) - Marina di Capri

3. Armando de Lauzieres - In Cortile

La Dolce Vita heeft alles te maken met het genieten van de kleine dingen en in het moment leven: je opdoffen en tijd doorbrengen met familie en vrienden; samen eten en een wijntje drinken. Dit olieverfschilderij van Armando de Lauzieres legt een vredig moment op het Italiaanse platteland vast.

Armando de Lauzieres - In Cortile (1970)

4. Giuseppe Pennasilico - Terrazzo Ligure

Tegenwoordig lijkt alles te draaien om hard werken en ‘alles hebben’; druk zijn is iets om trots op te zijn en zelfs dingen die van nature ontspannend zouden moeten zijn, zoals Netflix kijken of yoga, leveren stress op vanwege de slopende hoeveelheid keuzes en de druk om te presteren. Italianen lijken te begrijpen dat de sleutel tot geluk niet ligt in meer werken, maar eerder in het doen van meer dingen waar je gelukkig van wordt. Het gaat er niet om de carrièreladder te beklimmen, maar om dingen te doen waar je blij van wordt - of om soms misschien even helemaal niets te doen.

‘La Dolce Vita’ gaat ook over ‘Dolce far Niente’ – de kunst van het nietsdoen. Op dit olieverfschilderij van Giuseppe Pennasilico zijn twee vrouwen te zien op een zonnig terras, waarbij niet meteen duidelijk is wat ze aan het doen zijn. Op de achtergrond neemt iemand de omgeving op. ‘Dolce far Niente’, inderdaad.

Giuseppe Pennasilico (1861-1940) - Terrazzo Ligure

5. Achille Capaldo - Natura Morta

En last but not least, wat is La Dolce Vita zonder heerlijk eten en een goed glas wijn? Als grootste wijnproducent ter wereld en een van de leidende landen in de productie van olijfolie, bepaalde kazen, olijven, druiven, sinaasappelen, citroenen en tomaten, is het niet verrassend dat goed eten met verse ingrediënten bij Italië hoort. Op Achille Capaldo’s olieverfschilderij Natura Morta is voedsel te zien op het midden van het doek, waarmee het een centrale rol inneemt in het leven. De tijd nemen om de vormen, kleuren, schoonheid, en uiteraard de smaak, van voedsel te appreciëren, is helemaal in de geest van La Dolce Vita.


Achille Capaldo - Natura Morta

____________________

Wil je wat van 'La Dolce Vita' in jouw huis brengen? Ontdek Italiaanse kunst op Catawiki.

Ontdek meer Klassieke kunst | Fotografie | Wijn

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!