Geschiedenis

De slimme marketing van striptekenaar Willy Vandersteen

Door Beulah | 8 juni 2019

In de jaren 1940 stootte een iconische Belgische stripserie de gevestigde Amerikaanse stripuitgevers van hun troon. Veel van het succes van Suske & Wiske is te danken aan het marketingtalent van striptekenaar Willy Vandersteen. Hij gebruikte strategieën die we nu zien bij sociale media, 60 jaar voor de komst van Facebook.

De avonturen van de bijdehante tieners Suske en Wiske veroverden de harten van lezers in de Benelux. De serie verscheen oorspronkelijk in de Belgische krant De Nieuwe Standaard. Aan het einde van elke serie kwam een album uit. Tot op heden zijn er naar schatting 60 miljoen albums van Suske & Wiske verkocht. De serie verscheen in 35 talen.

Dat Suske & Wiske zo‘n succes zouden worden, kon niemand voorspellen, ook niet kort voor de publicatie van de eerste strip. Voor de Tweede Wereldoorlog werd de stripmarkt in Europa gedomineerd door Amerikaanse uitgevers. Er waren maar weinig stripseries van eigen bodem. Maar...

“Willy Vandersteen was een marketinggenie,” vertelt stripboekenexpert Patrick Franken. “In 1945 realiseerde hij (Vandersteen) zich dat het slim was eerst een dagelijks stripverhaal in de krant te publiceren. Zo leerde het publiek de personages kennen. Daarna, zodra het verhaal uit was, kwam er een album dat werd verkocht in de winkels.”


Suske en Wiske op Het Eiland Amoras: het allereerste Suske en Wiske-album

Met deze strategie bouwde Vandersteen niet alleen een publiek op dat van zijn personages ging houden, hij verleidde uitgevers er ook toe om deze strip van een nieuwkomer uit te geven. Na de oorlog moest de Europese entertainment-industrie weer opgebouwd worden. De cinema herstelde zich moeizaam en er werd als gevolg van beperkte papiervoorraden weinig gepubliceerd. Uitgevers kozen vooral voor werk van gevestigde auteurs. Vandersteen bouwde een publiek op, op een manier die later ook door alternatieve striptekenaars en auteurs werd gebruikt. En daar bleef het niet bij.

“Het album onderscheidde zich van al het andere op de markt. Het had een harde, rode cover met een vierkante afbeelding in het midden. De naam van het album stond in grote witte letters bovenaan de pagina,” zegt Patrick. “De eerste edities van deze albums waren snel uitverkocht en de oplages groeiden gestaag in de loop van de jaren... Het werd een gigantisch succes. Vanaf 1946 kwamen er jaarlijks verschillende verhalen en albums uit.”


Een selectie uit de Suske en Wiske-albums die momenteel op Catawiki worden aangeboden

Vandersteens positie in de Belgische stripwereld werd nog eens versterkt toen hij door Hergé gevraagd werd een aantal verhalen voor het weekblad Tintin (Kuifje) te maken. Dit alles verklaart echter nog niet waarom de veiling van een complete Suske & Wiske-collectie zoveel opwinding veroorzaakt onder stripboekenexperts.

“De eerste edities van deze albums waren altijd snel uitverkocht,” legt Patrick uit. “Vanaf de late jaren 1960 gingen mensen de albums verzamelen. De eerste 35 albums (eerste edities gepubliceerd vanaf 1946) staan bekend als de Rode reeks. Eerste edities in goede tot uitstekende conditie waren (en zijn) moeilijk te vinden. Omdat de strip zo populair was, zijn deze albums vaak stukgelezen door verschillende generaties.”


Suske en Wiske - De Gezanten van Mars

“Elke Nederlandstalige stripverzamelaar zal aan deze verzameling beginnen en het is steeds moeilijker geworden om een collectie compleet te krijgen in uitstekende staat. We hebben ook de "Blauwe reeks" aan de veiling toegevoegd, een afzonderlijke serie voor het weekblad Tintin die de strip populair maakte in het Franstalige gebied. Het gaat bij de veiling echter om de originele edities in het Nederlands.”

____________________

De veiling van de complete Suske en Wiske-collectie is nog gaande, dus je kunt nog bieden: Suske en Wiske - De verrukkelijke verzameling.

____________________

Ontdek meer stripboeken | Hergé/Tintin | originele striptekeningen

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Waarom de conservatieve pers in Italië de fumetti neri-strips censureerde
In gesprek met een kunstenaar: David Bircham en Marvels Black Panther
Hoe je je stripboeken in perfecte staat houdt

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!