Gidsen en advies

100 jaar Bauhaus: de invloed van functionele esthetiek

Door Rob Meershoek | 7 juni 2019

Als het over design gaat, zijn maar weinig concepten zo herkenbaar als de Staatliches Bauhaus, of Bauhaus in kort. De modernistische ideeën en principes van Bauhaus, in 1919 opgericht als school in de Duitse stad Weimar, zijn vandaag nog net zo belangrijk als een eeuw geleden.

Geschiedenis

De kunstenaarsschool Bauhaus werd officieel opgericht op 12 april 1919, toen de Saksische Groothertogelijke Kunstschool en de Academie voor Schone Kunsten in Weimar werden samengevoegd. Walter Gropius werd benoemd als directeur. In 1925 verhuisde de kunstschool naar Dessau en tijdens de laatste twee jaren van zijn bestaan (1932-1933) was de school gevestigd in Berlijn. De school had drie verschillende directeuren, allemaal architecten:

  • - Walter Gropius van 1919 tot 1928
  • - Hannes Meyer van 1928 tot 1930
  • - Ludwig Mies van der Rohe van 1930 tot 1933  Zoals te verwachten viel, leidde de verandering in leiderschap en locatie ook tot verandering van de heersende ideeën en overtuigingen binnen het instituut. Desondanks bleef Het Bauhaus tijdens zijn korte bestaansperiode trouw aan de belangrijkste oprichtingsprincipes.

  Foto: meunierd / Shutterstock.com | Het Bauhaus

  Principes

  Het basisprincipe van de Bauhausschool was ‘Gesamtkunstwerk’, het combineren van kunst, design en architectuur zonder het traditionele onderscheid tussen ambtslieden en kunstenaars. Gebruik van moderne technologie maakte grootschalige productie mogelijk. Esthetisch geproduceerde kunst en design, toegankelijk voor iedereen, niet alleen voor een kleine elite die het zich kon veroorloven.

  Het idee van een Gesamtkunstwerk was op zichzelf niet nieuw, maar het sloot aan bij de modernistische ideeën van die tijd. Het doel van Bauhaus was echter om een stap verder te gaan en een grote groep studenten een hoog niveau van esthetische verfijning en kwaliteit bij te brengen, door gebruik van nieuwe technieken, nieuwe materialen en nieuwe denkwijzen.

  Bauhaus-producten moesten eenvoudig zijn en een perfecte combinatie van vorm en functie, met gebruik van de juiste materialen. Dit principe van “vorm volgt functie” leidde ertoe dat decoratieve elementen en versieringen tot een minimum beperkt werden.

  Invloed

  Hoewel Bauhaus niet volledig uniek was (er ontstonden soortgelijke modernistische initiatieven in diverse andere landen tijdens en na de jaren 1920), was en is de invloed van de school groot en wijdverbreid. Een van de redenen daarvan is dat veel docenten en studenten - al dan niet gedwongen - naar het buitenland vertrokken, toen het nazi-regime de school in 1933 sloot omdat er communistische ideeën uitgedragen zouden worden. De vertrekkende docenten en studenten namen hun ideeën en inspiratie mee.

  ____________________

  In onze premium veiling van 7 juni tot 17 juni besteden we aandacht aan de betekenis van Bauhaus voor het design in de 20e eeuw.

  Ontdek meer design | lampen | decoratief design

  Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

  Maak je gratis Catawiki account aan

  Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

  Maak account
  Deel dit artikel
  Close Created with Sketch.
  Nog niet geregistreerd?
  Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
  Registreer nu!