Geschiedenis

De ongebruikelijke en experimentele geschiedenis van Gucci handtassen

Door Beulah | 7 mei 2019

Gucci handtassen zijn synoniem geworden voor weelderige luxe. Wat velen zich niet realiseren, is dat het Italiaanse merk altijd innovatief en experimenteel is geweest, vooral als het even tegenzat. Bereid zijn risico‘s te nemen en nieuwe dingen te proberen, is een van de redenen dat het merk Gucci nog bestaat. We zetten enkele unieke kenmerken van Gucci op een rijtje die uit nood geboren werden.


Een ongebruikelijke variant op het bamboe handvat van Gucci

Hennep

In 1935 legde de Volkenbond Italië een handelsembargo op. Het was de bedoeling om de Italiaanse agressie tegen Ethiopië te stoppen. Een onverwacht (hoewel redelijk voorspelbaar) gevolg was dat er een tekort ontstond aan geïmporteerd leer. Gucci ging als antwoord daarop experimenteren met alternatieven, inclusief met een soort geweven hennep uit Napels. Deze stof werd bedrukt met het nu bekende patroon van donkerbruine diamanten op een geelbruine achtergrond. Hij bleek sterk en duurzaam genoeg om gebruikt te worden in de eerste set koffers van Gucci.

Canvas

Na het succes van zijn hennepkoffers, stond Guccio Gucci open voor meer experimenten met stoffen en al snel diende zich daarvoor een kans aan. Een tekort aan materialen tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte canvas katoen de beste oplossing. De tassen van canvas katoen kregen het Gucci-merkteken met de dubbele G - de eerste keer dat het symbool werd gebruikt - en er werden rood met groene banden bevestigd aan beide kanten van de GG. Een combinatie die vandaag nog steeds gebruikt wordt.

Varkensleer

Bij een ander experiment met alternatieve materialen, maakte Gucci handtassen van varkensleer in plaats van het traditionele Florentijnse runderleer. Omdat varkensleer duurder is en de geproduceerde hoeveelheden kleiner zijn, is het de vraag of Gucci hiervoor gekozen zou hebben als de oorlog de aanvoerlijnen niet ontregeld had. Toen het enige tijd in gebruik was, werd het dunne en zachte varkensleer echter een belangrijk kenmerk van sommige populaire tassen van Gucci.

Bamboe


Let op de afneembare lange riem

De handgreep van bamboe is misschien wel een van de meest succesvolle experimenten van Gucci geweest. De rantsoenering bleef tot lang na de oorlog bestaan en in 1947 hadden de producenten van luxe goederen het moeilijk. Eén soort materiaal was echter rijkelijk beschikbaar, en dat was bamboe. Door de bamboestokken te verhitten, konden ze gebogen worden in de vorm van een handgrepen en aan de varkenslederen tassen bevestigd worden. Varkensleer was te zacht om een goede handgreep van te maken. Bamboe daarentegen was stevig en elegant genoeg om een goede vervanger te zijn. Deze Gucci tassen met bamboe handgrepen behoren nu nog steeds tot de meest gewilde creaties van het merk.

Neopreen

Neopreen of scuba-materiaal werd bij avant-garde ontwerpers als Gareth Pugh en gevestigde modehuizen zoals Balenciaga en Vera Wang populair: Je zag het in 2014 overal in de mode verschijnen. De Rubber Bucket Bag van Gucci is gesneden uit één stuk neopreen en draagt het Gucci-logo op beide zijden. Hij leidde tot nogal wat ophef bij de release - vanwege de hoge prijs en het open ontwerp in één kleur dat nogal afweek van wat Gucci tot die tijd had gedaan.

3D-print

In 2019 maakte Gucci twee gedurfde keuzes. Eerst werd gebroken met de traditie door de voorjaarsshow van Milaan naar Parijs te verplaatsen, en vervolgens droeg een van de topmodellen een handtas in de vorm van het hoofd van Mickey Mouse. De tas met lak-elementen werd gemaakt met een 3D-printer, met op de handgreep een Gucci-logo. Of het een klassieker gaat worden, moeten we nog afwachten. Maar één ding is duidelijk: Gucci staat nog steeds open voor experimenten met nieuwe en onverwachte materialen.

____________________

Ontdek meer Gucci handtassen | Gucci kleding | Mode


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe bepaal je de waarde van je designerhandtas?

5 designerhandtassen de in waarde toenemen

Waarom de iconische Chanel 2.55 handtas een geweldige investering is

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!