Interviews

Wat zijn 100 Parkerpunten wijnen en waar vind je ze?

Door Simone | 5 juni 2019

De perfecte wijn vinden is iets makkelijker geworden na de introductie van Parkerpunten. Maar wat zijn Parkerpunten precies? Onze wijnexpert Daniel Elswood legt het tot in de puntjes uit, en geeft ook meteen een paar tips voor nieuwe wijnverzamelaars.

Wat is een wijn met 100 Parkerpunten?

Daniel: ‘Parkerpunten’ is een beoordelingssysteem ontwikkeld door Robert Parker. In 1978 begon hij een tweewekelijkse nieuwsbrief onder de naam The Wine Advocate. Daarin publiceerde hij artikelen en onafhankelijke recensies van wijnen. De nieuwsbrief groeide uit tot een veelgelezen en alom gerespecteerde publicatie over wijn. Parker had historisch gezien veel invloed in Bordeaux, het Rhônegebied en de Verenigde Staten. Naarmate er meer recensenten voor hem gingen werken bij Wine Advocate, groeide ook de diversiteit aan wijnen en regio‘s. Ooit ging over Parker het verhaal dat hij zijn neus en gehemelte had laten verzekeren voor 1 miljoen dollar, wat hem de bijnaam "de neus van 1 miljoen" opleverde.

Hoe werkt het beoordelingssysteem?

Daniel: Wijnen krijgen een waardering op een schaal van 50 tot 100. Kenners proeven de wijnen zonder dat ze de naam of prijs ervan kennen. Meestal worden ze blind vergeleken met soortgelijke wijnen. Slechts een heel klein percentage van de wijnen krijgt 95 punten of hoger, en 100 punten scoren is nog zeldzamer. De puntentelling is als volgt:

  • 96–100 – Uitzonderlijk
  • 90–95 – Uitstekend
  • 80–89 – Bovengemiddeld tot goed
  • 70–79 – Gemiddeld
  • 60–69 – Beneden gemiddeld
  • 50–59 – Onacceptabel

Viña Tondonia Matador Parreno (2001) | 100/100 punten van Wine Advocate

Welke invloed heeft het puntensysteem op de wijnmarkt?

Daniel: Een waardering van 100 punten is een van de belangrijkste prestaties, of misschien wel de meest prestigieuze onderscheiding, in de wijnwereld. Een onbekende wijnmakerij kan zo van de ene op de andere dag een sensatie worden, en soms stijgt de waarde sterk. Een voorbeeld is Sassicaia 2016: bij de release in januari was de prijs 715 euro voor zes flessen. Nu is de prijs van deze wijn ongeveer 300 euro per fles. Er is zelfs 2400 euro betaald voor zes flessen.

Prijzen kunnen dus van het ene op het andere moment sterk veranderen. Maar er is ook een waarde-effect op lange termijn. De Sassicaia 1985 bijvoorbeeld, met 100 Parkerpunten, wordt nu verkocht voor een bedrag tussen 1300 en 1600 euro. De wijnjaren 1984 en 1986 van dezelfde wijn leveren op de veiling echter veel minder op: ongeveer 200 euro.

Als veel wijnen in een bepaald wijnjaar hoge Parkerpunten scoren, heeft dat vaak ook gevolgen voor de algehele opinie over dat wijnjaar. Voorbeelden zijn de oogsten uit 2009 en 2010 in Bordeaux. Dat leken al goede wijnjaren te worden. Toen Parker de resultaten bekendmaakte, bleek dat 29 wijnen 100 punten hadden behaald (18 in 2009 en 11 in 2010). Dit bevestigde dat het om historische wijnjaren ging die hebben geholpen de standaard te bepalen.

Heb je een advies voor beginnende wijnverzamelaars?

Daniel: Zoek naar wijnen met 85 Parkerpunten of meer en vergeet niet te controleren wanneer de wijn maximaal op dronk is. Die informatie is vaak beschikbaar en belangrijk, afhankelijk van wat je van plan bent met je verzameling.

Wil je de wijnen zelf drinken, of koop je ze alleen als investering? Veel 100-puntenwijnen zijn nog jong en het best op dronk na 10 tot 30 jaar. Als je dus af en toe echt wilt genieten van je verzameling, zoek dan wijnen die je eerder kunt drinken.

Bewaring is ook belangrijk. Om de conditie en waarde van wijnen op peil te houden, moeten de flessen correct bewaard worden. Ideaal is een donkere plaats met een constante temperatuur van 10 tot 15 graden en een luchtvochtigheid van 55 tot 60 procent.

Als het gaat om topjaren en wijnen die hoog scoren, kun je letten op wijngaarden die grenzen aan de betreffende domeinen en tweede wijnen. Veel topwijnen komen uit wijngaarden die grenzen aan die van andere, minder bekende producenten. Ook zij kunnen waardevolle producten leveren. En Les Fort de Latour (2009), een klein label van Chateau Latour, is bijvoorbeeld een geweldige tweede wijn. De Grand Vin kreeg 100 Parkerpunten en kost ongeveer 1000 euro. Het tweede label heb je voor ongeveer een vijfde van de prijs, zo‘n 200 euro, en is nog steeds een excellente wijn.

Als je de topwijnen van de Parkerlijst te duur vindt, kun je ook eens kijken naar de vele andere recensies en ranglijsten. Decanter reikt bijvoorbeeld jaarlijks prijzen uit in Londen en Hong Kong. Bij deze blinde proeverijen testen wijnkenners meer dan 15.000 wijnen. Elk team experts heeft zijn eigen land of regio van voorkeur. De wijnen variëren van supermarktniveau tot wijnen van meer dan 100 euro per fles. Deze ranglijst kan de schijnwerpers zetten op geweldige wijnen voor een goede prijs.

Vind je eigen 100-puntenwijn in onze exclusieve veiling (31 mei - 13 juni 2019).  

Ontdek meer wijn | rood | wit

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!