Geschiedenis

Hoe Ferrari en zijn steigerende paard naar wereldoverheersing raceten

Door Tom | 11 september 2019


Ferrari is al tientallen jaren een racende reus en een icoon. Beroemd om zijn rode auto's, Formule 1-succes en Michael Schumacher, heeft de Italiaanse fabrikant veel lof verdiend. We hebben een van onze oldtimer-experts, Franco Vigorito, gestrikt om ons door de geschiedenis van Ferrari te leiden en ons te vertellen hoe het merk de pole position heeft bereikt.


Het steigerende paardAchter het Ferrari-merk staat de man waarmee het allemaal begon - Enzo Ferrari. Voordat hij zijn eigen bedrijf oprichtte, was Ferrari een succesvolle coureur voor de toenmalige Italiaanse autofabrikant Alfa Romeo. Hij was daar in de jaren twintig in dienst en het was in die periode dat Ferrari zijn eerste titel won en voor het eerst de, zij het ongebruikelijke, inspiratie kreeg voor het nu beroemde embleem van het merk Ferrari - het steigerende paard. 


“Wat mensen niet weten, is dat het steigerende paard van Ferrari oorspronkelijk werd gebruikt door een gevechtspiloot tijdens de Eerste Wereldoorlog,'' vertelt Franco. Het verhaal gaat als volgt: na zijn overwinning in 1923 in Ravenna ontmoette Ferrari gravin Baracca en haar man - de ouders van Francesco Baracca, die gevechtspiloot was in de Eerste Wereldoorlog. Francesco Baracca stond er om bekend dat hij rondvloog met aan de zijkant van zijn vliegtuig een rood paard tegen een witte achtergrond. Ferrari herinnerde zich later over deze cruciale ontmoeting dat Baracca's moeder tegen hem zei [met betrekking tot het symbool] "Zet het op uw auto's, het zal u geluk brengen".


En zo geschiedde. In 1929 richtte Ferrari Scuderia Ferrari op - Alfa‘s team van raceauto‘s - en voegde het paard toe aan de auto-ontwerpen. Hij veranderde echter de kleur van het paard in zwart, om Barraca te eren die tijdens de Eerste Wereldoorlog omkwam, en maakte de achtergrond geel, als eerbetoon aan zijn geboortestad Modena. Dit symbool zou later elke Ferrari sieren. Ferrari's steigerende paard werd als eerste gebruikt door Francesco Baracca, gevechtspiloot tijdens de Eerste Wereldoorlog


Overwinningen


"Als autofabrikant begon de geschiedenis van Ferrari in 1947, toen de 125 S - de eerste auto met het merk Ferrari - door de deuren kwam van Maranello", legt Franco uit. Er zijn maar twee auto's van dit model gemaakt. Deze debuteerde op het Piacenza racecircuit en een paar weken later behaalde Ferrari zijn eerste overwinning tijdens de Grand Prix van Rome.


Vanaf dat moment kreeg Ferrari vleugels, en won belangrijke prijzen, zoals bij Mille Miglia (1948), de 24-uurs race van Le Mans (1949) en later de Formule-1 Grand Prix Wereldkampioenschappen (1951). 


Hoewel de racedivisie van Alfa veel succes had in de daaropvolgende jaren, werd Ferrari pas in 1957 gelanceerd als een officieel automerk, na eerst te zijn begonnen onder de naam Auto Avio Costruzioni (dit omdat een overeenkomst tussen Ferrari en Alfa Romeo het niet toestond om de naam Ferrari te gebruiken voor een periode van vier jaar nadat Enzo wegging bij Alfa). 


Succes


Het ging ook bedrijfsmatig goed en in de jaren vijftig opende Ferrari zijn eerste showroom en dealer in de Verenigde Staten. Dit week af van de aanpak die het merk tot dan toe had gevolgd - eerder richtten ze zich alleen op rijke autoliefhebbers en raceauto-rijders - en het markeerde het begin van de wereldwijde aantrekkingskracht van het merk Ferrari. 


Het merk kreeg later een stimulans door te gaan samenwerken met Fiat aan het eind van de jaren zestig, wat Ferrari toegang verschafte tot een schat aan fondsen. Ze brachten de F40 uit in 1987, maar dit werd enigszins overschaduwd door tragedie. "De jaren tachtig vormden een gevoelig moment voor Ferrari", zegt Franco, "met de dood van Enzo in 1988. Maar er was ook genoeg te vieren, met het op de markt brengen van historische modellen zoals de Ferrari Testarossa en de iconische Ferrari GTO."


De hoogtijdagen van Schumacher


Maar het beste moest nog komen volgens Franco. "Vanuit een competitief oogpunt waren de jaren 2000 misschien wel de belangrijkste [voor Ferrari]," legt hij uit, "want Ferrari domineerde in de Formule-1 en Michael Schumacher was de meest succesvolle Ferrari-coureur." Het is zelfs zo dat Schumacher de coureur met de meeste prijzen ooit werd, die Ferrari hielp om het meest succesvolle Formule-1 team ter wereld te worden. Michael Schumacher hielp Ferrari om 's werelds meest succesvolle Formule-1 team te worden


Ferrari vandaag de dag


Tegenwoordig heeft Ferrari een immense invloed, zowel in de autowereld als daarbuiten. Het is een wereldwijd merk dat een bijna cult-achtig fanatisme teweegbrengt. Hoewel het succes en de nalatenschap van Schumacher ongetwijfeld hebben geholpen om het merk een permanente plek te geven in het publieke bewustzijn, is het uiterlijk van een Ferrari onnavolgbaar. Het diepe rood is nog steeds een knipoog naar de traditie dat alle Italiaanse raceauto's ooit rood moesten zijn. En de Ferrarista (eigenaren en fans van Ferrari) zal je vertellen dat er niets te vergelijken is met het geluid van een Ferrarimotor - nagemaakt door automerken over de hele wereld, maar nooit helemaal geëvenaard. 


Ferrari verkoopt echter niet alleen maar auto's; het is een wereldwijd luxemerk dat zich verbindt aan van alles, van eau de cologne tot sieraden, en dat terwijl het nog steeds meedoet in de Formule-1. En zoals Franco opmerkt, is dit onbegrensde geloof in de kracht van het merk en wat het kan bereiken, onbetwist wat Ferrari onderscheidt. "Het geheim is om een droom te verkopen," zegt Franco, "of beter gezegd: ieders droom."


____________________

Bekijk onze meest recente Italiaanse oldtimerveiling , of registreer je als verkoper bij Catawiki 

Ontdek meer Italiaanse oldtimers | oldtimers


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


De Volkswagen Kever: van nazi-uitvinding tot cultureel icoon


Tips om het meeste je eerste autoshow te halen


Hoe millennials de oldtimermarkt veranderenMaak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu