Interviews

Hoe internet het verzamelen van modelauto‘s verandert

Door Tom | 27 september 2019


Een van de grote successen van het internet is het vermogen om branches zichtbaarder en toegankelijker te maken die voorheen onder de radar vlogen, waardoor zowel de grote als de kleinere spelers erin worden gesteund. De wereld vanmodelauto‘s is slechts één markt die enorm wordt beïnvloed door het digitale tijdperk, omdat veilingen online gaan en het aantal bezoekers op beurzen daalt. Maar er is ook genoeg om enthousiast over te zijn, omdat verschillende soorten verzamelaars de markt betreden en de interesse in modelauto's nieuwe hoogten bereikt. We spraken met modelauto-expert, Michael Michalak, over de wereld van modelauto's, hun nieuwe toegankelijkheid en aantrekkingskracht, en de blijvende gewoonten van oude verzamelaars. 


Hallo Michael, bedankt dat je de tijd hebt genomen om met ons te praten. Ten eerste, hoe heeft internet het verzamelen van modelauto's veranderd?


Het internet heeft de markt voor modelauto's uitgebreid en het verzamelen van modelauto's toegankelijker gemaakt voor een breder publiek. Het heeft het ook gemakkelijker gemaakt om zeldzame modellen te vinden. In het verleden moest je naar ruilbeurzen gaan om ze te vinden. Het internet heeft het ook gemakkelijker gemaakt om in andere landen te kopen, wat geweldig is omdat je eerder een zeldzaam of ongewoon model zult vinden. 


Een goed voorbeeld van hoe door het internet het verzamelen van modelauto's is veranderd, is de huidige Peter Monteverdi verzameling veiling die we op Catawiki hebben - veel van de modellen die te koop zijn, zijn zeer zeldzaam en werden vroeger met de hand gemaakt van hars en wit metaal. De Dinky en Corgi veiling is een ander voorbeeld van hoe internet het gemakkelijker kan maken om al je modellen op één plek te vinden, omdat dit type veiling met één focus als een magneet kan fungeren voor kopers en verkopers. Sociale media hebben kopers en verkopers ook geholpen contact te houden en toegang te krijgen tot informatie over modellen.


Denk je dat internet het soort mensen verandert dat modelauto's verzamelt?


Ja, dat doet het. We hebben nu mensen die modelauto's verzamelen, die dit in het verleden anders niet hadden gedaan. 


De modelautocollecties van Atlas, Hachette en Altaya hebben bijgedragen aan het aantrekken van verschillende mensen voor het verzamelen van modelauto's. In het pre-internettijdperk hadden Lledo en Franklin Mint altijd een advertentie in de zondagskranten waarin een verzameling modellen werd verkocht die populair waren bij mensen die nog niet eerder hadden verzameld. Nu zijn deze collecties heel gemakkelijk online te vinden en hebben Atlas, Hachette en Altaya het naar een nieuw niveau gebracht.


Het wordt ook meer sociaal geaccepteerd om modelauto's te verzamelen. Kopers van modelauto's worden jonger en er komen meer vrouwen op de markt, terwijl liefhebbers van oldtimers ook in grotere aantallen modelauto's kopen.


De gegoten auto's van Dinky Toys zijn vooral populair bij verzamelaars


Zijn er voor iemand als jij, die online modelautoveilingen coördineert, unieke uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd bij het organiseren hiervan?Er zijn veel uitdagingen, met wekelijkse deadlines en het vinden van de juiste mix van modellen als belangrijkste aspect. Het belangrijkste probleem voor mij is dat bijna alle ingediende kavels wel een soort correctie nodig hebben en ze zijn in verschillende talen. Ik moet ook rekening houden met zeer verschillende type modelauto's, de echte autokennis van verkopers en hun niveau van zakelijke ervaring. Deze verschillende kennis betekent dat verkopers zeer verschillende verwachtingen hebben en deze kunnen zeer onrealistisch zijn. Maar ik geniet er ook van om hen te helpen en advies te geven. Soms herken ik het model niet, dus dan is het hun beurt om mij te helpen.Wat dat betreft: welke modelauto's verkopen volgens jou goed online?


Het hangt echt af van de veiling, maar alles gemaakt door Ferrari, BMW, Mercedes-Benz, Rolls-Royce, Porsche en andere sterke merken doet het goed, vooral op schaal 1/18 [de schaal die wordt gebruikt om de verhouding tussen miniatuur en het origineel te meten ]. Ik denk ook dat nieuwere modelauto's het beter doen dan oudere modelauto's. Dit komt vooral doordat kopers een duidelijker idee hebben van wat ze kopen, de kwaliteit beter is en dat verzamelaars de nieuwste modelauto's willen. 


Bepaalde grote merken en erkende modellen verkopen meestal goed - zoals de Volkswagen Kever Ten slotte, hebben online veilingen ervoor gezorgd dat mensen minder snel naar beurzen gaan?


Hoewel ik denk dat veilingen ervoor hebben gezorgd dat mensen minder geneigd zijn om beurzen bij te wonen, is het antwoord eigenlijk ingewikkelder. Het hangt af van de demografie van de koper en waar ze wonen in relatie tot waar de beurzen worden gehouden. Het hangt ook af van wat ze verzamelen.


Als de koper een serieuze verzamelaar is, zoals van Dinky Toys of andere merken van de jaren vijftig tot de jaren zeventig, zullen ze nog steeds deelnemen aan beurzen, maar kunnen ze kieskeurig worden over welke ze bezoeken. Voor serieuze verzamelaars van deze merken is er ook een element van socialiseren met andere kopers en verkopers op deze beurzen. Dit is vooral zo als je de leeftijd van de serieuze verzamelaar in ogenschouw neemt. Hun koopgewoonten werden gevormd voorafgaand aan het internet en hun gewoonten zijn moeilijk te veranderen.


Bij nieuwere verzamelaars is er minder interesse in het bijwonen van modelautobeurzen. Nieuwere verzamelaars zien internet als één grote beurs. Veel klassieke autoshows hebben nu echter mensen die modelauto's verkopen en we hebben meer klassieke autoshows dan in het verleden, en veel nieuwere verzamelaars wonen deze beurzen bij. 


Misschien is het beste antwoord om te zeggen dat mensen minder beurzen voor modelauto's bezoeken, maar meer klassieke beurzen bezoeken (waar ook modelauto's worden tentoongesteld). Ik denk dat clubs als NAMAC hiermee rekening moeten houden voor de toekomst van hun beurzen.


____________________

Mis niet onze nieuwste modelautoveiling De Peter Monteverdi collectie of onze Dinky Toys & Corgi Toys collectie.

Ontdek meer Modelauto‘s | Dinky Toys & Corgi Toys Modelauto‘s


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe bepaal je de waarde van Dinky Toys en andere gegoten modelauto‘s?

Tips om het meeste uit je eerste autoshow te halen

Hoe millennials de oldtimermarkt veranderen


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!