Interviews

Wat is de volgende stap voor de whiskymarkt?

Door Simone | Bijgewerkt op 7 juni 2021

Welke whisky's zijn in de mode, en welke kun je voorlopig beter laten staan? Met zijn passie voor verzamelen en meer dan 20 jaar ervaring helpt whisky-expert Jeroen Koetsier ons te achterhalen wat er speelt op de whiskymarkt. Bovendien heeft hij een aantal behoorlijk nuttige adviezen voor nieuwe verzamelaars. 

Hallo Jeroen. Wat zijn de grootste trends die je momenteel ziet in de whiskymarkt?

Jeroen: Het eerste wat we zien is een aanhoudende toename van Japanese en Ierse distilleerderijen. Japanse merken als Chichibu en Hanyu vestigen elke maand nieuwe wereldrecords; niet alleen als het gaat om veilingprijzen, maar ook voor verkoopprijzen van nieuwe producten. Ierse distilleerderijen profiteren van onafhankelijke bottelaars, die de afgelopen vijf jaar veel (niet nader genoemde) Ierse whisky's van hoge kwaliteit hebben gebotteld. Dit heeft geresulteerd in een grotere vraag naar bottelingen van Ierse distilleerderijen. Vooral voor Japanse whisky is de belangstelling enorm toegenomen

Er is ook een verschuiving in focus. Vroeger vertrouwden distilleerderijen vooral op de kwaliteit van de whisky, maar nu lijkt er veel meer aandacht te zijn voor de marketing van presentatie en verpakking. Voor de meeste distilleerderijen wordt deze verandering gevoed door het feit dat ze niet voldoende goed gerijpte vaten in hun magazijnen hebben. In plaats van bijvoorbeeld de '12-jarige single malt' die ze decennia lang in portefeuille hadden, verkopen ze nu NAS (no age statement) whisky. 

Ook bij de kopers is er een kentering. Tegenwoordig worden vier van de vijf nieuwe verzamelaars gedreven door de investeringscomponent, velen drinken zelfs geen whisky.

Op de biermarkt werden de afgelopen jaren gekenmerkt door thuisbrouwerijen en kleine ambachtelijke bierbrouwerijen. Is er ook een toename van kleine, ambachtelijke distilleerderijen of zelfs eigen distilleerderijen voor whisky?

Jeroen: Strikte licentieregels en het risico dat je jezelf of je klanten vergiftigt als je de verkeerde 'middle cut' kiest, maken pionieren in whisky veel moeilijker dan in bier, dus 'garage' of ambachtelijke whisky's zijn zeldzaam. Wat we wel hebben gezien in de afgelopen tien jaar is een enorme groei in distilleerderijen. Om de week opent er een whiskydistilleerderij, niet alleen in 'whiskylanden', zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Japan, maar in vrijwel elk land dat je maar kunt bedenken. 

Nieuwe distilleerderijprojecten variëren van kleine, nuchtere start-ups zoals de Dornoch-distilleerderij en Strathearn tot industriereuzen zoals Roseisle of de nieuwe Macallan-distilleerderij die naast de oude werd gebouwd met een budget van £ 130 miljoen. Er is de afgelopen tien jaar een enorme groei geweest in distilleerderijen

Met deze toename van thuisbrouwerijen, is er ook een toename van unieke, soms vreemde en niche biersmaken. Komt deze trend ook voor in de whiskymarkt?

Jeroen: Er zijn maar een paar ingrediënten in whisky: gemoute gerst, gist en water. Deze veranderen in een breed scala aan whisky-smaken, maar in vergelijking met bier is het heel beperkt. Nadat de drank de distilleerketels heeft verlaten, wordt deze op houten vaten gelegd. Verschillende vaten resulteren in veel verschillende whiskystijlen, elk met hun eigen kenmerken. Naast het rijpen op ex-sherry- of ex-bourbonvaten, zijn er duizenden experimentele vaten en vatafwerkingen, variërend van ex-Grand Cru Bordeaux-barriques tot ex-haringvaten (ja, de vis, helaas).

De laatste jaren is er ook een toename van alcoholvrij bier. Denk je dat er binnenkort vraag zal zijn naar alcoholvrije whisky?

Jeroen: Ik weet zeker dat ooit wel iemand ergens een whisky-etiket op een niet-alcoholische drank heeft geplakt. Maar nee, voor zover ik weet is er geen markt voor alcoholvrije whisky. 

Whisky-expert Jeroen Koetsier denkt niet dat er snel vraag zal komen naar alcoholvrije whisky.


Voorzie je dat klimaatverandering effect zal hebben op de whiskymarkt?

Jeroen: Klimaatverandering zal de komende vijf tot tien jaar slechts geringe effecten hebben op de whiskymarkt. In bepaalde gebieden rijpt whisky sneller door hogere temperaturen en/of vochtigheid. Veel distilleerderijen hebben een natuurlijke waterbron voor hun whisky's, waarvan sommige op een gegeven moment misschien niet beschikbaar zijn. Deze veranderingen zijn voorzienbaar en hebben geen grote gevolgen. Dus vergeleken met wijn, waarbij veel wijngaarden op een gegeven moment moeten worden vervangen door druivenrassen die beter tegen de hogere temperaturen bestand zijn, is de impact op de whiskymarkt klein. 


Zijn er innovaties of ontwikkelingen in de whiskymarkt waar je enthousiast over bent?

Jeroen: Dit voelt als een strikvraag, ik ben tenslotte enthousiast over alles wat met de whiskymarkt te maken heeft. Maar een ontwikkeling die ik op dit moment bijzonder spannend vind, is het feit dat er veel vaten beschikbaar zijn voor aankoop door particulieren. Al deze startende distilleerderijen zijn sterk afhankelijk van vroege investeerders om groei en activiteiten te financieren, terwijl hun eerste sterke drank rijpt en wacht om whisky te worden. Naast het verkopen van een deel van hun vaten, kiezen veel start-ups er de eerste jaren voor om gin en andere sterke dranken en likeuren te verkopen. 


Tot slot, heb je nog advies voor de beginnende whiskyverzamelaar? 

Jeroen: Ik zou de beginnende verzamelaar willen adviseren om te mikken op oude flessen, dus meer dan vijf jaar geleden gebotteld. Mijn redenering is eenvoudig; vrijwel alle nieuwe limited editions zijn helemaal niet zo gelimiteerd, met oplages van 1.000 tot 10.000 flessen. Dit betekent dat ze op geen enkel moment schaars zullen worden, aangezien de meeste van deze flessen in collecties en investeringen terechtkomen en er bijna geen wordt gedronken. 

Veel hiervan zijn ook niet erg lekker. De meeste distilleerderijen produceerden in het verleden veel betere whisky's. Als de markt instort, kun je beter whisky uit de jaren 60 en 70 drinken dan de mooie fles van vorige week die in een glanzende houten kist zat. 

Ten slotte zijn veel van deze nieuwere whisky's al erg hoog geprijsd. Veel importeurs zijn van mening dat het goed is om een groter stuk van de taart te pakken, met het argument dat verzamelaars en investeerders het anders voor het dubbele van de prijs na de release zullen verkopen, en daarom potentiële nemen ze toekomstige prijsstijgingen al in hun verkoopprijs op, net als veel retailers. Het is duidelijk dat de distilleerderij zelf de enige is die het meest zou moeten profiteren van de grotere vraag. Verwacht dus dat producenten hun prijzen keer op keer zullen blijven verhogen.

____________________

Ontdek meer whisky | wijnandere likeuren

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu