Tips veilingmeesters

Alles wat je moet weten over Dom Pérignon

Door Simone | 2 augustus 2019

In verhalen over Moët & Chandons legendarische champagnemerk Dom Pérignon komt meestal de mythe aan bod over de gelijknamige monnik die de uitvinder zou zijn van champagne. Wij houden ons bezig met een wat praktischere vraag. Hoe smaakt het? En is deze champagne echt zijn geld waard? Het antwoord komt van onze wijnexpert Daniel Elswood.

Hallo Daniel. Wat maakt Dom Pérignon zo bijzonder?

Daniel: Het is premium champagne die alleen in de beste jaren wordt gemaakt en met alleen met druiven uit dat wijnjaar. De eerste jaargang werd geproduceerd in 1921.

Naast de reguliere vintage release, brengt Dom Pérignon veel late vintage reserve cuvées uit, en ook releases in samenwerking met kunstenaars. Bekende kunstenaars die samenwerkten met het merk zijn Jeff Koons, Michael Riedel en Tokujin Yoshioka. 

Het USP (unique selling point) van Dom Pérignon is wellicht de verkrijgbaarheid. Hoewel Dom Pérignon van zeer hoge kwaliteit en consistentie is, wordt er in elk oogstjaar een grote hoeveelheid flessen geproduceerd. Het exacte aantal is echter een goed bewaard geheim.

Standbeeld van Dom Perignon, Epernay, regio Champagne, Frankrijk (shutterstock.com)

Is Dom Pérignon zijn geld waard?

Daniel: Dat denk ik wel. Vooral als we kijken naar topchampagnes van Les Grandes Marques en de ongelooflijke presentie en merkbekendheid, in combinatie met de voortreffelijke kwaliteit en het feit dat deze champagne gemaakt wordt door de beste wijnmakers ter wereld. En de knal van de kurk is een onbetaalbare feelgoodfactor!

De huidige prijs voor vintage brut ligt tussen 100 en 120 euro, de rosé en diverse late releases en limited editions kosten aanzienlijk meer. Waar Dom Pérignon altijd om bekend heeft gestaan, is de houdbaarheid en excellente rijping. Goede vintage champagne uit de jaren vijftig en zeventig kunnen, als ze goed bewaard worden, nog steeds excellent zijn en die uit de jaren tachtig en negentig komen nu pas net op volwassen dronk. 

Ze rijpen zo goed dat Dom Pérignon lang gerijpte champagnes uit de eigen kelders uitbrengt onder het merk Plénitude, de P2 en P3. In de woorden van de gepensioneerde wijnmaker Richard Geoffroy: "Dom Pérignon bereikt zijn eerste plénitude na zeven jaar in de kelder", de tweede plénitude wordt 12 tot 15 jaar na het vintagejaar bereikt (eerste Œnothèque release, nu P2 geheten) en een derde plénitude na 30 tot 40 jaar (tweede Œnothèque release, nu P3 geheten).

Het succes en de kwaliteit van het merk zijn voor een belangrijk deel te danken aan Richard Geoffroy, die 28 jaar bij Dom Pérignon werkte. Het zal interessant zijn om te zien of de nieuwe wijnmaker, Vincent Chaperon (voorheen Geoffroy's assistent) deze excellentie weet vast te houden bij toekomstige vintages.

Als je Dom Pérignon te duur vindt, welke andere goede champagnes zijn er dan om te drinken of om in te investeren?

Daniel: Je kunt kiezen voor andere merken met een goede houdbaarheid en rijping, zoals Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut, Pol Roger Winston Churchill, Louis Roederer Cristal, Krug Clos du Mesnil Blanc de Blancs Brut & Charles Heidsieck Blanc des Millénaires.

Misschien wel de allerbelangrijkste vraag: Is Dom Pérignon eigenlijk wel lekker?

Daniel: Absoluut. De blend van druivenrassen varieert elk jaar slechts heel licht, het is een mix van Pinot Noir en Chardonnay. Dom Pérignon wordt consistent beoordeeld als een van de beste Grandes Marques, geliefd bij zowel feestgangers in Las Vegas als wijnkenners. Over de excellente smaak hoeven we niet te twisten.

____________________

Ontdek meer Dom Pérignon | champagne | wijn

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!