Tips veilingmeesters

Alles wat je moet weten over het investeren in parels

Door Beulah | 12 juli 2019

De uitvinding van de gecultiveerde parel aan het begin van de 20e eeuw veranderde op drastische en fascinerende wijze de parelhandel . Om deze veranderingen te begrijpen, spraken we met parelexpert Yvonne van den Heuvel. Hier zijn haar tips, trucs en inzichten over beleggen in parels. 

Hoi Yvonne, wat zit er volgens jou achter onze aloude liefde voor parels?

Yvonne: Parels van hoge kwaliteit behoren tot de meest gewaardeerde juwelen en kunnen vaak een goede investering zijn als je je goed laat informeren en verstandig koopt. De variëteit en pracht van gecultiveerde parels in onze tijd is adembenemend en verleidelijk als nooit tevoren. Deze "unios" (unieke juwelen zoals de Romeinen ze noemden) zijn net zo natuurlijk, uniek en individueel als de mensen die ze dragen.


Natuurlijke parel oorbellen

Parels houden van lucht, licht en contact met de huid van hun drager. Als ze met een beetje liefde en zorg worden behandeld, zullen ze je jarenlang vreugde brengen. Al duizenden jaren hebben natuurlijke parels koningen, koninginnen en edelen gesierd. Natuurlijke (niet gecultiveerde) parels zijn zeer zeldzaam en zijn nog steeds gezocht door kenners over de hele wereld, omdat het de meest waardevolle parels in de parelhandel zijn. Veel van de natuurlijke parels die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn gevonden vóór de uitvinding van de gecultiveerde parel aan het begin van de 20e eeuw en sommige zijn zelfs in waarde toegenomen.

Dus de introductie van de gecultiveerde parel was wel een game-changer?

Yvonne: Ja, gecultiveerde parels zijn het resultaat van intensieve interactie tussen mens en natuur, maar er zijn ook andere factoren die de markt beïnvloeden. Tegenwoordig hebben gecultiveerde parels natuurlijke parels vervangen als het middelpunt van de wereldwijde parelhandel. Voor het eerst in de geschiedenis van duizenden jaren kan elke vrouw parels dragen. Niet als statussymbool, maar vanwege de vreugde om iets te dragen dat zo natuurlijk en persoonlijk is.


Veelkleurige Edison zoetwaterparels

Parels die zijn gekweekt in zoet water vinden we nu in fijnere kwaliteiten en in meer ongewone maten en kleuren dankzij nieuwe technieken. Regeringen richten zich meer op milieubescherming en het gebied voor de zoetwaterparel-landbouw krimpt. De verdeling van zoetwaterparels is aanzienlijk veranderd. De prijzen voor deze nieuwe soort zoetwaterparels stijgen. 


Akoya parels

Kleinere Akoya-parels worden zeldzamer (en steeds duurder) omdat het gemakkelijker is om grotere maten te produceren. Voor Tahiti parels bestaat de exportcontrole niet meer, dus er zijn op dit moment meer laagwaardige Tahiti parels op de markt. De vraag naar kwalitatief goede parels is sterk en de prijzen zijn sinds 2017 met ongeveer 10% gestegen. Momenteel stijgen de prijzen voor Zuidzee parels (soms met 20%) omdat het productievolume is afgenomen en de vraag naar witte parels is toegenomen.


Tahiti parelketting

En heb je nog tips voor nieuwe kopers?

Yvonne: Het brede assortiment gecultiveerd parels van elke denkbare variëteit is geschikt voor juwelen die passen bij elke smaak en budget. De uitdaging is om de parels te kiezen die bij de drager passen en die hun persoonlijkheid onderstrepen.

De algemene consensus is dat lichtere parels er het best uitzien bij mensen met een blanke of olijfkleurige huid en dat goudkleurige of roomkleurige parels beter geschikt zijn voor een donkerder teint. Tahiti parels lijken voor iedereen geschikt. Er bestaat echter niet zoiets als een onaantrekkelijke parelkleur voor een bepaalde teint. Iedereen zou de parels moeten kopen die hem/haar het aantrekkelijkst lijken in de kleur waar de voorkeur naar uit gaat en niet in de kleur die 'beter geschikt' is voor een bepaalde huidskleur of in een kleur die hoger gewaardeerd wordt omdat deze heel zeldzaam of erg populair is (zoals wit-roze / zilver-wit / goud).


Gouden Zuidzee parels

Kleur alleen bepaalt niet de kwaliteit of waarde. Bij parels is het luster, (de glans die uit de binnenkant van een parel lijkt te komen), het belangrijkste criterium om hun waarde te bepalen. In elk geval zou de regel moeten zijn "luster gaat voor grootte". Alleen een sterke laag parelmoer kan een excellent luster produceren en het is dan ook het belangrijkste teken van de duurzame kwaliteit van een parel. De perfect ronde of perfect gevormde druppel zijn de ideale vormen en deze parels worden het meest gewaardeerd. Ook hier dient echter de persoonlijke smaak bepalend zijn voor de keuze.

Maar hoe kunnen kopers ervoor zorgen dat de parels waarop ze bieden van goede kwaliteit zijn?

Yvonne: De parels op ons platform worden allemaal gescreend door experts met veel ervaring in de branche. De meeste parels worden aangeboden door geïnspecteerde en vertrouwde professionele verkopers, maar sieraden die worden aangeboden door privé-verkopers zijn ook hoogwaardige items. De foto's en beschrijving die ze bieden, worden door ons zorgvuldig onderzocht en moeten een goede indruk geven van luster, kleur, huid, vorm, grootte en ouderdom van de parels. We accepteren geen parels van lage kwaliteit die algemeen verkrijgbaar zijn.

Zuidzee parelketting

Bedankt dat je even met ons wilde praten! Heb je nog iets anders dat je zou willen delen met onze lezers?

Yvonne: De vreugde die parels ons geven, zou ons eraan moeten herinneren dat we de natuurlijke omgeving die deze schatten heeft gebaard, moeten beschermen. Omdat pareloesters zeer gevoelige wezens zijn die puur water nodig hebben om te gedijen, zijn ze als een barometer voor de toestand van de zeeën en meren van de wereld, waar al het leven op onze planeet van afhangt.

____________________

Bekijk onze meest recente parel sieradenveiling, of registreer je hier als verkoper op Catawiki.

____________________

Ontdek meer juwelen | pareljuwelen


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Mannen, het is tijd om sieraden te gaan dragen

7 tips voor beginnende verzamelaars van antieke sieraden

Advies van een deskundige over hoe zilveren juwelen te reinigen

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!