Nieuws

Tips om het meeste uit je eerste autoshow te halen

Door Beulah | 23 augustus 2019

Of het nu koortsachtige hoop is of gewoon opwinding, bij je eerste autoshow komen allerlei gevoelens kijken. Om je te helpen je hierop voor te bereiden, vroegen we oldtimer-experts Jan-Bart Broertjes en Sander Houdel wat zij graag geweten zouden hebben voordat ze hun eerste autoshow bijwoonden.

Hallo, bedankt dat je even met ons wil praten! Wat was de eerste autoshow die je als koper bezocht?

Jan-Bart: De eerste was waarschijnlijk een kleine lokale show, ongeveer 30 jaar geleden. Ik heb honderden autoshows bezocht, maar ik heb er nooit daadwerkelijk een auto gekocht. Ik heb wel (en nog steeds) heel veel automobilia op shows gekocht, voornamelijk boeken over auto‘s.

Sander: Ik ging naar mijn eerste autoshow toen ik heel jong was, samen met mijn vader, oom en opa. Ik herinner me dat mijn opa een modelauto voor me kocht, een rode Volkswagen Kever (ik heb hem nog steeds!), dus misschien begon daar mijn liefde voor de Volkswagen Kever.

En je eerste show als verkoper?

Jan-Bart: Ik heb automobilia op shows verkocht en af en toe een auto tentoongesteld, maar minder vaak met de bedoeling om te verkopen. Mijn favoriete show om te verkopen is de Britse Autojumble in Waalwijk. Vorig jaar deelden André Dekker en ik een stand op de Oldtimerdag Ruinerwold en André verkocht veel autoboeken voor mij.

Sander: Ik was ook heel jong toen ik begon met verkopen. Toen ik 16 was, probeerde ik een echte Volkswagen Kever te verkopen bij een oldtimershow in Eelde en de lokale krant schreef er zelfs over.

Wat zijn je drie beste tips voor kopers die hun eerste autoshow bezoeken?

Jan-Bart: Koop niet de eerste mooie auto die je ziet. Beter nog, koop helemaal geen auto. Gebruik in plaats daarvan de show om informatie te verzamelen over welke auto het beste bij je zou passen of - als je weet wat je wilt - bekijk zoveel mogelijk auto's, praat met eigenaren en autoclubs (geen dealers) en win informatie in. Als je al weet wat je wilt, doe je huiswerk voordat je naar de show gaat. Wat zijn de bekende zwakke plekken van het model? Wat is de prijsklasse?

Sander: Autoshows zijn een goede plek om andere autoliefhebbers te ontmoeten. Je vindt er verschillende autoclubs die je tips kunnen geven als je op zoek bent naar een specifieke auto. Het is ook een goede plek om bedrijven te vinden die je kunnen helpen met het repareren en herstellen van je (toekomstige) oldtimer.

Een collectie van Fiat 500 Cinquecento op het Jersey International autofestival

En hoe zit het met verkopers?

Jan-Bart: Dat is een lastige. Het kost veel tijd en moeite om een auto mee te nemen naar een show en daar een hele tijd naast te staan om te wachten op iemand die waarschijnlijk tegen de banden gaat schoppen, je vertelt wat niet origineel is, of dat hun vader er eentje had. Als je toch graag wilt verkopen op een show, zorg er dan voor dat de auto er mooi uitziet, dus: wassen en poetsen.

Sander: Het is moeilijk om tijdens een autoshow te verkopen omdat mensen meer te kiezen hebben uit verschillende klassiekers. Ze weten ook dat de prijzen altijd hoger zijn bij een autoshow, wat ze ook wat terughoudend maakt om te kopen bij een show.

Is er bepaald advies dat jij graag had gekregen voor je eerste autoshow?

Jan-Bart: Ik heb vaak impulsaankopen gedaan, om er later achter te komen dat de objecten niet zo zeldzaam waren als de verkoper zei of ergens anders goedkoper waren.

Sander: Als je een verkoper bent, is het goed om een populaire auto naar de show te brengen die veel mensen aantrekt. Begin ook niet met een hoge prijs. Voor kopers, niet te snel kopen. Denk erover na en ga na de show terug naar de verkoper.

Wat zijn veelvoorkomende fouten die je beginnende kopers en/of verkopers ziet maken bij hun eerste autoshow?

Jan-Bart: Het blijft me verbazen hoeveel geld mensen neerleggen voor auto‘s bij shows. Dealers vragen astronomische prijzen en mensen betalen deze zonder na te denken. Ik beeld me dan in dat ze vragen om een korting van 10% en dan erg blij zijn als ze die krijgen. Maar ze betalen nog steeds boven de topprijzen. Ik zou zeggen: bezoek een autoshow om te beslissen voor welk model auto je zou willen gaan en koop deze dan op Catawiki voor een normaal bedrag!

Sander: Ze worden verliefd op een auto (meestal omdat deze mooi gepoetst is en er goed uit ziet) en trekken dan ter plaatse de portemonnee. Na een paar weken beseffen ze dat ze te veel hebben betaald en de auto niet zo goed is als ze dachten.

____________________

Bekijk onze meest recente Aziatische kunstveiling, of registreer je als verkoper bij Catawiki hier.


Ontdek meer oldtimers | automobilia


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe millennials de oldtimermarkt veranderen

Hoe gaat de markt voor oldtimers zich ontwikkelen?

Vijf auto's die binnenkort klassiekers worden

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu