Bijzondere kavels van deze week

Waarom deze enorme Marsmeteoriet maar een klein beetje angstaanjagend is

Door Beulah | 19 juli 2019

De gemiddelde meteoriet van Mars weegt 0-5 gram. Nu er een enorme Marsmeteoriet (meer dan 250 gram) op Catawiki wordt geveild, hebben we onze meteoriet-expert Trevor Boyd gevraagd hoe in heelalsnaam zo'n gigantisch exemplaar op aarde is beland. En zou er nog meer onze kant op kunnen komen? 

Hallo Trevor, hoe weten we dat deze meteoriet van Mars kwam?

Trevor: Nou, er zijn veel verschillende soorten meteorieten die worden ingedeeld op basis van hun samenstelling. Sommige meteorieten bleken chemische samenstellingen te hebben die sterk lijken op gassen in de atmosfeer van Mars en rotsen op het oppervlak van Mars, zoals geanalyseerd door de Viking-landers op Mars in de jaren zeventig. Deze meteorieten worden nu geclassificeerd als van origine van Mars.


Deze grote Sergottiet Marsmeteoriet staat nu in de veiling

Wat maakt dit exemplaar zo bijzonder?

Trevor: Marsmeteorieten zijn de zeldzaamste van alle meteorieten die op aarde terechtkomen. Pas na een serie 'kosmische' toevalligheden kun je er een in je hand houden: ten eerste moest een grote asteroïde Mars daadwerkelijk raken; deze impact wierp vervolgens materiaal van het oppervlak de ruimte in en ontsnapte zo aan de atmosfeer van Mars en de zwaartekracht. Het materiaal kwam vervolgens in een baan rond de zon die uiteindelijk de baan van de aarde kruiste en het landde hier. Dit alles kan wel miljoenen jaren hebben geduurd!

Zijn Marsmeteorieten niet meestal vrij klein

Trevor: Ja. Na dat hele lange proces dat ik hierboven heb beschreven, hebben de meeste meteorieten van Mars die hier worden teruggevonden een grootte van 0-5 gram... Hoewel ze relatief groot kunnen zijn wanneer ze de aarde naderen, kunnen ze tegen de tijd dat ze de extreme hitte en druk van de atmosfeer van de aarde hebben doorgemaakt, tot 99% van hun oorspronkelijke massa verliezen. Dan moeten ze daadwerkelijk op het aardoppervlak worden gevonden, wat geen gemakkelijke taak is!  


Alternatieve standpunten, verstrekt door de meteorietverkoper

Dus wat je zegt is ... deze meteoriet zou statistisch gezien niet moeten bestaan?

Trevor: Ja, ik denk het wel - sterker nog, onze verkoper vertelde dat het moeilijker is om een meteoriet te vinden dan tweemaal de lotto jackpot te winnen!

Hmm ... Is het waarschijnlijk dat we nog meer meteorieten gaan zien? Of is dit eenmalig?

Trevor: Nou, zeg nooit nooit, maar het is zeker een zeer zeldzame gebeurtenis om een Marsexemplaar van deze omvang te vinden. Natuurlijk wordt de aarde elke dag met verschillende soorten meteorieten gebombardeerd. Veel van de meest voorkomende soorten, bekend als chondrieten, kunnen veel groter zijn dan deze, maar ik denk dat het hebben van zo'n groot stuk van Mars extra speciaal is.

____________________

Wil je graag zelf een meteoriet? Of heb je er een om te verkopen? Neem dan een kijkje bij onze wekelijkse meteorietveilingen, of registreer je hier als verkoper op Catawiki.

____________________

Ontdek meer meteorieten | mineralen | decoratieve mineralen

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe een meteoriet dit Italiaanse dorp eventjes beroemd maakte

Deskundig advies over hoe te zorgen voor je mineralen

5 van de oudste meteorieten die op aarde zijn gevonden

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!