Interviews

Hoe millennials de oldtimer-markt veranderen

Door Beulah | 9 juli 2019

Verpesten millennials de oldtimer-markt? Nee. Veranderen ze deze op vernieuwende en opwindende manieren? Absoluut. Op een missie om erachter te komen hoe mensen geboren tussen 1981 en 1996 een impact hebben op de oldtimer markt, spraken we met onze experts, Jan-Bart Broertjes en Manuel Garriga.

Hallo Jan-Bart, je hebt al eerder gezegd dat millennials meer geneigd zijn de auto's te verzamelen waarmee ze zijn opgegroeid van tv en in videogames. Kun je ons wat meer hierover vertellen?

Jan-Bart: Een oldtimer bezitten en rijden is een fantastische manier om je jeugddroom in vervulling te zien gaan. Met het verschuiven van de generaties, betekent dit dat de markt voor oldtimer zich ontwikkelt voor jongere auto's. De auto op de poster die je boven je bed had toen je 10 was, kan in je eigen garage staan! De DeLorean van Back to the Future is een goed voorbeeld. Of misschien een van de auto's in de Fast & Furious of de Ferrari van Crockett in Miami Vice. Als je computergames speelt, ga je wellicht voor een van de auto's uit Grand Theft Auto. 


Back To The Future met de DeLorean DMC-12 wagen

Veel commentatoren zijn geneigd somber te worden en te klagen over hoe millennials bepaalde markten "verpesten". Ben je bang dat millennials de oldtimer markt "verpesten"?

Jan-Bart: Ik ben niet zo bezorgd, er is niet zoiets als een klassiek onroerend goed of een klassieke diamantmarkt [enkele van de andere markten waarvan millennials te horen krijgen dat ze die verpesten]. De manier waarop we onszelf verplaatsen, maakt enorme veranderingen door. De mobiliteit evolueert naar elektrische, autonome en collectieve voertuigen. Oldtimers zijn al een niche binnen de mobiliteitsindustrie en dat zal zo blijven. Echte klassiekers (meer dan 40 jaar oud) zijn vaak vrijgesteld van regelgeving, dus mogen ze nog steeds steden in waar diesels worden verboden.

Natuurlijk veranderen er dingen binnen de oldtimer-markt. Trends die we zien zijn bijvoorbeeld oldtimers die worden omgezet in elektrische stroom, waardoor ze duurzaam worden. Er zijn ook voorbeelden van collectief eigendom, maar dat is nog niet zo succesvol. Vooroorlogse auto's worden steeds moeilijker te verkopen omdat minder mensen zich ermee kunnen identificeren. Sterke merken zijn nog steeds belangrijk (Porsche, Ferrari), dat is zeker iets van Generatie X.

Misschien wordt de klassieke automarkt in de traditionele landen (Europa, de VS) kleiner, maar de mobilisatie breidt zich nog steeds uit (China, Azië, Rusland) en dat zal een spin-off-effect hebben. Oldtimer autoshows zijn erg populair in Rusland. China is erg restrictief in het toelaten van oldtimers, maar er is zeker vraag naar.


Manuel, jij hebt veel werk verzet met onze youngtimer-veilingen. Wat vindt jij van de nieuwe generatie auto's?

Manuel: De meeste youngtimers en toekomstige oldtimers bevatten veel plastic en elektronische componenten die van nature heel moeilijk of gewoon onmogelijk te herstellen zijn. Vervanging door nieuwe onderdelen is de enige optie, maar het is niet eenvoudig om te weten of al die onderdelen door fabrikanten worden bevoorraad.

Aan de andere kant "sterft volgens sommige bronnen de old-school kunst van het restaureren van een auto met behulp van het handboek en ingewikkelde bedieningskennis uit, aangezien een nieuwe generatie mecaniciens wordt opgeleid met auto's die hun onderhoud baseren op computerdiagnostiek.”

Dit is de mening van Philip Warner, mede-oprichter vanCar and Classic: "De prijzen zijn gedaald en dat is deels te wijten aan het enorme tekort aan geschoolde monteurs. Dat maakt hun toekomst onzeker. De generatie van vandaag verwacht alles met de iPhone op te kunnen lossen. Ze zijn opgeleid om afhankelijk te zijn van computerdiagnostiek zonder de motorkap te openen. Helaas is de old school monteur met zwarte vingers een uitstervend ras."

Andere experts beweren dat nieuwe monteurs zijn opgeleid om zo snel mogelijk aan een auto te werken, in plaats van tijd en aandacht te investeren die vaak nodig is voor oudere voertuigen. Iets om over na te denken...


Maken de lagere kosten van stalruimtes de garagekosten goed?

Steeds meer mensen wonen in steden, vaak zonder toegang tot een garage, merk je een afnemende interesse in onderhoudsintensieve auto's? Of worden de kosten van het huren van een garage gecompenseerd door de lagere prijzen van een schuurvondst?

Jan-Bart: Het is waar dat het bezit van een oldtimer (of een andere auto) in een stad moeilijk kan zijn. Ik denk echter dat de veranderingen in mobiliteit mogelijk ruimte vrijmaken om een oldtimer te behouden als je niet langer dagelijks rijdt! Ik denk ook dat er vraag is naar een nieuwe dienst waarbij je auto wordt gestald en onderhouden, en wanneer je hem wilt gebruiken, haal je hem op (misschien kan hij zelfs bij je thuis worden bezorgd - dat schiet me zo even te binnen, als businessplan ...).

Bij oldtimers is het belangrijk om niet te veel na te denken over het aspect van het rijden. Een auto restaureren, of er gewoon aan sleutelen, kan een groot deel van de eigendomservaring zijn. De meeste oldtimers worden niet op de weg gebruikt, mensen zijn gewoon blij om ze te bezitten, en ze hebben iets om het over te hebben. Een ongerepte schuurvondst kan op deze manier worden gewaardeerd: je parkeert hem in je man cave en geniet ervan met je vrienden.


Gelet op de recente veranderingen veroorzaakt door millennials die de oldtimer markt opgaan, heb je voorspellingen over wat er zou kunnen gebeuren als Generatie Z auto's gaat kopen?

Jan-Bart: De kern van Generatie Z is het idee van het manifesteren van de individuele identiteit. Consumptie wordt zodoende een middel van zelf-expressie. Op dit moment ligt de focus vooral op originele oldtimers van de fabriek. Dit is een heel smalle manier om naar authenticiteit te kijken. Ik denk dat er in de toekomst meer waardering zal zijn voor aangepaste (unieke, persoonlijke) auto's. Voorbeelden zijn Magnus Walker en RWB Porsches. En ook auto's die naar elektrisch zijn omgezet om ze duurzaam te maken.

Ik maak me een beetje zorgen over een generatie die opgroeit met autonoom gedreven transport, zullen die straks nog wel weten hoe ze zelf moeten rijden? Maar ik denk dat een oldtimer uniek is, het geeft je de gelegenheid om jezelf uit te drukken en vrijheid te vinden door niet alleen je eigen bestemming te kiezen, maar ook de manier waarop je daar naartoe gaat. Het geeft je een gevoel van ‘in control‘ zijn. Een oldtimer kan zeker ook ethisch zijn, door op een duurzame manier iets ouds te gebruiken, hetzij door omzetting in elektrische energie of door het gebruik van schone brandstoffen.

____________________

Ontdek meer oldtimers | youngtimers | schuurvondsten

____________________

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe gaat de markt voor oldtimers zich ontwikkelen?

Hoe Fiat ‘Het Beest van Turijn’ ontketende

Advies van een expert: een oldtimer kopen op Catawiki

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!