Interviews

Wat is de volgende stap voor de whiskymarkt?

Geschreven door Simone | 9 augustus 2019

Welke whisky‘s zijn nu populair, en welke kun je nu even beter laten staan? Met zijn passie voor verzamelen en meer dan 20 jaar ervaring, is whisky-expert Jeroen Koetsier de perfecte man om ons te helpen erachter te komen wat er op dit moment gebeurt op de whiskymarkt. Bovendien heeft hij wat nuttig advies voor nieuwe verzamelaars. 

Hoi Jeroen. Wat zijn de belangrijkste trends die je momenteel op de whiskymarkt ziet?

Jeroen: Het eerste wat we zien is dat er een voortdurende opkomst is van Japanse en Ierse distilleerderijen. Japanse merken zoals Chichibu en Hanyu vestigen elke maand nieuwe wereldrecords; niet alleen als het gaat om veilingprijzen, maar ook voor prijzen van nieuwe producten. Ierse distilleerderijen profiteren van onafhankelijke bottelaars, die de afgelopen vijf jaar veel (niet vrijgegeven hoeveel) Ierse whisky's van hoge kwaliteit hebben gebotteld. Dit heeft geresulteerd in een hogere vraag naar bottelingen van Ierse distilleerderijen. 

Er is ook een verschuiving in de focus. Distilleerderijen vertrouwden meestal op de kwaliteit van de whisky, maar er lijkt nu veel meer aandacht te zijn voor de marketing van presentatie en verpakking. Voor de meeste distilleerderijen wordt deze verandering gevoed door het feit dat ze niet voldoende goed gerijpte vaten in hun magazijnen hebben. In plaats van bijvoorbeeld de '12-jarige single malt 'die ze al tientallen jaren in hun portefeuille hadden, verkopen ze nu NAS (no age statement, oftewel zonder leeftijdsaanduiding) whisky. 

Wat betreft kopers is er ook een verschuiving zichtbaar. Tegenwoordig worden vier van de vijf nieuwe verzamelaars gedreven door de investeringscomponent, velen drinken zelfs geen whisky.

In de biermarkt werden de afgelopen jaren gekenmerkt door thuisbrouwerijen en kleine ambachtelijke bierbrouwerijen. Is er ook een toename van kleine, ambachtelijke distilleerderijen of zelfs thuisdistilleerderijen voor whisky?

Jeroen: Strikte licentieregels en het risico jezelf of je klanten te vergiftigen als je de verkeerde 'middle cut' kiest, maakt pionieren in whisky veel moeilijker dan in bier, dus 'garage-' of ambachtelijke whisky's zijn zeldzaam. Wat we de afgelopen tien jaar wel hebben gezien, is een enorme groei in distilleerderijen. Om de week wordt er een whiskystokerij geopend, niet alleen in ‘whiskylanden’, zoals het Verenigd Koninkrijk, de VS en Japan, maar in vrijwel elk land dat je maar kunt bedenken. 

Nieuwe distilleerderijprojecten variëren van kleine, nuchtere startups zoals de Dornoch-distilleerderij en Strathearn tot industriële reuzen zoals Roseisle of de nieuwe Macallan-distilleerderij die naast de oude werd gebouwd met een budget van 130 miljoen pond. 

Met deze toename van thuisbrouwerijen is er ook een toename van unieke, soms vreemde en niche-bieraroma's. Komt deze trend ook voor op de whiskymarkt?

Jeroen: Er zitten slechts enkele ingrediënten in whisky: gerstemout, gist en water. Hiermee maakt men een breed scala aan whisky-smaken, maar vergeleken met bier is is er een minder breed scala aan smaken mogelijk. Nadat de sterke drank de distilleerketels verlaat, wordt deze op houten vaten gelegd om te rusten. Verschillende vaten resulteren in veel verschillende stijlen whisky, elk met hun eigen kenmerken. Naast het rijpen op voormalige sherry of voormalige bourbon vaten, zijn er duizenden experimentele vaten en vatafwerkingen, variërend van voormalige Grand Cru Bordeaux barriques tot voormalige haringvaten (ja, de vis, helaas).

