Geschiedenis

Wie waren de vrouwen op Woodstock?

Door Simone | 05 augustus 2019

Vijftig jaar geleden werd een 245 hectare grote melkveebedrijf bij White Lake in Bethel, New York, veranderd in een legendarisch muziekfestival. Aangekondigd als ‘3 days of Peace & Music’, wordt het beschouwd als een cruciaal moment in de muziekgeschiedenis. Om deze mijlpaal te vieren, bekijken we hoe de vrouwelijke artiesten die het podium betraden dat opmerkelijk regenachtige weekend hebben meegemaakt en wat ze nu doen.

Melanie

Melanie Safka was pas 22 jaar oud toen ze optrad voor de menigte van Woodstock en ze deed het, naar eigen zeggen, “in haar broek van angst”. Ze hoopte zelfs dat de regen ervoor zou zorgen dat mensen zouden vertrekken. Maar de menigte bleef en was meteen weg van haar toen ze Beautiful People begon te zingen, en ze zwaaiden met hun aanstekers in de lucht. Een paar jaar later zou ze dit moment herdenken door het nummer Lay Down (Candles in the Rain) te schrijven.

Waar is ze nu? 50 jaar en 30 albums later treedt Melanie nog steeds op over de hele wereld, vaak met haar even getalenteerde zoon Beau-Jarred. 

Janis Joplin

Janis Joplin was, ondanks dat ze slechts 26 jaar oud was, al een van de meest succesvolle en bekendste rocksterren van haar tijd toen ze optrad op Woodstock. Ze arriveerde op zondag 17 augustus per helikopter op het festivalterrein en wilde aanvankelijk graag optreden. Andere bands waren contractueel verplicht om voor Joplin op te treden, dus moest ze tien uur wachten voordat ze eindelijk het podium kon betreden. Hoewel ze duidelijk dronken was tijdens haar optreden, kreeg een van de officiële fotografen in Woodstock, Henry Diltz, haar vanaf slechts een paar meter afstand te zien: “Ze zong met haar hele ziel en zaligheid.”

Waar is ze nu? In 1970, een jaar nadat Joplin op het Woodstock Festival optrad, stierf ze aan een overdosis. Haar nalatenschap blijft echter bestaan. Haar muziek is geliefd bij elke nieuwe generatie en ze blijft hedendaagse artiesten zoals Florence Welsh (van Florence and the Machine), P!nk, Alicia Keys en P.J. Harvey inspireren.


Janis Joplin op Woodstock, 1969. Foto door Henry Diltz (1938-)

Joan Baez

Joan Baez was al een veelgeprezen internationale artiest en verbaasde iedereen toen ze besloot niet alleen op het hoofdpodium te treden, maar ook op het vrije podium dat voor iedereen toegankelijk was. Ze was de enige geboekte artiest die daar speelde. Haar echtgenoot, David Harris, was gearresteerd voor dienstweigering en begon net aan een gevangenisstraf van 15 maanden op het moment van het optreden. In haar memoires, And a Voice to Sing With, beschreef ze haar optreden:

"Ik stond daar gewoon voor de inwoners van de golden city die in de modder en elkaars armen sliepen, en ik gaf ze wat ik op dat moment kon. En ze accepteerden mijn liedjes. Het was een nederig moment, ondanks alles. Ik had nog nooit voor een stad gezongen."

Waar is ze nu? In haar ongelooflijke carrière van meer dan 60 jaar heeft Baez meer dan 30 albums gemaakt, wat haar een plekje in de Rock 'n Roll Hall of Fame opleverde. En hoewel het Woodstock-festival bekend staat om zijn vrije geest en als teken van verandering, is Baez een van de weinige artiesten die er echt naar leeft. Ze is haar hele leven een activiste geweest, opgekomen tegen de Vietnamoorlog, de doodstraf en heeft onder andere voor LGBTQ-rechten gevochten. Ze is net klaar met haar Fare Thee Well Tour over de hele wereld, die, zoals de naam al aangeeft, de laatste zal zijn. Bij het 50-jarig jubileum van Woodstock werd (eindelijk) een live opname van haar optreden uitgebracht. 

Grace Slick (Jefferson Airplane)

Zanger Grace Slick, die op zondag rond 8.00 uur optrad, introduceerde Jefferson Airplane: "Oké vrienden, jullie hebben de zware groepen gezien, nu is het tijd voor "morning maniac music", geloof me, het is de nieuwe dageraad..." Over haar ervaring vertelde aan ze Best Classic Bands: “Woodstock was uniek omdat er een half miljoen mensen waren die elkaar niet te lijf gingen. Dat was de belangrijkste “claim to fame.” En het was een verklaring van, kijk naar ons, we zijn 25 en we zijn allemaal samen en de dingen zouden moeten veranderen. "

Waar is ze nu? Slick is heel openhartig geweest over het feit dat ze rock'n roll iets voor jongeren vindt: "Je kunt jazz, klassiek, blues, opera en country doen tot je 150 bent, maar rap en rock and roll zijn echt een manier voor jonge mensen om die woede weg te krijgen", zei ze in 2007. "Het is raar om een nummer te spelen dat nu niet meer relevant is of gevoelens uitdrukt die je niet meer hebt." Slick is nu met pensioen, afgezien van een optreden hier en daar. Ze brengt haar pensioen al schilderend door.

Grace Slick op Woodstock, 1969.

Nancy Nevins (Sweetwater)

Sweetwater was een van de eerste acts op het podium van Woodstock, wat ... een eer was? Niet echt, volgens leadzanger Nancy Nevins: “Wij waren gewoon de soundcheck!” Nevins was pas 17 jaar oud en was hoogstwaarschijnlijk de jongste artiest op Woodstock en haar band, Sweetwater, was niet alleen een van de grootste ensembles die optraden (met acht leden), ze waren ook een van de eerste Noord-Amerikaanse rockgroepen die Latin Percussion gebruikten. 

Waar is ze nu? Een paar maanden na het debuut van Sweetwater raakte Nevins ernstig gewond nadat ze in haar auto werd aangereden door een dronken automobilist. Ze lag een tijdje in coma en leed aan de gevolgen van hersenbeschadiging. Ze verloor ook permanent het gebruik van één stemband. Sweetwater ging kort daarna uit elkaar en ze ging een tijdje solo. Er is echter een gelukkig einde aan dit alles; ze herenigden zich voor Woodstock ’94 met drie originele leden en treden sindsdien samen op.

___________________

Ontdek meer vinyl | hi-fi & radio | muziek

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!