Inspiratie

Tips voor een prachtige tuin vol antiek

Door B | 24 juli 2019 | Bijgewerkt op 28 april 2023

Bloemen en planten zijn prachtig, maar ook zeer arbeidsintensief. Een paar zorgvuldig gekozen ornamenten, standbeelden en zelfs antiek kunnen een tuin waar je een beetje op uitgekeken bent onmiddellijk nieuw leven inblazen. Dési van Rhee en Paul Wullems, onze experts in antiek, leggen je in dit artikel precies uit hoe je je tuin kan transformeren door inspiratie te halen uit klassieke Chinese landschapsarchitectuur, speelse wonderlandschappen en idyllische Italiaanse vergezichten.


Tuinen zijn echt niet alleen maar geschikt om vol te stoppen met bloemen en planten. Je kunt er ook makkelijk je interieurstijl in doortrekken. “Of je tuin nu groot of klein is, met zorgvuldig geplaatste ornamenten, tuinstoelen of sculpturen creëer je een buitenkamer met spannende uitzichten en rustige hoekjes”, zegt Dési van Rhee, onze expert in antiek.



Sculpturen zijn een geweldige manier om wat elegante en oude glamour aan je tuin toe te voegen.

Waarom je tuin inrichten met antiek en niet gewoon met meer planten? "Door je tuin te verfraaien met antieke stukken kun je creatiever zijn als het gaat om kleuren en texturen", legt Paul Wullems, onze expert in antiek, uit. "Gietijzeren en verweerde stenen ornamenten vormen een opvallend contrast met kleurrijke bloemen en weelderige groene planten. Verder verandert het toevoegen van een stuk antiek dat 200 of 300 jaar oud is je tuin, hoe nieuw die ook is, onmiddellijk in een plek met geschiedenis". 


Klassiek Chinees

De essentie van klassiek Chinees tuinontwerp is het gebruik van kunstmatige landschappen om de natuur na te bootsen. Strategisch geplaatste paviljoens, vijvers, zigzaggende galerijen, zorgvuldig geplaatste bonsai, vloeiende paden en lage muren creëren het gevoel dat je door een groen natuurlandschap loopt. Elk deel van de tuin vertelt een verhaal en de tuinier kan overal zijn eigen unieke smaak laten zien.



Een van de vele "ramen" in een Chinese tuin die je naar het volgende natuurlandschap leidt.


Architecturale ornamenten spelen een cruciale rol bij het aanleggen van dit soort tuinen, vooral als je geen ruimte hebt om enkele van de grotere aspecten van een klassieke Chinese tuin te laten zien. “Geen enkele klassieke Chinese tuin is compleet zonder een Gongshi of Scholar's Rock", legt Dési uit. “Dit is een natuurlijk voorkomende of gevormde rots die traditioneel wordt gewaardeerd door Chinese geleerden.” Een Chinese tuin heeft vaak een waterpartij als middelpunt, of het nu een vijver is of een bescheiden rotsbassin. Het gebruik van Chinese kunst zoals antieke bronzen schalen om miniatuur onderwaterwerelden te creëren, stelt de tuinman in staat zijn ontwerpen aan te passen aan de seizoenen.


Een Boeddha tussen het gebladerte.

Voor wie een grotere tuin heeft, dragen beelden ensculpturen bij aan de sfeer van verrassing en onthulling. Door snelgroeiende klimplanten, zoals jasmijn, clematis armandii of klimop over latwerk te laten groeien, ontstaan de "deuropeningen" en "ramen" die zo'n belangrijk onderdeel van klassieke Chinese tuinen zijn. Wanneer je er doorheen loopt, wordt je als bezoeker begroet door strategisch geplaatste bronzen en stenen beelden, rotsbassins en misschien zelfs enkele hangende lantaarns.

Speels wonderland

Een combinatie van rustiek hipster chic en sprookjesachtig tuinieren. Het creëren van met nostalgie doordrenkte wonderlanden wordt steeds populairder onder stadstuiniers, en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. Terwijl de digitale generaties de geneugten van analoge levens blijven herontdekken, worden onze tuinen offline oases. Deze speelse tuinen zijn meestal een sterk gestileerde versie van de (boom)hutten die we kennen uit onze kindertijd.



Vintage vogelkooien zijn een prachtige manier om een bloeiende wijnstok of vetplant te presenteren.