De laatste jaren is er ook een toename geweest van alcoholvrije bieropties. Denk je dat er binnenkort een vraag zal zijn naar alcoholvrije whisky?

Jeroen: Ik weet zeker dat iemand ooit ergens een whiskylabel op een niet-alcoholische drank heeft geplakt ... Maar nee, voor zover ik weet is er geen markt voor niet-alcoholische whisky. 

Whisky-expert Jeroen Koetsier denkt niet dat er binnenkort vraag is naar niet-alcoholische whisky.

Verwacht je dat klimaatverandering effect zal hebben op de whiskymarkt?

Jeroen: Klimaatverandering zal de komende vijf tot tien jaar slechts een gering effect hebben op de whiskymarkt. In bepaalde gebieden zal whisky sneller rijpen als gevolg van hogere temperaturen en/of vochtigheid. Veel distilleerderijen hebben een natuurlijke waterbron voor hun whisky's, sommige daarvan zijn misschien op een gegeven moment niet meer beschikbaar. Deze veranderingen zullen worden verwacht en zullen geen grote gevolgen hebben. Dus in vergelijking met wijn, waar veel wijngaarden op een gegeven moment moeten worden vervangen voor druivensoorten die de hogere temperaturen beter aankunnen, is de impact op de whiskymarkt klein. 

Zijn er innovaties of ontwikkelingen op de whiskymarkt waar je enthousiast over bent?

Jeroen: Dit voelt als een strikvraag, ik ben enthousiast over alles wat met de whiskymarkt te maken heeft. Maar een ontwikkeling die ik op dit moment bijzonder spannend vind, is het feit dat er veel vaten beschikbaar zijn voor aankoop door particulieren. Al deze start-up distilleerderijen zijn sterk afhankelijk van vroege investeerders om groei en activiteiten te financieren, terwijl hun eerste sterke drank rijpt en langzaam whisky wordt. Naast de verkoop van sommige van hun vaten, kiezen veel startups ervoor om in de eerste jaren jenever en andere sterke drank en likeuren te verkopen. 

Tot slot, heb je advies voor de beginnende whiskyverzamelaar? 

Jeroen: Ik wil de beginnende verzamelaar adviseren om te streven naar oude flessen, dus 5 tot 30 jaar oud, dus niet de leeftijd van de whisky in de fles, maar de leeftijd van de whisky vanaf het bottelen. Mijn redenering is eenvoudig; vrijwel alle nieuwe limited editions zijn helemaal niet zo limited, met een productie van 1.000 tot 10.000 flessen. Dit betekent dat ze waarschijnlijk op geen enkel moment schaars zullen worden, omdat de meeste van deze flessen in collecties en bij investeerders terechtkomen en er bijna geen opgedronken wordt. 

Veel van deze whisky‘s zijn ook niet erg lekker. De meeste distilleerderijen produceerden in het verleden veel betere whisky's. Als de markt crasht, kun je beter je jaren 60 en 70 whisky drinken dan die mooie fles van vorige week die in een glimmende houten doos werd geleverd. 

Ten slotte, veel van deze nieuwere whisky's zijn al erg hoog geprijsd. Veel importeurs en retailers vinden het prima om potentiële toekomstige prijsstijgingen al in hun release-prijs opnemen, met als argument dat verzamelaars en beleggers de whisky de release voor twee keer de prijs zullen verkopen. Het is duidelijk dat de enige entiteit die het meest zou moeten profiteren van de hogere vraag, de distilleerderij zelf is. Verwacht dus van producenten dat ze hun prijzen steeds weer blijven verhogen.

Ontdek meer whisky | wijnandere likeuren

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu