Geschiedenis

De geschiedenis van Citroën in drie auto's

Door Simone | 26 juni 2019

Citroën viert dit jaar zijn 100-jarig bestaan; een indrukwekkende mijlpaal die de moeite waard is om even bij stil te staan. We spraken met enkele van onze experts op het gebied van oldtimers om drie van de beroemdste auto's van Citroën te bespreken en de sleutel tot het succes van het bedrijf te achterhalen. 

Citroën B2 

Het allereerste Citroën-model, Type A, rolde in 1919 van de assemblagelijn en een enigszins gemoderniseerde versie - de B2 - werd in juni 1921 in productie genomen. De B2 leek erg op Type A, maar zag er een beetje anders uit, dankzij de gebogen dorpels. De B2 was uitgerust met een nieuwe motor: een krachtigere viercilinder van 1.452 cc met een vermogen van 20 pk die een maximale snelheid van 72 km/u kon bereiken voor het verbruik van 8 liter benzine per 100 km; ongeveer 7 km/u sneller dan zijn voorganger. 

De B2 was Europa's tweede in massa geproduceerde auto - Type A was de eerste - en in slechts vijf jaar tijd werden 89.841 auto's geproduceerd. In 1925 kwam geen enkele andere Europese fabrikant in de buurt van de productietechnieken of de verkoopvolumes van de Citroën B2, mogelijk vanwege de gewaagde marketing van Citroën. Case-in-point: het bedrijf kreeg een plek in het Guinness Wereldrecordboek toen de Eiffeltoren van 1925 tot 1934 werd gebruikt als 's werelds grootste reclamebord. 

In 1922 werd de eerste "sportieve" Citroën gelanceerd: de B2 "Caddy". Het chassis was voorzien van een speciaal afgestelde motor die een topsnelheid van 90 km/u kon bereiken. De verbeterde pk's, luxueuze carrosserie en het interieur van de B2 Caddy maakten de auto relatief duur voor zijn tijd; wat waarschijnlijk de reden is dat hij in mei 1924 uit de catalogus verdween, na productie van ongeveer 300 wagens. Van deze 300 zijn er nog slechts zeven bestaande exemplaren bekend.


Deze zeldzame Citroën B2 Caddy is tot 30 juli beschikbaar op Catawiki.

Francisco Carrión, een expert op het gebied van oldtimers bij Catawiki, is onder de indruk van deze vondst: “De auto werd begin jaren negentig ontdekt als onderdeel van een enorme collectie in Madrid en had nog steeds alle originele hoofdonderdelen. De auto heeft recent een restauratie ondergaan en is in werkende staat, klaar om van te genieten. Dit zou absoluut een perfecte aanvulling zijn voor elke serieuze Citroën-collectie.” 

Citroën Traction Avant

De auto waar oprichter André-Gustave Citroën echt zijn hart, ziel en fortuin in heeft gelegd, was de Traction Avant (letterlijk ‘voorwielaandrijving’ in het Frans), die later een van de meest innovatieve auto's van de eeuw werd. Een van de meest tragische aspecten van het leven van André-Gustave Citroën is dat hij zijn succes niet meer heeft mogen meemaken. André-Gustave Citroën overleed in 1935, een jaar nadat het bedrijf failliet was verklaard en werd overgenomen door Michelin, maar voordat de auto echt ‘grip’ kreeg.

Wat dan wel weer leuk was, de Traction Avant was een pionier in de massaproductie van drie revolutionaire innovaties die sindsdien op grote schaal worden toegepast en nog steeds worden gebruikt: voorwielaandrijving, onafhankelijke vierwielige ophanging en het gebruik van een botsbestendige, unitaire, monocoque carrosserie. Het was een van de eerste massaproductiewagens met tandstangaandrijving en onderscheidde zich destijds van andere auto's vanwege zijn veel lagere profiel en houding.

Oldtimer expert Luca Gazzaretti legt de impact uit: “Citroën is altijd een zeer innovatief merk geweest, meer dan enig ander merk, zowel in ontwerp- als mechanische oplossingen. De Traction Avant is de standaard geweest voor voorwielaandrijving en zelfdragend chassis. Het inspireerde andere bedrijven zoals Lancia om op dezelfde manier auto‘s te maken.”


Vind hier een originele Traction 11B uit 1954 zonder minimumverkoopprijs.

Citroën 2CV

Een van de meest succesvolle en iconische auto's van het bedrijf is natuurlijk de 2CV. De auto werd specifiek ontworpen voor de bevolking op het platteland van Frankrijk die zich op dat moment geen enkel type auto kon veroorloven. De ontwerpopdracht beschreef de behoefte aan een voordelige, robuuste 'paraplu op vier wielen' waarmee vier mensen 50 kg landbouwproducten met 50 km/u naar de markt konden transporteren, indien nodig over modderige, onverharde wegen, en specificeerde ook dat de auto met eieren over een vers geploegd veld moest kunnen rijden zonder dat die braken. 

Oldtimer-expert André Dekker legt uit waarom de 2CV zo populair was: “De 2CV was zeker de meest succesvolle Citroën. Het werd al snel de populairste 'sociale auto' van de 20e eeuw. Afgeleide wagens zoals de Mehari, de Dyane, de Ami en Bijou brachten het '2CV'-concept nieuw leven in de jaren erna, met lage kosten, eenvoud en innovatie, maar de 2CV overleefde eigenlijk al zijn nakomelingen die bedoeld waren om hem te vervangen en in Portugal werd de 2CV zelfs tot 1991 geproduceerd. "

Citroën 2CV in Charleston versie (shutterstock.com)

Dus hier zijn we, 100 jaar nadat André Citroën switchte naar het produceren van auto‘s in zijn fabriek. Met behulp van revolutionaire technologie, innovatieve ontwerpen en slimme marketingtechnieken heeft Citroën een eeuw lang een van de meest concurrerende industrieën overleefd. 

____________________

Ontdek meer Citroën | oldtimers

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!