Overig

Paniniplaatjes WK vrouwenvoetbal blijken verrassend goede investering

Door Beulah | 20 juni 2019

Panini-voetbalplaatjes van vrouwenteams waren bij het WK voetbal voor vrouwen in 2011 een nieuwigheid. Bijna tien jaar later stijgen deze plaatjes - dankzij een relatief lage oplage - sterk in waarde en lijken ze een goede investering te worden. Met het huidige WK vrouwenvoetbal in volle gang en stickers uit 2011 in de veiling, spraken we met Panini-expert Wouter Waaijers over deze trend.

De Panini Group publiceerde al 50 jaar voetbalplaatjes toen eindelijk het moment aanbrak dat er stickers verschenen voor het WK vrouwenvoetbal in 2011. De stickers werden in beperkte oplage gepubliceerd en alleen uitgebracht in Duitsland, omdat Panini ervan uitging dat er minder belangstelling was voor vrouwenvoetbal.


De Panini-albums voor het WK en EK vrouwen van 2011, 2015 en 2017

“Hoewel het verzamelen van sportstickers meestal meer iets is voor jongens en mannen, is het erg leuk om te zien dat Panini ook albums uitgeeft voor vrouwentoernooien,” zegt Wouter Waaijers, onze Panini-expert. Hij legt uit waarom: “Vroeger waren er ook stickers van vrouwelijke atleten, bijvoorbeeld voor de albums van de Olympische Spelen. Maar in 2011 kwam Panini met het allereerste WK-voetbalalbum. En dit jaar komt het vierde vrouwenvoetbalalbum uit.”

Na 2011 steeg de waarde van het eerste stickeralbum voor het WK vrouwen sterk. “Het FIFA-wereldkampioenschap voor vrouwen uit 2011 is nu al een collector’s item,” zegt Wouter. “Het is verbazingwekkend hoe snel de waarde gestegen is in 8 jaar tijd. Er is al een album geveild voor 340 euro. Dat ging wel om een compleet album in topconditie. Een gesealde doos met 50 pakjes erin is momenteel ongeveer 300 euro waard en een leeg album steeg 2000 % in waarde: van 1 euro naar meer dan 20 euro.”

Het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk 2019 is het laatste Panini-album - de andere waren voor Canada in 2015 en het EK in 2017 in Nederland. Dit toernooi zal naar verwachting nog populairder zijn dan de vorige. “De populariteit van vrouwenvoetbal groeit elk jaar en belangstelling voor de nieuwe Panini-albums ook,” zegt Wouter. “Het 2019-album is bijvoorbeeld uitgekomen in de Europese landen, maar ook in Brazilië, Chili en Thailand.”


Stickers van het Duitse vrouwenvoetbalteam op het WK van 2019

Wouter denkt dat de aantrekkingskracht van het vrouwenalbum deels zit in het feit dat je “maar vier albums nodig hebt om de hele Panini-verzameling compleet te krijgen.” Een bij-effect van het verzamelen van de plaatjes voor de editie van 2019, is dat er “ook meer verzamelaars komen van de vorige edities. Het WK in 2015 en EK in 2017 zijn nog vrij eenvoudig te vinden, maar Duitsland 2011 wordt elk jaar moeilijker.” De waarde van het album uit 2011 zal blijven stijgen. “Bij elk WK en EK zal er hernieuwde interesse ontstaan in Panini, en dat heeft een positieve invloed op de waarde van de editie van 2011.”

____________________

Heb je al een Panini-stickeralbum en wil je dat verkopen? Registreer je dan hier om het te veilen! Of neem een kijkje bij onze exclusieve Paniniveiling om je verzameling uit te breiden en die misschien over een paar jaar met winst te verkopen.

____________________

Ontdek meer ruilkaarten | Panini | voetbalmemorabilia

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Wat is er gebeurd met de digitale Panini-albums?

Waarom je nu moet investeren in Panini-stickers

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!