Nieuws

Hoe gaat de markt voor oldtimers zich ontwikkelen?

Door Simone | 8 mei 2019

Van een stabiele hobbyistenmarkt tot een melkkoe en schrale jaren; de markt voor klassieke auto‘s fluctueert de laatste 10 jaar behoorlijk, net als de markt voor cryptomunten. Met zoveel continue verandering, is het moeilijk te voorspellen wat de toekomst brengt. We spraken met oldtimer-expert Jan-Bart Broertjes over de huidige markt en trends voor de toekomst.

Algemene trends

Er lijken minder mensen op de markt te zijn die investeren in dure auto‘s. Jan-Bart legt uit: “We zien dat het in het hogere segment (alles boven 120.000 euro) moeilijker is om te verkopen dan een paar jaar geleden. In het meer betaalbare segment (6.000 tot 17.000 euro) is echter een bloeiende handel te zien. Tussen 2010 en 2014 was er een mediahype rond oldtimers. In artikelen werd aangeraden te investeren in oldtimers, in plaats van je geld op de bank te zetten. Omdat er natuurlijk maar een beperkt aantal oldtimers op de markt was, schoten de prijzen omhoog. Deze mensen investeren nu niet meer in auto‘s en de markt is weer in handen van de echte liefhebbers.”

“In de toekomst kan het milieu grote impact hebben op de markt voor oldtimers. Het terugdringen van de uitstoot wordt steeds belangrijker. Regeringen nemen maatregelen tegen voertuigen die niet aan bepaalde milieunormen voldoen. Dat betekent dat het rijden in een oldtimer erg duur kan worden. We zien al dat de vraag naar vooroorlogse auto‘s afneemt. Dat kan een reactie zijn op dit soort maatregelen.”

De opkomst van de millennial

Een van de grootste veranderingen in de recente markt is veroorzaakt door de invloed van millennials op de markt voor oldtimers. “Liefhebbers neigen ernaar de auto te kopen waar ze van droomden toen ze jong waren. Daarom is de vraag verschoven naar recentere en de vooroorlogse modellen. De auto‘s uit de jaren 50 en 60 raken uit de mode. Jongere kopers zien af van de ‘coole’ (en dure) krachtige en sportieve wagens, en kopen liever een auto die ze kennen en, misschien wel het belangrijkste, kunnen betalen.”

Het lijkt erop dat videogames hebben bijgedragen aan de populariteit van bepaalde modellen. “Veel mensen die geboren zijn in de jaren 80 en 90 groeiden op met videogames zoals Need for Speed, Gran Turismo en Forza. Ze bouwden ze van jongs af aan een emotionele band op met bepaalde auto‘s. Nu ze oud genoeg zijn om zelf te rijden, en genoeg geld hebben, kunnen ze de droomauto uit hun jeugd kopen.”

Need for Speed (1994)

Geen minimumprijs

Veilingen horen bij de markt voor oldtimers. In de afgelopen jaren was er een verschuiving zichtbaar van fysieke veilingen naar online veilingen; de markt kreeg zo een wereldwijd publiek. Het verschepen is wel een iets grotere uitdaging dan bij, laten we zeggen, het bieden op postzegels. Maar als je echt de auto van je dromen wilt vinden, is het natuurlijk geweldig dat de hele wereld aan je voeten ligt.

Bij autoveilingen was in het verleden vaak sprake van een minimumprijs. Dit is het bedrag dat de verkoper vaststelt en dat garandeert dat hij minimaal de prijs krijgt die de auto volgens hem waard is. Een opkomende trend, zowel offline als online, is het verkopen van auto‘s zonder minimumverkoopprijs. Auto‘s die geveild worden zonder minimumprijs, laten doorgaans goed de actuele, werkelijke waarde van een bepaalde auto zien. Een eerlijke momentopname van de markt. Verkopers hebben soms onrealistische verwachtingen van de waarde van hun auto. Daardoor stellen ze de minimumprijs te hoog in, met als gevolg dat ze de auto niet verkopen.

“Het is begrijpelijk dat verkopers zich prettig voelen bij een minimumprijs, maar die kan ook gezien worden als een beperking waardoor verzamelaars voorzichtig gaan bieden. Of helemaal niet bieden. Auto‘s zonder minimumprijs trekken meer bieders, met als gevolg dat er soms een strijd ontstaat die leidt tot een nog hogere prijs. Het is een risico voor de verkoper, maar vaak is het de moeite waard dat risico te nemen”, zegt Jan-Bart.

Trends op Catawiki

Catawiki organiseert wekelijks online oldtimerveilingen en maandelijks veilingen zonder minimumprijs. Mercedes is het merk dat het vaakst verkocht wordt, gevolgd door Fiat, Jaguar, MG en Alfa Romeo. De auto‘s die de meeste hits krijgen op Catawiki, zijn Porsche, BMW en Ferrari. Schuurvondsten - auto‘s die wat liefde, aandacht en restauratie nodig hebben - zijn ook erg populair.

____________________

Wil je jouw droomauto vinden? Neem dan een kijkje bij onze oldtimerveilingen.

Ontdek meer oldtimers | automobilia | Mercedes

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu