Interviews

In de spotlights: hoe online veilingen streetart veranderen

Door Beulah | 21 mei 2019

Kan iets ‘streetart’ zijn als het online aangeboden en verkocht wordt? Wat betekenen online veilingen voor de manier waarop de makers van urban art hun werk vermarkten? Helpt het internet kunstenaars anoniem te blijven? We vragen het onze streetart-expert Ard Doko.

Hallo Ard! Laten we beginnen met een voor de hand liggende vraag: hoe kan iets streetart zijn, als het online gekocht en verkocht wordt?

Ard: Onder streetart scharen we straatkunstenaars en graffitikunstenaars, twee unieke en heel verschillende groepen. Bij streetart worden verschillende elementen gecombineerd, zoals spuitverf, wheatpasting, stencil art, sculpturen, hacking en wildbreien. Graffiti is meer een culturele beweging. Maar we hebben wel een naam nodig om de beweging te kunnen definiëren.

Zelf geef ik de voorkeur aan de term “urban art”, aangezien “hedendaagse kunst van stadskunstenaars voor commerciële doeleinden“ waarschijnlijk niet gaat werken. In essentie is het kunst die gemaakt is door kunstenaars die de openbare ruimte als hun werkterrein zien. Gelukkig is het mogelijk werk van deze kunstenaars te bezitten.

Ard Doko - Untitled- Big Picture Festival Illinois, USA 2018

Interessant! Dus streetart kan van fysieke galeries verhuizen naar de online ruimte. Maar welke gevolgen heeft dat voor de kunstenaars?

Ard: In zekere zin heeft de transitie van de fysieke galerie naar de online ruimte alle kunstvormen beïnvloed. Maar voor urban art geldt dat nog sterker. Tegenwoordig is het moeilijk voor jonge kunstenaars om hun werk in een galerie te krijgen. Je hebt een bijna onmogelijk dosis talent nodig, of je moet connecties hebben die je daarbij helpen.

Veel jonge makers van urban art zijn vooral bezig met creëren en niet zozeer met de commerciële mogelijkheden. Of ze willen eenvoudigweg anoniem blijven. Een online platform geeft ze de kans hun werk te verkopen zonder die connecties in de kunstwereld, zodat ze anoniem kunnen blijven en zodat meer controle hebben over hun onderneming. Kunstenaars zijn eigenlijk niet meer echt kunstenaars. Ze zijn merken geworden. En als je succesvol wilt zijn en een breed publiek wilt bereiken, heb je het internet nodig.


Ard Doko - Between Pain and Pleasure

Ben je door het samenstellen van veilingen meer te weten gekomen over de kopers/verzamelaarsmarkt?

Ard: Vanuit de koper gezien zijn er ook dingen veranderd. Mensen hoeven niet meer de drempel van een galerie over om kunst te vinden. En als ze die extra hindernis wel nemen, is het lastig om ter plekke te beslissen. Vooral als de eigenaar van de galerie graag wilt verkopen en je niet rustig laat rondkijken. Ervaren galerie-eigenaren zullen dit niet doen. Maar als het wel gebeurt, kan dat kopers afschrikken. Ze kopen ook eerder kunst van een kunstenaar van wie ze werk op straat gezien hebben. Ik denk dat online en offline verkoop, exposities en interactie de sleutel tot succes zijn voor een kunstenaar.

Al zo‘n tien jaar koop ik kunst en verkoop ik mijn eigen kunst in galeries en online galeries. Het belangrijkste inzicht dat het me heeft opgeleverd, is dat de online kunstmarkt de goede kant op beweegt. Tien jaar geleden waren er ook online veilingen, maar vaak mislukten ze omdat er te weinig bezoekers waren.

Alleen street-art.nl lijkt die storm overleefd te hebben, door volgens een ander concept te werken. Deze site nodigde elke maand kunstenaars uit om een klein kunstwerk te maken (in een oplage van 10 stuks) en dat te verkopen via het platform. Bijna elke kunstenaar verkocht hier zijn werk binnen een paar uur. Het ging om werken die specifiek voor de veiling werden gemaakt.

Een platform zoals Catawiki biedt kopers en verkopers stabiliteit. Kunstenaars betalen slechts 12,5 procent commissie, in plaats van de reguliere 50 procent bij kunstgaleries. Dat maakt het spel heel anders. Kopers zijn op deze manier vaak voordeliger uit en kunstenaars houden er meer geld aan over. Veel jonge kunstenaars zetten een soort "productielijn" op om een stabiel inkomen te creëren en daarnaast genoeg tijd over te houden voor grotere projecten en kunstwerken.  


Ard Doko - I don't need to tattoo your name, I've got scars to prove that I loved you

Hoe zie je de toekomst van online streetartveilingen?

Ard: Ik verwacht dat toekomstige generaties kunstenaars alleen nog online verkopen. Dat kan via Catawiki zijn, maar ook via sociale media. Het zou me niet verrassen als Instagram en Facebook dat binnen 4 of 5 jaar gaan faciliteren. Ook is het zo dat kunstenaars die niet meespelen in de top, zich afkeren van de hoge commissies en de drempels die galeries opwerpen.

Urban art gaat zo terug naar haar wortels. Streetart is gewend zichzelf te redden, de DIY- of do-it-yourself-mentaliteit. Het betekent ook dat een deel van de kunstenaars die zich onder de urban-artscene scharen, niet op straat werken. Daar ben ik geen fan van, maar echte kunstliefhebbers zullen het wel doorzien.

____________________

Ards laatste expositie (Between Pain and Pleasure) is te zien bij Go Gallery, van 25 mei tot 6 juli 2019. Als je jouw streetart online wilt verkopen, check dan onze wekelijkse streetartveilingen.

____________________

Ontdek meer streetart | streetwise streetart

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

In de spotlights: de streetart van Falcó

In de spotlights: de streetart van Ivan Rubio

In de spotlights: de streetart van Benny the Kid

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!