Inspiratie

De motorfiets die niet had mogen bestaan

Door Simone | 16 mei 2019

Hoge snelheden. Weinig herrie. Licht. Lage emissie. Zo hadden motoren met turbo moeten zijn, maar de hype was van korte duur. Van de CX650 Turbo exemplaren vonden maar weinige hun weg naar de markt en vele werden vernietigd. Op zichzelf al zeldzaam, maar nog zeldzamer is het met de hand gemaakte prototype dat van 17 tot 27 mei 2019 geveild wordt bij Catawiki.

Na hun succes met de CX500, en zich bewust van de noodzaak van innovatie en de vraag naar een motor die het gewicht en het reactievermogen had van een middengewicht met de kracht van een zwaargewicht, wilde Honda laten zien dat het meer kon dan alleen gebruiksvriendelijke en duurzame motoren bouwen.

Omdat de turbocompressor op auto's steeds populairder begon te worden, dachten de ingenieurs van Honda dat ze hetzelfde principe konden toepassen op motoren. Dit zou de motorprestaties aanzienlijk kunnen verhogen, zonder een hoop extra gewicht toe te voegen. De Honda CX500 Turbo was geboren. Het was de perfecte oplossing, zo leek het.

In 1982 maakte kwam de CX500 Turbo op de markt. Maar ondanks alle inspanningen van Honda, bleven er fouten in zitten, was hij duur en verbruikte hij veel. Hij leed aan 'turbo lag', wat er op neerkomt dat hij een beetje aarzelt alvorens hij in de turbo-stand gaat; behoorlijk lastig als je een onverwachte bocht moet maken.

Dus gingen de ingenieurs van Honda terug naar de tekentafel en in 1983 kwam de CX650 Turbo op de markt, met vereenvoudigde computerbedieningen, aangepaste overbrengingsverhoudingen met een bredere opening tussen de vierde en vijfde versnelling en de compressieverhouding van 7.2:1 naar 7.8:1. Al met al maakte dit het gemakkelijker om op de motor te rijden bij een overgang van off-boost naar on-boost.


Helaas was dit in een jaar waarin de economie enigszins inzakte en ook de motormarkt kreeg klappen. Zelfs nadat de zaken over het algemeen wat beter leken te worden, moest de motormarkt een tijdje herstellen.

Misschien, als de markt het beter had gedaan, zouden de fouten weggewerkt zijn en had je de Turbo in elke motorzaak teruggevonden. Dat zullen we nooit weten, want nog voordat dit kon gebeuren, nam Honda de CX650T uit de productie. Er zijn slechts 1.777 modellen van gebouwd.

De motor die deze week in de veiling van Catawiki staat, is een nog zeldzamere versie van de CX650T, het gaat om een met de hand gemaakt prototype in zijn oorspronkelijke staat. Er staat een 'handmade' kenmerk op de cover van het stuur. Dit is vrij een unieke kans, aangezien de fabrikanten prototypen meestal vernietigen of in een museum zetten; ze verkopen doen ze zeker niet.

Dit geldt vooral voor de Japanse fabrikanten van destijds: het idee om een motor als verzamelobject in een museum te bewaren kwam niet eens bij hen op. Het feit dat een Japans prototype het zo lang heeft overleefd is een wonder te noemen. En eerlijk is eerlijk, het is waarschijnlijk dankzij de importeur dat deze unieke motor niet ook vernietigd is. Honda had hier al opdracht voor gegeven, maar gelukkig was in dit geval de importeur de eigenaar en heeft het prototype het overleefd.

____________________

Ontdek meer motoren | Honda

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!