Trends

De streetart kunstenaars om op te letten in 2020

Door Tom | 10 september 2019


Streetart heeft vaak het nieuwe en opkomende vertegenwoordigd. Streetart is belast met noties van verandering en vernieuwing en heeft transformerende eigenschappen voor de gemeenschappen waarin het traditioneel plaatsvindt. Tegenwoordig is streetart echter niet alleen beperkt tot wat je op straat tegenkomt. De stijl wordt vooral nagebootst door muurschilderingen en kunstwerken in zowel galerijen als huizen. Om dit te vieren en de ontwikkeling van streetart in het algemeen, blikken we vooruit naar de kunstenaars die volgens onze experts voorbestemd zijn om in 2020 van zich te doen spreken.


Gemma Compton


Wie is dit: Je verwacht niet dat een opkomende streetart kunstenaar van het Engelse platteland komt. Maar de opvoeding van Gemma Compton in Cotswolds biedt de perfecte aanvulling en inspiratie voor haar werk, dat is gebaseerd op het fantastische karakter van de natuur. Het werk van Compton is zowel vreugdevol als aangrijpend en ze verwerkt haar fascinatie voor vogels en de natuur erin. Haar werk weerspiegelt een scherp gevoel voor de kwetsbaarheid van die wereld en het leven, gebaseerd op haar eigen persoonlijke tragedies; op haar achttiende werd haar ruggengraat ernstig beschadigd bij een ongeval. Tientallen jaren later heeft deze gebeurtenis nog veel invloed op haar werk, op aangrijpende wijze. Haar kunst is een weergave van haarzelf, haar eigen worstelingen en een herinnering dat er schoonheid te vinden is in zelfs de meest vluchtige dingen. 


Waarom ze groot gaat worden :

Anthony: Gemma Compton onderzoekt de universele thema's en motieven van leven, dood en natuur om donkere sprookjes op haar doeken en muren aan te brengen. Ze heeft een uniek perspectief en ik kijk altijd uit naar wat ze nu weer gaat bedenken.


Ard: De stijl van Gemma Compton is een mix tussen een grafische roman en een sprookje, iets wat je niet vaak ziet. Haar werk vertelt een verhaal, of dit nu vrolijke of confronterende onderwerpen zijn. Ze is ook een kunstenaar van wie muurschilderingen zich goed vertalen naar het doek.


Je zult haar leuk vinden als: Je van kunst houdt met een flinke dosis fantasie, natuurlijke motieven en je van blauw houdt. 


Gemma Compton – "Fight or Flight"


FAKE


Wie is dit: FAKE is een Nederlandse streetart kunstenaar wiens kunst eerst diende als reactie op de sombere omgeving waarin hij is grootgebracht. FAKE is gedurfd, assertief en gericht op het vertellen van verhalen. Hij is autodidact en gebruikt stencils om zijn kunst tot leven te brengen. Nog steeds populair in Amsterdam, heeft zijn werk zijn weg gevonden van de straat naar het doek, hout en glas.


Waarom hij groot gaat worden 

Anthony: FAKE is iconisch in de Nederlandse streetart-scene en een drijvende kracht voor creativiteit. Hij timmert al meer dan tien jaar aan de weg, maar nu voelt het alsof het zijn tijd is.


Ard: FAKE is de reden dat ik op straat actief werd en waarom ik stencilkunst in mijn kunstwerken begon op te nemen. Hij is populair in de Nederlandse scene en het is goed om te zien dat hij meer internationale aandacht krijgt. Ik ben blij om met zo‘n icoon te kunnen werken.


Je zult hem leuk vinden als: Je smaak zit daar waar politiek en popcultuur elkaar ontmoeten. 


FAKE – "Maersk"


Socrate


Wie is dit: Socrate is een Franse streetart kunstenares die een ingewikkeld universum probeert te begrijpen. Namelijk het vinden van een plek voor vrouwelijkheid in de hyper-mannelijke wereld van streetart. Socrate komt oorspronkelijk uit de buitenwijken rondom Parijs en maakt haar werk vanuit een alternatief perspectief. Socrate staat bekend om haar rauwe benadering van graffiti en vult haar werk met fragiele en intieme uitingen van vrouwelijkheid. Ze is een graffitikunstenaar die ook op canvas werkt en het werk en de bekendheid van Socrate zit in de lift. 


Waarom ze groot gaat worden: 


Anthony: Er is weinig bekend over deze nieuwkomer, maar haar verbluffende zwart-witte fotorealistische beelden, gecombineerd met een heldere en onbezonnen graffiti-styling heeft de aandacht van de industrie getrokken. Haar ster is rijzende.


Ard: Socrate is iemand die ik heb leren kennen toen ik hier op Catawiki begon te werken. De mix van realisme en graffiti-afbeeldingen is iets wat populair is bij onze bieders. Als je van een kunstenaar als Martin Watson houdt, zul je hier zeker van houden. 


Je zult haar leuk vinden als: Je iets hebt met felle kleuren en vrijpostige beelden.


Socrate – "Delight"


BASM


Wie is dit: BASM is het pseudoniem van de Britse streetart en mixed media kunstenaar George Cosmin. BASM combineert een sterk gevoel voor esthetiek en een bewustzijn voor politieke gebeurtenissen en is zowel aantrekkelijk als alert. Met spuitverf en stencils gebruikt BASM een verscheidenheid aan oppervlakken voor zijn kunst, van bankbiljetten tot boekpagina's en zelfs flessendoppen. 


Waarom hij groot gaat worden: 


Anthony: BASM brengt een droog gevoel voor humor in zijn werk, ondermijnt het stencilmedium en spreekt de massa aan zonder zijn principes te verloochenen.

Ard: Ik ben een liefhebber van stencilkunst en BASM is dat perfecte voorbeeld van drielaagse stencil-brutaliteit waar je van houdt op straat. Gelukkig voor ons schildert hij niet alleen in het openbaar, dus we kunnen elk ons eigen stukje van zijn brutale kunst krijgen. 


Je zult hem leuk vinden als: de combinatie van komedie, ambacht en kleur jou aanspreekt. 


BASM – "The Little Vandal"


____________________

September is bij Catawiki de maand van de streetart. We eren streetart kunstenaars op elk platform en via ons speciale streetart veilingen.


Ontdek meer streetart | streetwise streetart


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Alles wat je moet weten over het investeren in streetart

In de spotlights: de streetart van Ivan Rubio

Van de straat naar de galerie: streetart kunstenaars in beweging

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu