Bijzondere kavels van deze week

Gitaren stukslaan: een onverwoestbare traditie

Door Simone | 21 mei 2019

Is iets meer rock ‘n’ roll dan een gitaar stukslaan en een optreden zo letterlijk knallend afsluiten? Het is een traditie die iconische momenten opleverde die niet snel vergeten worden, vooral als ze zijn vastgelegd op film. Maar hoe is die trend begonnen? Gitaarexpert Alex Becker zoekt het uit.

“Het verhaal van vernielde gitaren begint natuurlijk met Pete Townshend, de geweldige gitarist van The Who”, zegt Alex. “De eerste keer dat hij een gitaar brak op het podium, ergens in de jaren 1960, ging dat per ongeluk. Op een podium met een laag plafond, brak de kop van zijn Rickenbacker. Vervolgens besloot hij de rest ook maar kapot te slaan. De reacties van het publiek op zijn destructieve actie leidden ertoe dat hij uiteindelijk tijdens bijna elk optreden weinig heel liet van zijn gitaar.” Zijn gelukkige ongeluk inspireerde in de daaropvolgende jaren veel andere musici hetzelfde te doen.

Townshend mag dan het bekendste fenomeen zijn als het gaat om het vernielen van gitaren, Jerry Lee Lewis wordt alom gezien als de eerste popmuzikant die tijdens een live performance een instrument vernielde. Hij zou verschillende piano‘s in brand gestoken hebben, hoewel er enige discussie bestaat over de vraag of dat echt gebeurd is. Lewis zelf heeft de verhalen zowel ontkend als bevestigd gedurende zijn carrière.

In een interview met Rolling Stone in 1979 zei hij dat hij het slechts één keer gedaan had, en dat hij er toen “toe gedwongen werd.” Hij moest optreden vóór Chuck Berry, terwijl hij zelf de ster van de show had moeten zijn. Lewis nam een fles benzine mee en stak er de piano mee in brand, naar verluidt middenin Great Balls of Fire. Toen hij wegliep van de brandende piano, zou hij tegen Berry gezegd hebben: “Jouw beurt.”

Lewis zou niet de laatste pyromaan op het podium zijn. Als het gaat om het vernielen van gitaren, wist Jimi Hendrix ongetwijfeld geschiedenis te schrijven. En omdat het op beeld staat, weten we ook zeker dat het echt gebeurd is. Tijdens het Monterey Pop Festival in 1967 goot hij aanstekervloeistof over zijn gitaar en stak hem in brand. Vervolgens sloeg hij het brandende instrument kapot.

“Sommigen, zoals Kurt Cobain van Nirvana, verhieven het vernielen van gitaren bijna tot kunstvorm. Cobain gebruikte allerlei soorten goedkope gitaren en liet een spoor van vernielde instrumenten achter.”

Waarom overkomt veel gitaren dit tragische lot? Alex heeft het antwoord: “Soms zat er een soort politiek of filosofisch statement achter. Maar meestal was het onderdeel van het optreden: er moest iets controversieels gebeuren op het podium, iets wat mensen zich nog lang herinneren. Ook gebeurt het dat muzikanten een gitaar waar ze aan gehecht zijn, vernielen in een vlaag van woede.”

Een voorbeeld daarvan is Billie Joe Armstrong van Green Day, die onder invloed van drugs speelde op het iHeartRadio Festival in 2012. Hij ergerde zich aan de beperkte tijd die de band kreeg om te spelen en brak de beroemde song ‘Basket Case’ uit 1994 voortijdig af om zijn gitaar kapot te slaan.

Iets soortgelijks gebeurde met de gitaar die Catawiki momenteel in de veiling heeft. “Tijdens de Marilyn Manson-tour in 2008 sneuvelde in een vlaag van woede een Gibson Les Paul in de handen van Rob Holliday, de gitarist van Marilyn Manson. “We vinden het geweldig om dit juweeltje uit de moderne rockgeschiedenis deze week te kunnen aanbieden in onze exclusieve gitaarveiling. Gitaren die kapotgeslagen zijn door muzikanten, zijn zeer gewild.”

Ontdek meer gitaren | muziek | instrumenten

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!