Interviews

Sieraden voor mannen, het mag weer volop

Door Jonathan Cox | 28 juni 2019

De tijd waarin sieraden voor mannen werden geassocieerd met de glamour van het disco-tijdperk en Saturday Night Fever, ligt al ver achter ons. Sieradenexpert Jonathan Cox vertelt hoe onze houding ten opzichte van mannensieraden veranderd is, waarin ze verschillen van vrouwensieraden en wat de trends zijn. Voor nieuwe kopers heeft hij een paar tips.

Mannen die sieraden dragen, kijken we daar nu anders tegenaan dan in het verleden?

Jonathan: Ja. Dankzij beroemdheden zoals David Beckham, die je geregeld met oorbellen ziet, groeiende media-aandacht en de komst van nieuwe materialen, trekken mensen hun wenkbrauwen niet meer op als ze mannen met sieraden zien. Het is een enorme groeimarkt. Zowel moderne als vintage en antieke stukken zijn steeds gewilder.

Wat is precies het verschil tussen mannen- en vrouwensieraden?

Jonathan: Er zijn geen harde grenzen of duidelijke regels over wie wat draagt. Maar in het algemeen zit het verschil in het gewicht en de grootte van de sieraden. Er is enige overlap tussen mannen- en vrouwensieraden, bijvoorbeeld bij kettingen, armbanden en eenvoudige ringen, zoals trouwringen. Kettingen en armbanden zijn bij mannen meestal zwaarder, hoewel de ontwerpen, zoals schakels, vaak hetzelfde zijn. Lichtere en complexere ontwerpen, zoals barleycorn, worden vooral gedragen door vrouwen. 

Trouwringen voor mannen zijn vaak breder en er zijn meestal geen edelstenen ingezet. Als er edelstenen te vinden zijn in mannensieraden, is dat doorgaans bij zegelringen of manchetknopen. De keuze valt dan vaak op diamant, robijn, saffier en een hele reeks niet-edelstenen.


Er is doorgaans verschil tussen schakels voor mannen en vrouwen. Links zie je een ‘standaardschakel’ die voor beiden wordt gebruikt, rechts een gerstekorrel-schakel die vooral voor vrouwensieraden wordt gebruikt.

Hoe bepaal je de waarde van mannensieraden?

Jonathan: De waarde hangt van verschillende factoren af, zoals de waarde van de edelmetalen en edelstenen bij niet-merkstukken zoals kettingen, armbanden, ringen en manchetknopen. Bij stukken van beroemde merken of vintage en antiek, hangt de prijs af van de zeldzaamheid of het bijzondere ontwerp. De prijs wordt sterk bepaald door de marktvraag. Voor designerstukken is vaak extra belangstelling, en advies van een expert is altijd goed in dit soort gevallen.

Welke trends signaleer je op de markt voor mannensieraden?

Jonathan: Bepaalde stijlen uit de jaren 1970, inclusief Scandinavische sieraden, vaak alleen in zilver, stijgen in waarde en zijn altijd in trek. Bepaalde klassiekers zijn blijvend populair bij mannen, zoals kettingen en zegelringen. Gouden stukken met een hoger karaat, zoals 14 of 18 karaat, blijven ook gewild. Die hebben als voordeel dat ze ook altijd een intrinsieke waarde houden die overeenkomt met de goudprijs. 

Items zoals ongewone zegelringen en manchetknopen geven mannen de kans om op een subtiele en stijlvolle manier een statement te maken. Wat hangers betreft kunnen we van een kleine opleving spreken. De klassieke ‘dog tag’ aan een ketting wordt nog steeds geproduceerd door veel sieradenhuizen. High end modesieraden zoals Cartier en Tiffany produceren nu een breder assortiment mannensieraden die erg in zwang zijn. Merken zoals Hermès zijn ook gewild. 

Heb je een advies voor mannen die voor het eerst een sieraad willen kopen?

Jonathan: Doe niets overhaast en laat je niet direct verleiden door modetrends in de media. Zoek iets wat bij jou en je persoonlijke stijl past. Past geelgoud bij je, of witgoud? Of staat iets moderners zoals titanium of een designerstuk in leer en metaal je beter? Doe onderzoek, bepaal je budget en probeer misschien eerst een paar stijlen uit, voordat je op jacht gaat naar dat ene item. Als je de designerroute kiest, ga dan niet te snel overstag voor iets wat een koopje lijkt. Koop altijd bij een gerenommeerde verkoper en ga na of het stuk op authenticiteit gecontroleerd is.

____________________

Ontdek meer mannensieraden | ringen | kettingen

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!