Geschiedenis

Waarom we verliefd werden op Nintendo

Door Tom | 18 september 2019

Als het brein achter de eerste draagbare console, de revolutionaire Wii en iconische personages zoals Mario, Pikachu, Princess Zelda en Donkey Kong, heeft Nintendo een geweldige staat van dienst. Het verkocht wereldwijd ongeveer 4,7 miljard videogames en 740 miljoen stuks hardware. En in 2019 viert Nintendo 130 jaar innovatie in de videogame-branche. We spraken met expert in videogames, Diana van der Valk (eigenaar van een van de grootste Nintendo-collecties in Nederland), over de oorsprong en het voortdurende succes van Nintendo.


Kaartspellen, snelkookrijst en lovehotels


De oorsprong van Nintendo staat ver af van het futuristische imago dat ze vandaag voor zichzelf hebben uitgevonden. Het bedrijf werd opgericht in 1889 in Kyoto en begon als een bedrijf voor speelkaarten, dat een reeks handgemaakte kaarten produceerde die enorm populair werden in Japan. Gestimuleerd door dit succes en een financiële meevaller, diversifieerde Nintendo naar andere ondernemingen: inclusief een keten van 'lovehotels', snelkookrijst en de love tester (een apparaat met twee elektroden bevestigd, dat twee mensen vastpakten terwijl ze in elkaars ogen keken), totdat de wijzerplaat op de stang hen vertelde hoe echt hun liefde voor elkaar was). In tegenstelling tot de kaarten flopten deze ondernemingen echter (naar verluidt smaakte de rijst vreselijk) en moest Nintendo nog wat soul-searching doen.


Game & Watch, SNES en Game Boy


In de jaren 80 en 90 zette Nintendo zijn eerste stappen op de videogame-industrie. “In 1980 kwam het op de markt met de Game & Watch. Het was een draagbare console die je kon meenemen, maar er zat maar één game op,” zegt Diana. In 1989 bracht Nintendo de GameBoy uit, gevolgd door de SNES in 1990 - de eerstgenoemde was het eerste draagbare spelapparaat waarmee je games kon vervangen. Het was deze lancering die ertoe bijdroeg dat Tetris een van 's werelds populairste videogames werd. De Game Boy heeft van Tetris een van 's werelds populairste spellen gemaakt


Mario, Zelda en Pikachu


Hoewel het aantal nieuwe consoles - zoals de Game Boy Colour en de Nintendo 64 - Nintendo blijvend succes heeft gebracht, kan een groot deel van de populariteit van de consoles aan de personages worden toegeschreven. Games zoals Mario Kart, The Legend of Zelda, Super Smash Bros. en Pokémon introduceerden Mario, Donkey Kong, Princess Peach, Zelda, Yoshi en Pikachu bij het grote publiek en hielpen Nintendo een visuele identiteit te geven, waardoor gamers werden aangemoedigd om te investeren in hun favoriete personages. Met de lancering van de SNES maakten gamers kennis met personages zoals Donkey Kong en Princess Zelda


Game Boy Advance SP, DS en Wii


In de jaren 2000 bevestigde Nintendo zijn status als een wereldwijde pionier in de gamingwereld met de release van de Game Boy Advance SP, de Nintendo DS en de Nintendo Wii. Wat anders was aan de Game Boy Advance SP was de ongekende technologie. "Het was de eerste console met een batterij en achtergrondverlichting, wat betekent dat je in het donker kon spelen", legt Diana uit. “Dit werd een zeer populair systeem dat nog steeds wordt gebruikt. Nintendo heeft deze console ook terugwerkend compatibel gemaakt, wat betekent dat de games van eerdere Game Boy-generaties hierop kunnen worden gebruikt. ”


De DS volgde en werd het meest succesvolle handheld-apparaat ooit (zijn hersenspeltraining was bijzonder geprezen), maar het was volgens Diana de lancering van de Wii die niet alleen de manier waarop we games speelden veranderde, maar ook wie ze speelde. “Nintendo is altijd een echte familieconsole geweest, maar de Wii heeft dit bewezen. Met dank aan de bewegingssensor van de Wii, stonden de volwassenen die aanvankelijk tegen videogames waren en dachten dat gamen tijdverspilling was, plotseling te tennissen met hun vrienden of tegen elkaar te bowlen.” De Wii zorgde voor een geheel nieuw publiek voor Nintendo, waarbij zowel jong als oud met de Wii-afstandsbediening in hun woonkamer konden worden gezien.Mario Kart heeft tal van generaties geëvolueerd, zoals afgebeeld op de huidige console, de Nintendo Switch 


De Switch, nalatenschap en nostalgie


Vandaag de dag blijft Nintendo het goed doen. De nieuwste release van het bedrijf, de Nintendo Switch, weerspiegelt een deel van het succes en de impact van de Wii, waardoor gaming via de thuisconsole in de draagbare modus wordt gebracht (je kunt nu Mario Kart meenemen zonder de graphics of ervaring op te offeren). Natuurlijk is de geschiedenis van Nintendo niet altijd rozengeur en maneschijn geweest, maar het viert de 130 jaar met een diepe eerbied voor zowel het verleden als de toekomst. Er is een diep gevoel van nostalgie en respect voor het toen en nu dat de aanpak van het bedrijf blijft bepalen. Immers, Nintendo had dit misschien niet beter kunnen zeggen toen ze het bericht over het stopscherm voor een van hun spellen bouwden en zeiden: "Alles wat niet is opgeslagen zal verloren gaan". 


____________________

Grijp een gouden ster of paddenstoel en profiteer van onze Nintendo themaveiling voor consoles en games in overvloed. 


Ontdek meer videogamesNintendo

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe bepaal je de waarde van vintage Nintendo consoles

Hoeveel zijn oude videospelletjes en consoles vandaag de dag waard?

5 Nintendo games die in waarde toenemen

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu