Geschiedenis

Hoe de autopsie van Napoleon enkele wilde complottheorieën heeft aangewakkerd

Door Beulah | 7 augustus 2019

Een uiterst succesvolle commandant met verschillende succesvolle campagnes en twee keer keizer van Frankrijk; Napoleon Bonaparte was een van de grootsten uit de geschiedenis. Bij zo‘n machtig persoon komen er altijd tegenstrijdige verhalen los en de mythen en misvattingen die rond Napoleon zijn ontstaan, hebben vaak betrekking op zijn autopsie.

Napoleon was klein

De man die bij de Engelsen bekend stond als Little Boney en als Le Petit Corporal bij zijn eigen troepen was 174 cm. Dit was boven het gemiddelde onder de tijdgenoten van Napoleon, dus hoe kan het zijn dat dit gerucht voor waar werd aangenomen. ‘Le Petit Corporal’ was een uiting van genegenheid - met betrekking tot Napoleons kameraadschap - maar het was zijn autopsie die de mythe echt bevestigde.


Een standbeeld van Napoleon bij Les Invalides

Napoleons Engelse vijanden vonden het heerlijk om hem Little Boney te noemen; vooral omdat Napoleon de neiging had zichzelf te omringen met een keizerlijke garde die, geheel volgens de traditie van lijfwachten over de hele wereld, langer was dan hij. Ten tijde van de dood van Napoleon was de Franse definitie van een voet groter dan de Engelse definitie. Daarom registreerde een Franse arts, toen hij autopsie deed op Napoleon, de lengte van Le Petit Corporal als 158 cm (5'2”), iets wat de Engelse pers maar al te graag de wereld in bracht; ondanks het feit dat een nauwkeurige vertaling in Engelse metingen 5'7" zou zijn geweest.

Napoleon werd vergiftigd

De autopsie naar aanleiding waarvan de Engelse pers Napoleons lengte verkeerd weergaf, veroorzaakte ook enige verwarring over wat precies de doodsoorzaak was. Terwijl in die tijd de conclusie dat Napoleon stierf aan een kankergezwel in zijn maag algemeen werd aanvaard; tillen hedendaagse theoretici er zwaar aan dat er met het lichaam van Napoleon was "geknoeid" voorafgaand aan de autopsie. In de nasleep van zijn overlijden: De medewerkers van Napoleon schoren zijn gezicht, baadden zijn lichaam en legden het terug in bed.


Een vintage gegraveerde illustratie van Napoleon op St. Helena

Na de autopsie is veel gewicht gehecht aan het feit dat de lijkschouwer (Dr. François Antommarchi) de maag en het hart van Napoleon heeft verwijderd. De reden hiervoor was om ze naar de vrouw van Napoleon, Marie Louise, te sturen als een macaber eerbetoon. Wat probeerden de artsen precies te verbergen? Was er een opzettelijke samenzwering om een moordaanslag te verdoezelen? Of, zoals een van de meer grillige theorieën, werd Napoleon gedood door het behang met arseen van zijn eigen huis? Was er een opzettelijke samenzwering om een moordaanslag te verbergen? Hoewel het vreselijk leuk kan zijn om de complottheorieën rondom de dood van Napoleon in kaart te brengen; het algemeen geaccepteerde antwoord is dat de dood van Little Boney teleurstellend alledaags was.

Napoleon's penis werd naar de Verenigde Staten gebracht.

Misschien was de meest betwiste uitkomst van de autopsie van Napoleon wat er met Little Boney's kleine boney gebeurde. Het verhaal gaat dat Dr. Antommarchi de autopsie heeft afgesloten door de penis van Napoleon te verwijderen en deze aan pater Ange-Paul Vignali gaf, de priester die verantwoordelijk was voor het geven van het laatste sacrament aan Napoleon. Dit klinkt misschien nogal bizar om te doen, hoewel het, in tegenstelling tot de gruwelijke souvenirs die Marie Louise ontving, iets geloofwaardiger wordt.


Het sabel van een Franse generaal uit de Napoleontische oorlogen

Blijkbaar hebben de familieleden van Vignali de penis verkocht en in 1977 is hij in het bezit gekomen van een uroloog uit Philadelphia, Karl Lattimer genaamd. Slechts tien mensen hebben de penis van Napoleon mogen zien sinds deze door Lattimer werd verkregen, hoewel er röntgenfoto's zijn gemaakt en Evan Lattimer (de zoon van Karl) heeft bevestigd dat de penis "erg klein" is.

Helaas is dit nog een ander voorbeeld van een slechte vertaling van het Frans naar het Engels. Auteur Shannon Selin wijst erop dat de veilingcatalogus die oorspronkelijk de penis van Napoleon vermeldde (in 1924) beweerde dat het te veilen object werd geverifieerd door Revue des Deux Mondes, een postume memoire van St. Denis. Selin schrijft dat: "De Franse versie van die passage in de Revue des Deux Mondes (1921) zegt dat Antommarchi “twee kleine stukjes had geëxtraheerd,” die hij aan Vignali gaf. "Une côte" is een rib. Nergens in de memoires van Saint-Denis staat dat de penis van Napoleon is verwijderd. "


____________________


Om je te helpen geruchten van waarheden te onderscheiden, organiseren onze experts een speciale boekenveiling (Napoleons verjaardag).


____________________


Ontdek meer boeken | geschiedenis- & militaire boeken


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

5 wetenswaardigheden die je niet wist over Napoleon Bonaparte

De reden dat verluchte manuscripten het goed doen op online veilingen

Waar, waarom en hoe verkoop je online boeken

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!