Overig

Een geschiedenis van animatronics in drie poppen

Door Beulah | 15 augustus 2019

Hongerige krokodillen, verborgen kinderen en papieren muzikanten, de wereld van animatronics is curieus, gevarieerd en geweldig. Aangezien een vooraanstaand animatronicsmuseum (L' Art en Mouvement) zijn collectie veilt , werken we samen met een expert in vintage speelgoed, Barbara Bieshaar, om een kijkje te nemen in de geschiedenis van deze vorm van kunst die vaak over het hoofd wordt gezien.

De papieren muzikant

In zijn eenvoudigste vorm is animatronics het gebruik van mechanica om levenloze objecten tot leven te brengen. De periode tussen 1860 en 1910 wordt vaak "de gouden eeuw van automaten" genoemd. Het was in deze tijd dat kleine automatenfabrikanten overal in Parijs opdoken. Deze familiebedrijfjes maakten in hun ateliers mechanische vogels, poppen, speelgoed en andere automaten.

Een populaire innovatie uit deze tijd waren papieren poppen, zoals deze vrolijke violist:


De papieren muzikant

De kwetsbaarheid van papier en de technische expertise die nodig is om ze te maken, heeft ervoor gezorgd dat de waarde van deze poppen is gestegen. Speelgoedexpert Barbara Bieshaar legt de aantrekkingskracht uit: “[Deze poppen] stonden bekend als 'tableaux animé', ofwel: de bewegende schilderijen. Van een afstand lijkt het op een normaal schilderij, maar van dichtbij zie je dat er een mechanisme is dat bepaalde delen van het schilderij doet bewegen.”

Het is ook belangrijk te vermelden dat deze poppen populair werden in een tijd waarin de kwestie van de mensheid versus de machines (of het potentieel van de mensheid om machines te worden) een centraal thema was in onze cultuur. De combinatie van delicaat papier en robuuste mechanica zou aantrekkelijk zijn geweest voor het publiek op een esthetisch en psychologisch niveau.

Het verborgen kind

Een kleine jongen, knipperend met zijn ogen, verstopt zich in een mand wachtend om eruit te springen en een nietsvermoedende voorbijganger te verrassen. Na horrorfilms als Chucky, Dolly Dearest en Child's Play, zal het hedendaagse publiek dit verborgen kind enigszins verontrustend vinden. Het publiek aan het eind van de 18e eeuw zou echter blij verrast zijn geweest door de bijna levensechte bewegingen en brutale glimlach van de poppen.


Het verborgen kind

“Dit type speelgoed is niet beschikbaar voor een doorsnee kind, alleen voor de rijke gezinnen.”, legt Barbara uit. “Het productieproces was bewerkelijk en tijdrovend, dus de meeste kinderen konden modellen zoals 'het verborgen kind' alleen in het theater of in een etalage zien. De schaarste van deze marionetten maakte ze in de 19de eeuw een waardevol bezit en die trend bestaat vandaag de dag nog steeds. Goed bewaarde modellen zijn zeer gewild bij verzamelaars, en er zit een flink prijskaartje aan.”

De hongerige krokodil

Tegenwoordig komen de meesten van ons animatronics tegen op het grote scherm of in een themapark. Disney gebruikte als een van de eerste animatronische poppen; zowel in Mary Poppins (herinner je de vogel die 'A Spoonful of Sugar' zingt?) als in Disney World, waar Lucky de animatronische dinosaurus vrij rondloopt. Het is echter niet nieuw om animatronics te gebruiken om het publiek dichtbij zeldzame, gevaarlijke of zelfs uitgestorven dieren te brengen.


De hongerige krokodil

Barbara: "Dieren passen uitstekend bij animatronics omdat ze op zoveel manieren aantrekkelijk zijn. Ze zijn interessant en mysterieus en het is gewoon cool om een levensechte krokodil te zien die net zo kan bewegen als een echte!"

Sinds de geboorte van animatronics, hebben musea deze kunstvorm goed gebruikt om de ogen te openen en de horizon van het publiek te verbreden. Deze hongerige krokodil komt uit La Galerie Musée L' Art En Mouvement in Zuid-Frankrijk. Het Museum verkoopt zijn collectie animatronic figuren en het is duidelijk dat wilde dieren (waaronder struisvogels, krokodillen, tijgers, luipaarden en kamelen) populair waren.

____________________

Poppen van L' Art En Mouvement zijn op dit moment in de veiling bij Catawiki. Bezoek de veiling om een bod te plaatsen, of kijk bij onze andere speelgoedveilingen.

____________________

Ontdek meer speelgoed | poppen en beren 


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Waarom je nu moet beginnen met investeren in vintage speelgoed

Hoe bepaal je de waarde van je Disney-speelgoed?

Vijf soorten speelgoed uit de jaren '80 die in waarde stijgen

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!