Geschiedenis

Hoe de S.M.S. portfolio‘s geholpen hebben kunst toegankelijker te maken

Door Tom | 4 oktober 2019


Ze klinken als iets dat misschien uit MI6 komt, maar de S.M.S. portfolio‘s hebben meer te maken met esoterie dan spionage. In feite vormde dit door William Copley bedachte kunsttijdschrift een nieuw soort toegankelijkheid, vorm en manier van consumeren, die de kunstwereld op zijn kop zette. Moderne kunstexpert Anita Helmy sprak met ons en legde uit hoe Copley zo'n indrukwekkende prestatie wist neer te zetten, evenals de blijvende invloed en tijdgeest van deze portfolio‘s.


De ontwikkeling


In 1968 was de Verenigde Staten in de greep van politieke en sociale turbulentie. Tegen de achtergrond van de Vietnamoorlog en de Koude Oorlog namen subculturen en vredesbewegingen toe. En het waren deze tumultueuze tijden die de honger naar zelfexpressie en de neiging de status quo te doorbreken hielpen voeden.


In de kunstwereld was dat niet anders. Kunst had een reputatie opgebouwd van elitarisme en exclusiviteit, een entiteit met een hoge cultuur die niet werd beschouwd als even toegankelijk voor iedereen. Althans dat is wat kunstenaar William Copley geloofde. En zo werden de S.M.S. (Shit Must Stop) kunsttijdschriften geboren. De portfolio‘s waren een reeks kunsttijdschriften, een gezamenlijk project tussen Copley en Dimitri Petrov, die probeerden deze balans van toegang tot geweldige kunst opnieuw te kalibreren. 


“De serie is opgezet om kunst toegankelijk te maken voor iedereen, tegen het toenmalige kunstklimaat. Er waren beginnende kunstenaars en bekende kunstenaars die werken aanboden”, legt Anita uit. “Het doel was om de macht van kunstinstellingen van die tijd (die veel te elitair waren) te verstoren en te omzeilen, en om het kopen van kunst rechtstreeks van de kunstenaar aan te moedigen.”De portfolio‘s probeerden de machtsverhoudingen in de kunstwereld opnieuw te kalibreren, waardoor investeerders werden aangemoedigd om rechtstreeks bij de kunstenaar te kopen


De portfolio‘s


Maar wat zat er precies in de portfolio‘s en wat maakte ze zo speciaal? “De collectie bestond uit zes edities die in 1968 werden uitgebracht en waarop je een abonnement kon nemen,'' vertelt Anita. “Elk portfolio bevat 12-13 werken van verschillende kunstenaars en elke hoes is ook door een kunstenaar ontworpen”. In een jaar tijd waren enkele van de kunstenaars die hebben bijgedragen popartkunstenaar Roy Lichtenstein, beeldhouwer H.C. Westermann en performance kunstenaar Yoko Ono. Er waren in totaal ongeveer 80 kunstenaars die werk hebben ingezonden, waarbij veel van de stukken conceptueel zijn en afkomstig zijn van de Fluxus-beweging van uitvoerende kunst en anti-commercieel sentiment. 


Veel van de in de tijdschriften gevonden werken waren interactief en ze dienden vaak als commentaar op de rest van de wereld. Ono's stuk, getiteld 'Mend Piece for John', was een plastic zak met lijm en lint, waar ze de lezer uitnodigde om '[hun] favoriete beker te pakken, en deze met een hamer kapot te slaan. Maak hem weer met deze lijm en dit gedicht ”- een uitdrukking van liefde en een onheilspellende voorafschaduwing van de dingen die nog komen. Andere objecten waren cassettes van de Amerikaanse componist Terry Riley en brieven van Westermann naar Copley. Deze brieven documenteren voorstellen die hij had voor het tijdschrift en die lezers inzicht geven in de geest van de kunstenaar.  


Het opnemen van grote namen in de portfolio‘s had een tweeledig effect; ze gaven kunstliefhebbers die voorheen geen toegang tot hun werken hadden een toegangspoort ertoe, terwijl ze de kunstenaars ook een andere creatieve uitlaatklep gaven om hun werk te verspreiden. Bruce Nauman's Footsteps was te zien in S.M.S nr. 5 en was gedeeltelijk een audio-opname, gedeeltelijk een ambachtelijk project.


De nalatenschap


De S.M.S-portfolio‘s hebben veel bereikt in hun ambtstermijn. Terwijl Copley de publicatie binnen een jaar stopte wegens geldgebrek, zorgden de portfolio‘s voor het kunsttijdschrift en de nieuwe toegankelijkheid in de kunstwereld. “De zes portfolio‘s worden nu gezien als een momentopname van de jaren 60,” vertelt Anita. "De S.M.S. portfolio's veranderden de kijk op veelvouden van kunstenaars [in wezen een bewerkt kunstobject] en hielpen aantonen dat het een innovatieve manier zou kunnen zijn voor kunstenaars om hun werk te presenteren ”.


De portfolio‘s hadden ook zachtere effecten. Copley's Upper West Side loft verdubbelde als de thuisbasis van het Letter Edged in Black Press publicatiehuis (dat de portfolio's publiceerde). Het appartement werd een ontmoetingsplaats voor de kunstenaars en cultiveerde een gevoel van gemeenschap en samenwerking dat de kunstwereld destijds leek te missen. 


S.M.S. was een opstand, een tegenverhaal tegen de politiek van de kunstsfeer en de wijdere wereld. De kinetische, fysieke kracht van deelname aan interactieve werken van gevierde kunstenaars bracht mensen dichter bij een wereld waarvan velen zich steeds meer vervreemd voelden. En hoewel sommige dingen niet ophielden, leeft de schreeuw van het werk van de kunstenaars voort. De S.M.S. portfolio‘s worden beschouwd als een momentopname van de sfeer van rechteloosheid in de jaren 60


____________________

Bemachtig je eigen stukje van deze rebelse kunstbeweging in onze S.M.S. veiling


Ontdek meer moderne kunst | internationale moderne en hedendaagse kunst


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Wat is de volgende stap voor de moderne kunstmarkt?

Een geschiedenis van censuur in drie boeken

Street artists om op te letten in 2020

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu