Bijzondere veilingen

Waarom je moet investeren in zakhorloges

Door Beulah | 9 mei 2019

Zakhorloges zijn een voorbeeld van prachtig, ingewikkeld vakwerk, vaak tegen een betaalbare prijs. Jochem Borren vertelt ons over zijn liefde voor zakhorloges, waarom ze een prima investering zijn en hoe hij er al op jonge leeftijd van in de ban raakte.

Welkom Jochem. Hoe is je interesse in het verzamelen van zakhorloges ontstaan?

Jochem: Mijn interesse in zakhorloges ontstond 12 jaar geleden door mijn oudere broer, een echte techneut. Hij haalde alles wat mechanisch was altijd uit elkaar, en zette het weer in elkaar zodra hij begreep hoe het werkte.Toen ik zag hoe mijn broer zakhorloges repareerde, werd mijn waardering voor zakhorloges aangewakkerd; vanaf dat moment ben ik begonnen met handelen en verzamelen.


Gouden verge fusee Frans zakhorloge met ingelegde parels

Heb je een advies voor jonge en nieuwe verzamelaars?

Jochem: Ik raad iedereen met een fascinatie voor vakmanschap en geschiedenis aan om zakhorloges te verzamelen. Je kunt online veel vinden over de verschillende makers, stijlen, uurwerken en materialen die in afgelopen 450 jaar werden gebruikt bij zakhorloges. Begin klein en probeer zoveel mogelijk te weten te komen over de zakhorloges die je koopt. Heb je eenmaal vertrouwen in je kennis en ben je er klaar voor je verzameling uit te breiden? Ga dan op zoek naar dat ene prachtige, fascinerende en speciale model!

Welk advies geef je aan iemand die een zakhorloge van goede kwaliteit wil kopen?

Jochem: Zakhorloges van goede kwaliteit zijn er in alle soorten en maten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft een zakhorloge niet per se van een topmerk zoals Vacheron Constantin of Patek Philippe te zijn om van de hoogste te zijn. Bekijk het horloge zorgvuldig, besteed aandacht aan het binnenwerk en de afwerking. Sommige prachtige zakhorloges van hoge kwaliteit zijn niet gesigneerd. Het ging getalenteerde horlogemakers niet om de naamsbekendheid, maar om de precisie en het vakmanschap, iets wat tegenwoordig, naar mijn mening, nog maar moeilijk te vinden is.

Over het algemeen zijn anker-gang uurwerken sterker en hebben meer precisie vergeleken cylinder-gang uurwerken. Ook werden militaire zakhorloges grondig getest. Een uurwerk in de oorlog moest sterk en precies zijn. Deze zakhorloges zijn vaak zeer betrouwbaar en bovendien goed betaalbaar.


Gecompliceerde kwartier repetitie met chronograaf functie

Zijn er specifieke modellen of merken waar je het beste in kunt investeren?

Jochem: Net als met andere verzamelobjecten geldt de gouden regel: hoe zeldzamer het object, hoe hoger de waarde. Ik ben ervan overtuigd dat gecompliceerde zakhorloges een goede investering zijn. Als je eenmaal een aantal zakhorloges verzameld hebt, ga je als verzamelaar op zoek naar een model dat je nog niet hebt. Vaak zijn dat de meer gecompliceerde modellen zoals chronografen, chronometers, drievoudige kalenders, repetitieslagwerken en ongebruikelijk echappementen.


Engels fusee zakhorloge - Londen 1876

Wil je nog iets anders met de lezers delen?

Jochem: Wat ik bijzonder vind aan antieke zakhorloges is dat ze vaak erg betaalbaar zijn. Het is ongelooflijk dat een massief zilveren zakhorloge met een prachtig, en voor die tijd gecompliceerd mechanisme van meer dan honderd jaar oud, voor een relatief bescheiden investering te verkrijgen is.

Als je kunt kiezen tussen een vintage zakhorloge of polshorloge van hoge kwaliteit, of een plastic horloge dat in massa is geproduceerd en gemaakt is om het nog geen 4 jaar vol te houden voor dezelfde prijs, is de keuze naar mijn mening snel gemaakt… 


Een mechanisch zakhorloge of polshorloge zegt iets over het karakter van de eigenaar, het is een keuze op basis van stijl en kennis.


____________________

Wil jij ook een verzameling beginnen? Jochem veilt enkele van zijn favoriete items (check zijn zakhorlogeveiling) en je kunt hem volgen op Instagram @mokumwatches.

____________________

Ontdek meer zakhorloges | horloges

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

  Hoe bepaal je de waarde van een zakhorloge

  Hoe investeer je in Rolex-horloges

  Welke factoren zijn van invloed op de waarde van horloges?

  Maak je gratis Catawiki account aan

  Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

  Maak account
  Deel dit artikel
  Close Created with Sketch.
  Nog niet geregistreerd?
  Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
  Registreer nu!