Bijzondere kavels van deze week

Top-items uit onze zomerkunstcollectie van 2019

Door Beulah | 18 juni 2019

Elk kwartaal presenteren we de kersen op de taart van onze kunstveilingen. Deze zomer hebben we een prachtige selectie zeldzame kunstwerken van grote namen. Edgar Degas, Salvador Dalí, Charlotte Dumas, Hiroshi Sugimoto, Bridget Riley, Claude Monet en Andy Warhol: hier zijn de top-items op het gebied van moderne kunst, fotografie en klassieke kunst.

Moderne kunst

Schilderijen, abstracte installaties en surrealistische sculpturen: in de sectie moderne kunst van onze zomer kunstveiling vind je talent van beide kanten van de Atlantische Oceaan. De 20e-eeuwse Europese kunst biedt kavels aan van: Fernandez Arman, Herman Brood and Salvador Dalí. En de VS is vertegenwoordigd met typische uitbundige, maar doordachte kunstwerken van Jin Dine, Paul Jenkins, Paul McCarthy en Sol Lewitt.

Paul Jenkins - Phenomena Sun Worshipper


Paul Jenkins wordt doorgaans geassocieerd met de Amerikaanse abstracte expressionisten, hoewel zijn onderzoek en stijl beïnvloed zijn door disciplines zoals de Aziatische kunst en filosofie. Met werken zoals Phenomena Sun Worshipper werd Jenkins invloedrijk in de na-oorlogse kunstwereld. Zijn vernieuwende gebruik van transparante en doorschijnende sluiers is goed te zien in deze aquarel op papier, gemaakt in 1962.

Bridget Riley - Two Blues


Bridget Riley maakte naam als pleitbezorger van op-art (optical art) en we zijn blij dat we een van haar bijdragen aan het genre in onze zomerkunstcollectie hebben. Two Blues is een Artisan Edition van een screenprint op geweven papier, gepubliceerd in 2003. Het is een voorbeeld van Rileys ontwikkeling van zwarte en witte rechthoeken die kenmerkend zijn voor haar vroege werk, naar een levendiger palet en de parallellogrammen van nu.

Fernandez Arman - Accumulation de Tees de Golf


Accumulation de Tees de Golf is een van de talloze accumulaties die hij maakte tijdens zijn leven. Bij deze techniek, die hij ontwikkelde tussen 1959 en 1962, verzamelde hij grote aantallen alledaagse voorwerpen die hij in een transparante container plaatste. Zo kregen ze een tweede leven via de kunst. Het doel van deze zeer specifieke kunstwerken is om de toeschouwer te laten nadenken over zijn consumptiegedrag: wij zijn allemaal consumenten die op een of andere manier bestaan voor, en door, het object.

Salvador Dalí - Vénus à la girafe


Een reproductie van de Venus van Milo was Dali‘s eerste poging om te beeldhouwen, toen hij nog een kind was. Het werd een terugkerend motief in verschillende werken. In Vénus à la girafe is het klassieke beeld opnieuw geïnterpreteerd en het classicisme gebroken op verschillende manieren. Verhoudingen zijn verstoord door een uitgerekte giraffennek met een dierenprint. Dali‘s interesse in Freudiaanse theorieën is ook te zien in de open lade die uit de torso komt: een symbool van ongetemde vrouwelijke seksualiteit.

Fotografie

Hoogtepunten uit onze zomerfotografiecollectie zijn o.a. de kunstfotografie van Charlotte Dumas en Jean-Loup Sieff, fotojournalistiek van Ziv Koren, en de conceptuele fotografie van Hiroshi Sugimoto. Ondanks de diversiteit van stijlen en onderwerpen, laten al deze kavels het potentieel zien van de fotografie om een persoonlijke connectie aan te gaan met een wereldwijd publiek.

Charlotte Dumas - Tommy


Charlotte Dumas onderzoekt hoe mensen de dieren waar ze een speciale band mee voelen, vermenselijken. Ze houdt zich bezig met de unieke plaats die dieren innemen in ons leven, en met de emoties die nabijheid kan oproepen. Dumas besteedt veel tijd aan het observeren en opbouwen van een relatie met de subjecten die ze fotografeert. Deze gesigneerde digitale print van Tommy is een voorbeeld van de manier waarop Dumas onverwachte kanten laat zien van dieren in onze omgeving.

Hiroshi Sugimoto - In Praise of Shadows


De serie In Praise of Shadows van Hiroshi Sugimoto toont concepten uit het boek met dezelfde titel door Junichiro Tanizaki. Zowel Tanizaki als Sugimoto gebruiken licht en donker om het contrast te illustreren tussen de westerse en oosterse esthetiek en benadering van cultuur. In deze fotomechanische print speelt Sugimoto met de grenzen tussen realiteit en fictie, door langzaam brandende kaarsen te laten zien als metafoor voor de domesticatie van vuur.

Klassieke kunst

Dan nu de grote namen uit de klassieke kunst: Degas, Monet en Utrillo.

Maurice Utrillo - Le Maquis à Montmartre


Maurice Utrillo was de zoon van schilder Suzanne Valadon. Zijn leven speelde zich deels af in de beroemde Parijse buurt Montmartre. Utrillo‘s delicate gouache stadsgezichten nemen de toeschouwer mee naar Montmartre rond 1900, zoals Le Maquis à Montmartre toont. Het schilderij is gesigneerd door Utrillo en maakte deel uit van de expositie die in 1985 en 1986 werd gehouden in Japan.

Claude Monet - Bel homme au chapeau


Tekeningen van Claude Monet zijn buitengewoon zeldzaam - op Artprice zijn er momenteel minder dan 100 te vinden - en Bel homme au chapeau is nog specialer vanwege de handtekening van Monet. Dat deze tekeningen zo zeldzaam zijn, komt omdat Monet wilde dat de mensen dachten dat hij het grootste deel van zijn tijd besteedde aan schilderen, en niet aan planning via tekeningen. Toch waren de tekeningen een belangrijk onderdeel van het creatieve proces bij Monet. Mis dus niet de kans om er een in je bezit te krijgen!

Filippo de Pisis - Natura Morta


Filippo de Pisis verzette zich stevig tegen de heersende normen van de traditionele kunst. Natura Morta is een van zijn latere werken. Het laat de krachtige beelden zien waar De Pisis bekend mee werd. Tegelijkertijd laten de fijne techniek en het monochrome palet zijn verfijnde begrip van kleur zien.

____________________

De zomerkunstcollecties 2019 van Catawiki zijn online. De moderne kunstveiling (exclusief)fotografieveiling en klassieke kunstveiling zijn te bezoeken van 21 juni tot 30 juni.

____________________

Ontdek meer moderne kunst | fotografie | klassieke kunst

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe experts de waarde van moderne kunst bepalen
Beginnersgids voor het verzamelen van oude foto‘s
Hoe expert Aude Fonlupt verliefd werd op klassieke kunst en veilingen

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!