Een marmeren open haard die tegen een stenen muur wordt geplaatst is een interessante ondergrond voor een klimhortsensia met zijn prachtige witte bloemschermen. Of je kunt een wilde wingerd proberen, deze delicate wijnstokken veranderen van kleur met het seizoen en hun roodbruine herfstbladeren contrasteren prachtig met roomkleurig marmer. Terracotta kruiken waaruit paarse lobelia en sneeuwkleed lijken te worden geschonken. Sierlijke vogelkooien die aan een baldakijn hangen, zijn perfect voor wasbloemen en erwtenplanten. Een belangrijke tip van Dési: “Om die speelse sfeer te kunnen creëren is het belangrijk dat je brocante voorwerpen kiest die je normaal niet snel in een tuin zou zien. Houd er wel rekening mee dat zachthouten objecten heel snel vergaan.”

Een waterpartij, een bankje of een toonbeeld van luxe: een vrijstaande badkuip is verrassend veelzijdig.

Als je een grotere tuin hebt kun je zelfs denken aan een vrijstaande badkuip. Je kunt hem volledig installeren, zodat je buiten kunt baden of je kunt er je tuingereedschap in bewaren. Kies je voor de tweede optie, dan kan je er makkelijk een houten deksel op plaatsen (om je potten en snoeischaren uit het zicht te houden) en een unieke tuinbank te creëren. Voor tuiniers met wat minder ruimte zijn een aantal dikke dieprode tapijten een fantastische manier om een zonnig plekje te creëren zodat je van je tuin en het mooie weer kan genieten.



Antieke potten en planten in combinatie met zachte texturen zal van je tuinhoek een ontspannen toevluchtsoord maken

Ten slotte is je tuin niet compleet zonder een of andere vorm van zitgelegenheid, zegt Paul. "In iedere tuin hoort een mooie tuinbank te staan. Het dient niet alleen als een centraal punt voor je tuin, maar het is ook een soort van uitkijkpost. Of je nu kiest voor een Mid-Century Modern bank of een antieke marmeren bank, je kunt na al het werk dat je hebt gedaan de tijd nemen om van je tuin te genieten en stil te staan bij de veranderende natuur en de daarbij behorende seizoenen". Kies iets antieks en voeg kussens, lichtslingers en een vloerkleed, lamp en kaarsen toe voor een rustige, romantische sfeer.

Idyllisch Italiaans

Traditionele Italiaanse tuinen bieden uitzicht op groene vormsnoei, met relatief weinig bloemen. Kleur en variatie worden aan het landschap toegevoegd door verschillende groenblijvende planten te gebruiken; van de parelmoer fluwelen Centaurea tot aan de violet-roze gekleurde struikklaver. Smallere tuinen zijn gebaat bij het gebruik van strategisch geplaatste buxusheesters. Brede tuinen daarentegen zijn op hun mooist als ze rond een waterpartij zijn aangelegd.



Waterpartijen en beelden zijn twee van de belangrijkste componenten van de Italiaanse tuin.

Geuren zijn een belangrijke overweging als je een Italiaanse tuin aanlegt en vaak worden de bloeiende planten uitgekozen omdat ze zo lekker ruiken. Populaire planten zijn de roomwitte winterbloeiende kamperfoelie en hysop, naast smaakvolle Italiaanse kruiden zoals rozemarijn en bieslook. Het middelpunt van elke echte Italiaanse tuin zijn echter de beelden.


Voeg een extra dimensie toe aan de heerlijke aroma's en visuele elementen van je tuin met het stromende water van een fontein.


Afbeeldingen van Romeinse goden die vechten, liefhebben, baldadig zijn of gewoon artistiek poseren, zullen zelfs de meest bescheiden tuinen een zekere kunstzinnige elegantie geven. Voor tuiniers die de voorkeur geven aan symmetrische hagen, zijn sokkels en muurornamenten een populaire optie. Iets om ook zeker te overwegen is een fontein. Dési: “Ik hou enorm van fonteinen en het geluid van stromend water, het is zo rustgevend. En onthoud: verwijder geen korstmossen en mossen van je stenen (fontein)sculpturen; dat is het groene patina van de natuur!” Decoratieve urnen, zonnewijzers en obelisken creëren een subtieler tafereel met behoud van het Italiaanse thema.

____________________

Ontdek meer Antiek | Chinese kunst | Interieur en decoratie

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe verzorg je je bonsaiboompje?

De oude kunst van bonsai: cultiveren 

De beste manier om je tuin te versieren met mineralen en kristallen

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu