Tips veilingmeesters

Alles wat je moet weten over het verzamelen van art nouveau

Door Beulah | 23 mei 2019

Art nouveau is een van de meest intrigerende kunstvormen die voortkwamen uit het begin van de 20e eeuw. Het brede scala aan objecten, stijlen en kunstenaars maakt het samenstellen van een art nouveau-collectie tot een spannende, uitdagende ervaring. Hier om wat advies, geruststelling en nuttige tips te geven: we hebben art nouveau-experts Marjolein van der Slikke van DECONAMIC en Michel Karis van Catawiki gesproken.

We zijn nu meer dan honderd jaar verder en onze honger naar art nouveau blijft groeien. Sieraden, glas, keramiek, meubels, posters, prenten, boeken en lampen hebben allemaal een enorme populariteit gekend.


Een koffiekopje in art nouveau-stijl met de bekende vloeiende lijnen, bloemmotieven en koninklijk kleurenpalet.

Hoe ziet de markt voor art nouveau er vandaag uit?

Marjolein van der Slikke: De art nouveau-stijl was slechts een korte tijd populair en veel items gingen in de vorige eeuw verloren. Het is dus duidelijk dat er niet veel items meer op de markt zijn. Originele, kwalitatief hoogwaardige artikelen in perfecte staat worden door verzamelaars wereldwijd gezocht.

Zeldzame, gesigneerde stukken zijn gewild, dus interessant als investering. Wanneer klanten me vragen wat een goede investering is, vertel ik hen altijd dat, naar mijn mening, het beste rendement op de investering de glimlach is die je op je gezicht krijgt als je ernaar kijkt!

Michel Karis: De opkomst van de art nouveau-beweging was een spectaculaire Big Bang in artistieke en commerciële kringen. Getalenteerde kunstenaars en ontwerpers uit heel Europa werkten nauw samen met bekwame vakmensen en ze gebruikten waardevolle materialen om de mooiste objecten te maken.

Kunstwerken [gemaakt van 1890-1910] hebben een sterke aantrekkingskracht op een breed publiek. Internationale veilingresultaten laten ons zien dat goede kwaliteit en zeldzame items nog steeds nieuwe prijsrecords behalen.


Raam voor het huis van een kunstliefhebber, door Margaret Macdonald Mackintosh (1901)

Wat zijn de beste items om in te investeren en heb je tips voor nieuwe kopers?

Marjolein: Het beste is om te leren over de items die je wilt verzamelen; om musea, beurzen en antiekwinkels te bezoeken, boeken te lezen en je te informeren voordat je iets koopt. Wanneer u een echt object ziet dat je je kunt veroorloven en waar je verliefd op wordt ... dat moet je kopen!

Op dit moment zien we veel interesse voor bronzen beelden, kandelaars en art nouveau bronzen lampen. We verkochten vroeger veel verzilverde en tinnen objecten, nu zien we meer interesse in bronzen objecten. Klanten geven de voorkeur aan warme kleuren en patina.

Ik ben erg blij dat klanten tegenwoordig meer geïnteresseerd zijn in verschillende stijlen in plaats van zich te beperken tot één ... mensen hebben tegenwoordig meer eclectische, warme interieurs. Ze zijn niet bang om art nouveau, art deco, design en ander antiek te combineren met moderne meubels of kunst.  

Michel: Over het algemeen zijn de beste langetermijninvesteringen de 'grote namen', maar binnen de art nouveau-beweging zijn er enkele lokale sub-bewegingen zoals Wiener Secession en de Glasgow School, waar altijd veel vraag naar is. Het voordeel voor nieuwe verzamelaars is dat veel stukken uit deze 'sub-bewegingen' nog steeds lokaal verkrijgbaar zijn.

Aangezien art nouveau relatief recent is, zijn veel stukken nog steeds in handen van particuliere families en boedels. In tegenstelling tot veel andere ontwerp- en kunstvormen, wordt de mogelijkheid om art nouveau objecten te verzamelen niet erg beïnvloed door je geografische locatie.


Corsage ornament door Louis Tiffany (1900)

Hoe kunnen kopers ervoor zorgen dat de objecten waarop ze bieden echt zijn?

Marjolein: We werken al zo lang als antiekhandelaren, we hebben tal van objecten gezien, zodat je een oog ervoor ontwikkelt en feeling hebt voor wat echt is. Natuurlijk hebben we veel informatie, boeken en bezoeken we tentoonstellingen in binnen- en buitenland, dus het leerproces houdt nooit op. Maar als je als koper onvoldoende ervaring hebt, kun je beter vertrouwen op serieuze dealers en een certificaat van echtheid aanvragen.

Michel: Bij zeldzame en speciale objecten is de herkomst (geschiedenis van het artikel door de jaren heen) erg belangrijk. Nieuwe verzamelaars wordt geadviseerd om te zoeken naar een fijne gedetailleerde uitvoering en gebruik van de beste materialen voor de duurdere objecten.

Voor de goedkopere objecten is het belangrijk om op zijn minst enige sporen van gebruik van het object zelf te hebben ... Oriëntaals geïnspireerde werken en bronzen vrouwelijke figuren zijn traditioneel erg populair onder verzamelaars van art nouveau [en daarom] vereisen deze stukken extra controle om de authenticiteit te waarborgen.

____________________

Wereld Art Nouveau Dag is op 10 juni! Ter gelegenheid daarvan worden allerlei evenementen georganiseerd. Meer daarover vind je op wereldartnouveaudag.nl. Deze website is helemaal gewijd aan art nouveau en gemaakt door Olga Harmsen. Bij Catawiki zijn we dol op art nouveau. We bieden elke week nieuwe items aan, volg dus onze wekelijkse art nouveau veilingen.

____________________

Ontdek meer art nouveau & art deco

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Tips van de experts: hoe verzamel je Lalique glas?

Hoe art nouveau Marleen Deiters inspireert

10 prachtige art nouveau-gebouwen om te bekijken

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!