Geschiedenis

Een geschiedenis van Volkswagen in drie auto‘s

Door Tom | 26 september 2019


Volkswagen is meer dan alleen een autofabrikant. Het bedrijf werd een voorbeeld van innovatie met oog voor esthetiek, terwijl toegankelijkheid en betaalbaarheid nooit werden vergeten. We duiken in de geschiedenis met Sander Houdel, expert in oldtimers. Hij vertelt je meer over de meest memorabele modellen van Volkswagen.


Golf MK1

 

Voor een auto die aanvankelijk gezien werd als een zuinige vervanging voor de iconische VW Kever, overtrof de Golf MK1 de verwachtingen. “De eerste Golf kwam in 1974 op de markt en werd een echte game changer voor Volkswagen,'' zegt Sander Houdel. “Het was de eerste watergekoelde auto van Volkswagen die in massaproductie werd genomen.” Dat was een aanzienlijke verandering in de koers van Volkswagen. Tot dan werden luchtgekoelde motoren gebruikt (zoals bij de Kever). Ook had deze auto voorwielaandrijving, in tegenstelling tot achterwielaandrijving; opnieuw een andere insteek dan bij eerdere modellen.


Maar de status van Golf als innovator hield meer in dan alleen dit. De auto werd een soort symbool voor snelheid en betaalbaarheid en was vooral in de jaren 80 en 90 populair bij jongeren. Dat is grotendeels te danken aan het succes van de ‘sportversie’ - de Golf GTI. De GTI was een zijstap van twee ingenieurs die reserveonderdelen en een verscheidenheid aan clandestiene tactieken gebruikten om de auto te bouwen; de GTI bewees dat er behoefte was aan een gezinsauto met de prestaties van een sportievere wagen, die tegelijkertijd praktisch en veilig was. Sterker nog, deze versie van de Golf wordt verantwoordelijk gehouden voor het ontstaan van de term ‘Hot-Hatch’ - een high performance hatchback. 


Deze auto‘s worden ook in de jaren 2010 nog gemaakt (momenteel is sprake van de 8e editie). De Golf is de Kever voorbij als meest verkochte auto van Volkswagen. Hij is zelfs een van de meest verkochte auto‘s ter wereld. De Golf GTI werd aangekondigd als de 'sportversie' die snelheid en veiligheid combineerde.


Volkswagen Scirocco


Volkswagens ongewone traditie om auto‘s te vernoemen naar winden (de Golf verwijst naar de Golfstroom en de Polo naar de ‘poolwinden’), werd voortgezet met de Scirocco. Die werd vernoemd naar een mediterrane wind die kan aanzwellen tot orkaankracht. Hoewel bij de Scirocco minder werd ingezet op snelheid, werd hij wel in de markt gezet als sportieve auto.


“De Scirocco werd in 1974 gelanceerd als een vervanging van de Karmann Ghia,” zegt Sander.  “De auto moest sportiever zijn, gebaseerd op de techniek van de Volkswagen Golf. Hij was populair bij jongeren vanwege het uiterlijk - het is een coupé.” Net als bij de Golf MK1, hielp deze auto bij de transitie van Volkswagen naar watergekoelde motoren.


Wat aantoonbaar een verschil maakte voor de populariteit van de auto, was het slimme design van Giorgetto Giugiaro. Giugiaro had eerder gewerkt aan auto‘s voor zowel Ferrari als Maserati. Hij liet zich inspireren door de raceauto‘s van deze merken bij het ontwerp van de Scirocco. Een gestroomlijnde en aerodynamische motorkap, een viercilinder motor en veel interieurruimte hielpen mee om van de Scirocco een aantrekkelijke auto te maken. En dat is nog zonder alle extra‘s van latere modellen, zoals een zonnedak en airconditioning. Volkswagen produceerde deze auto tot 2017, maar de legende van de Scirocco leeft voort. 


De Scirocco combineerde een sportieve uitstraling met snelheid, waardoor hij populair werd bij jongeren


Busje T2


Sinds de Volkswagen Kever had geen enkele auto een zo romantische en nostalgische aantrekkingskracht als het Volkswagenbusje T2. Deze auto werd synoniem voor de tegencultuur van de jaren 1960. Het model komt uit de koker van de Nederlandse auto-importeur Ben Pon, die de schetsen maakte voor een vrachtvoertuig op het chassis van de Kever. 


Hoewel dit type voertuigen werd gebruikt door bakkers en handelaren, werd de T2 ontworpen met het idee om een efficiëntere versie te creëren met een nadruk op comfort en ruimte. “De T2 is de opvolger van de beroemde T1 met splitscreen. De T2 had betere vering, meer ruimte en grotere motoren,” legt Sander uit. Daarnaast werden de motoren achterin geplaatst, waardoor het eenvoudiger was met deze busjes te rijden. Busjes braken als gevolg daarvan door op de reguliere markt.  


Waarom was juist dit busje dan zo populair in de tegencultuur van die tijd? Daar heeft Sander wel een paar ideeën over. “Ik denk dat dat kwam doordat de T2 goedkoop en betrouwbaar was, en hij was eenvoudig te besturen. Er zat ook veel ruimte in voor een bed, keuken etc. Het was een multifunctioneel busje.” De aanzienlijke omvang van de auto maakte hem ook het ideale canvas voor schilderwerk en decoratie, waardoor hij soms erg opviel. De busjes worden niet meer gemaakt, maar de kans is groot dat je er een aantreft op een festival, geschilderd in pasteltinten en nog steeds met schitterende eigenzinnige koplampen. De T2 maakte naam als 'hippiebus'


____________________

Neem eens een kijkje bij onze meest recente oldtimerveiling of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer oldtimers | Duitse klassieke auto‘s


Deze artikelen vind je misschien ook interessant: 


 Hoe Ferrari en zijn steigerende paard naar wereldoverheersing renden


De geschiedenis van Citroën in drie auto's


De Volkswagen Kever: van nazi-uitvinding tot cultureel icoon


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu