Gidsen en advies

Alles wat je moet weten over het verzamelen van Aziatische kunst

Door Beulah | 28 juni 2019

Aziatische kunst geeft een fascinerend inzicht in de vaardigheden, creativiteit, geschiedenis en levens van 's werelds meest dichtbevolkte continent. Westerse interesse in Aziatische kunst blijft groeien en het is een geweldige tijd om een collectie te beginnen of uit te breiden. Om wat advies, geruststelling en nuttige tips te bieden zijn hier Aziatische kunstexpert Surya Rutten en een van onze topverkopers in de categorie Aziatische kunst: Asian African Art Gallery.

Ha Surya! Laten we de ongemakkelijke vraag eerst uit de weg ruimen: wat bedoelen we eigenlijk precies als we het hebben over Aziatische kunst? We praten niet over Europese kunst, dus waarom het onderscheid?

Surya: We hebben een Aziatische kunstcategorie omdat ons veilinghuis Europees is en in Europa is gevestigd en de meeste artikelen uit Europa en niet uit Azië komen. Als we in Azië zaten zouden we waarschijnlijk een Europese kunstcategorie hebben gehad. Aangezien de objecten uit Azië heel anders zijn dan voorwerpen uit Europa, wordt het onderscheid gemaakt.

Hoewel het Aziatische subcontinent erg groot is en de culturen binnen het continent zeer divers zijn, heeft Catawiki ervoor gekozen om kunst uit deze regio in één categorie te plaatsen. Binnen deze categorie maken we een onderscheid tussen regio's en culturen, je kunt bijvoorbeeld gespecialiseerde veilingen vinden voor Japanse kunst en antiek, Indiase en islamitische kunst en antiek, Chinees porselein en boeddhistische kunst. Kunst en antiek uit allerlei regio's, allerlei periodes en allerlei culturen zijn te vinden in de categorie Aziatische kunst en antiek, van schilderijen tot porselein, standbeelden tot meubels, textiel, prenten, archeologische vondsten, decoratieve voorwerpen en verzamelobjecten.


Tibetaans-Chinees verguld-bronzen figuur van Mangushri - Qing-dynastie

Goed om te weten! Dus hoe heeft de markt voor deze objecten zich ontwikkeld?

Surya: Sinds het begin van de 16e/17e eeuw speelde Azië een rol in het Westen. Delfts blauw aardewerk was bijvoorbeeld het Nederlandse antwoord op porselein dat door de Nederlandse VOC uit China werd meegenomen. De VOC bracht allerlei voorwerpen uit Azië naar Europa, net als de Britse Oost-Indische Compagnie. Van oudsher heeft de Aziatische kunstmarkt een stempel gedrukt op de kunstmarkt in het Westen en mensen begonnen Aziatische kunst te verzamelen. 

In de 19e eeuw was het verzamelen van Chinese en Japanse kunst erg populair, het beïnvloedde zelfs westerse kunst; denk aan de schilderijen in Japanse stijl gemaakt door Van Gogh, waarbij hij werd geïnspireerd door zijn Japanse prentencollectie. Tegenwoordig is de Aziatische kunstmarkt meer geglobaliseerd omdat er veel dingen zijn die door verzamelaars in Azië worden verzameld en teruggebracht uit het Westen. 

Een vraag voor jullie beiden: wat zijn de beste items om in te investeren en hebben jullie tips voor nieuwe kopers?

Surya: Koop de beste kwaliteit die je kunt krijgen voor het geld dat je hebt, het is altijd beter om een heel mooi kwaliteitsitem te hebben dan twee items van mindere kwaliteit. Doe je huiswerk, koop boeken over de items waarin je bent geïnteresseerd, ga naar musea en beurzen om een idee te krijgen van het gebied en de items waarin je bent geïnteresseerd, zodat je zelf kunt beslissen of een object van goede kwaliteit is en het juiste patina heeft.

Ik zou altijd mensen adviseren om dingen te kopen die zij zelf mooi vinden. Objecten die je zelden tegenkomt, objecten met een goede herkomst en/of gesigneerd zijn, behouden hun waarde waarschijnlijk of worden meer waard.


Een groot bronzen figuur van Zhenwu - Ming-dynastie

Op het ogenblik zien wij dat heel wat Chinese objecten zoals antiek verguld brons van goede kwaliteit, vroege schilderijen, keramiek van uitstekende kwaliteit en boeddhistische standbeelden veel waard zijn geworden. Dit is deels omdat Chinese verzamelaars ook op zoek zijn naar deze objecten.

Asian African Art Gallery: Het is bijna onmogelijk om te weten welke objecten in waarde zullen stijgen. Koop daarom altijd wat je graag wilt hebben. Zie het kopen van een object niet als een investering. Op die manier zul je nooit teleurgesteld worden.  Probeer bij het overwegen van je prijsrange de beste kwaliteit te kopen die je je kunt veroorloven.

En hoe kunnen nieuwe kopers er zeker van zijn dat objecten echt zijn? Waar moeten ze op letten?

Surya: Er zijn veel exemplaren op de markt, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je ervan te verzekeren dat objecten echt zijn. Zorg ervoor dat wanneer je net begint, je koopt van mensen die je vertrouwt of mensen met een goede reputatie. Houd, wanneer je naar een object kijkt, in gedachte waar het voor is gebruikt en waar het wat slijtage zou moeten vertonen, waarbij je zou verwachten dat het oppervlak er anders uitziet.

Het is belangrijk om een idee te krijgen van de materialen die je verzamelt, dus probeer zoveel mogelijk objecten te bekijken, bezoek tentoonstellingen, beurzen, antiekwinkels, neem deel aan online expertgroepen zodat je van andere mensen kunt leren wat te zoeken want het zelf vergaren van kennis is de sleutel tot het worden van een deskundige verzamelaar.


Een groot Tibetaans verguld bronzen figuur van de elf-koppige Avalokiteshvara

Asian African Art Gallery: Chinese objecten van aardewerk worden al vele jaren gekopieerd door Chinese pottenbakkers, uit eerbied voor een eerdere periode, maar ook om kopers voor de gek te houden - dus let op! Het is zeer belangrijk om met zo veel mogelijk stukken in aanraking te komen. Profiteer van de grote aantallen van Chinees aardewerk dat wordt aangeboden over de hele wereld door gerenommeerde antiquairs en bij veilinghuizen.

In veel opzichten zijn gerenommeerde antiquairs beter dan musea omdat je de stukken kunt aanraken. Dit geeft inzicht in hoe een object in de hand moet voelen, het gewicht van het stuk, de kwaliteit van het schilderij, de stilistische modellering van het figuur, de zeldzaamheid van het onderwerp en de vaardigheid van de kunstenaar.

Het kan jaren duren om de nodige kennis op te doen om Chinees aardewerk en Aziatische kunstwerken als authentiek te kunnen herkennen. Het lezen van naslagwerken kan structuur geven en is zeer belangrijk. Maar het beste is om direct contact op te nemen met een specialist en zo veel mogelijk vragen te stellen.

____________________

Bekijk onze meest recente Aziatische kunstveiling, of registreer je hier als verkoper bij Catawiki .

____________________

Ontdek meer Aziatische kunst | Aziatisch antiek | etnografische en tribale kunst

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Vier redenen om te investeren in Chinees porselein

Gesprek met een expert: de geschiedenis van blauw porselein

Advies van een expert: hoe bepaal je de waarde van je Boeddhistische beelden

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu