Geschiedenis

Een geschiedenis van Tiffany aan de hand van drie sieraden

Door Beulah | 11 september 2019

Tiffany & Co. wordt 182 jaar en dat maakt ons nostalgisch. Of je nu een verlovingsring met gele diamanten draagt, een klassieke ketting met open hart of iets speciaals uit de Tiffany-T-collectie; je kunt er zeker van zijn dat er een fascinerende geschiedenis schuilgaat achter je favoriete sieraad.

Het begin en een gele diamantring

Charles Tiffany richtte Tiffany & Co. in 1837 op als verkoper van luxegoederen en kantoorartikelen, hoewel veel van de praktijken waardoor Tiffany in de eerste jaren opviel, ver af staan van wat we tegenwoordig associëren met 'luxe': klanten in de flagship store van Tiffany moesten contant betalen (terwijl de norm destijds was om sieraden op krediet te kopen), de prijzen werden vooraf gegeven (om onderhandelingen te voorkomen) en had het bedrijf een catalogus ('The Blue Book'). Je zou kunnen zeggen dat Tiffany & Co. pas in 1878 de status van luxe merk verwierf, toen Charles Tiffany de Tiffany Yellow Diamond kocht.

Een van de grootste diamanten ooit ontdekt; de aankoop van de Tiffany Yellow Diamond bevestigde de reputatie van Charles Tiffany als kenner van edelstenen. De diamant was zo briljant dat Tiffany-gemmoloog George Frederick Kunz hem meer dan een jaar bestudeerde voordat hij hem begon te slijpen, en het eindresultaat was een 128,54-karaats diamant in kussen slijpvorm. En dit terwijl, om het nog wat meer glamour te geven, de diamant uiteindelijk slechts door drie vrouwen is gedragen: Mevrouw E. Sheldon Whitehouse, Audrey Hepburn en Lady Gaga.

Vandaag de dag kun je, ongeacht in welke Tiffany-winkel je ronddwaalt - van Parijs tot Paradise Island - een reeks gele diamanten ringen verwachten. Deze ongewone stenen hielpen Tiffany & Co. op weg naar succes en zijn een van de blijvende erfenissen van het merk geworden.

Volwassen worden en een open-hart-ketting

Tegen de jaren 70 was Tiffany & Co. al een van de premium luxemerken van de VS; het is mogelijk dat pas toen Elsa Peretti erbij kwam en de ketting met het open hart ontwierp, Tiffany echt een deel van de tijdgeest van het land werd. De ontwerpen van Peretti, met name de ketting met open hart, worden vaak beschreven in enigszins bloemrijke termen zoals vloeibaar, wulps en verleidelijk. Hoewel er geen twijfel over bestaat dat ze dit allemaal zijn, waren ze ook innovatief en uiterst commercieel. 

De open hartketting van Tiffany - een vloeiende zilveren omtrek van een hart, bekroond door een kleine diamant en opgehangen aan een slanke zilveren ketting - is nu een bekend gezicht geworden bij grote gelegenheden en in het dagelijks leven. Nadat Peretti de eerste open-hart-ketting had ontworpen, werd het bijna onmiddellijk een hoofdbestanddeel van 16e, 18e en 21e verjaardagspartijen, evenals een populair afstudeergeschenk.

Sieraden zijn altijd een geschenk geweest voor belangrijke gelegenheden. Tiffany is echter nog een stap verder gegaan door klassieke sieradenmotieven voor elke nieuwe generatie opnieuw te bewerken. Peretti zette de standaard met haar open hart ketting, maar er zou iets nog innovatievers voor nodig zijn om Tiffany & Co. als een 21e-eeuwse juwelengrootmacht te blijven zien.

21e-eeuwse marketing en een Tiffany T-armband

De Tiffany T-collectie is gebaseerd op een lange traditie van theatrale gebaren van Tiffany & Co. Charles Tiffany streefde naar publiciteit uit de begindagen van het bedrijf; via de aankoop van de Tiffany Yellow Diamond en een spraakmakende aankoop van de Franse kroonjuwelen. Halverwege de 20e eeuw werkte het merk samen met Andy Warhol en ontwierp het servies voor de First Lady (Lady Bird Johnson). En natuurlijk werden de beroemde Tiffany-blauwe dozen zelf al snel herkenbaar en gewild.

Tiffany & Co. spande eind jaren 90 een reeks rechtszaken aan; gericht op het beschermen van hun onderscheidende ontwerpen en kleurenpalet. Tiffany nam ook een handelsmerk op Tiffany Blue en het bedrijf beschuldigde eBay van het verkopen van nagemaakte Tiffany-producten (de zaak werd twee keer geseponeerd). De actie leidde tot een diepere discussie over de aard van het auteursrecht in een digitaal tijdperk, en het maakte het dragen van echte Tiffany een trotse zaak voor fans van het merk. En al die extra online aandacht deed de verkoop van Tiffany nu niet bepaald pijn.

Overgang naar de 21e eeuw: De Tiffany T-sieraden van Francesca Amfitheatrof zijn de ultieme Instagrammable-collectie. De collectie werd uitgebracht in 2014 en is verkrijgbaar in filtervriendelijke kleuren zoals roze, wit goud en Tiffany-turkoois. Het wordt geprezen als 'fashion engineering', een nieuw soort sieraden voor een nieuw soort publiek.

____________________

Bekijk onze laatste Tiffany & Co. design sieradenveiling of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer Tiffany & Co. design sieraden | vintage sieraden

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe zorg je goed voor je sieraden

7 tips voor beginnende verzamelaars van antieke sieraden

Mannen, het is tijd om sieraden te gaan dragen

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!