Geschiedenis

Luigi Colani: een buitenbeentje onder de auto-ontwerpers

Door Jan-Bart Broertjes | 9 oktober 2019

De legendarische ontwerper Luigi Colani overleed onlangs, maar we kunnen nog steeds genieten van de zeer ongewone voertuigen die hij tijdens zijn leven ontwierp. We horen er meer over van onze automobilia-expertJan-Bart Broertjes.

Het kenmerk van een echt grote ontwerper is dat hij zijn vakmanschap laat gelden in verschillende disciplines. Giorgetto Giugiaro was beroemd om zijn werk aan auto‘s en hij hielp ook bij het design van telefoons, horloges, vuurwapens en zelfs pasta. Raymond Loewy ontwierp de Coca-Colafles, het Lucky Strike-logo, een aantal treinen en Studebaker-auto‘s. Sommigen maakten ontwerpen van tijdloze schoonheid, anderen werden beroemd om hun extravagante vormen, zoals Bertone met zijn BAT Alfa Romeo‘s. Luigi Colani behoort zeker tot deze laatste categorie.

Hoe hij begon

Colani werd in 1928 geboren in een groot gezin in Berlijn. Zijn ouders moedigden hun kinderen aan hun eigen speelgoed te maken. De jonge Colani begon met het bouwen van modelauto‘s, vliegtuigen en schepen, met alle materialen die hij maar voorhanden had. Hij ging naar de kunstacademie in Berlijn, studeerde aerodynamica in Parijs en stak toen de Atlantische Oceaan over om te gaan werken in de vliegtuigindustrie. Colani ontwikkelde al snel zijn eigen stijl met ronde lijnen. In de jaren 1960 werd hij bekend met zijn plastic meubels en de GT auto, een bouwpakket van plastic dat gemonteerd kon worden op de vloerplaat van een Volkswagen, net als een strandbuggy.

Een Audi Quattro en een Colani GT op een show bij het Duitse Museum voor Technologie

Colani opende in de vroege jaren 70 een ontwerpstudio in Duitsland en ontwikkelde daarna een fascinatie voor duurzame transportoplossingen voor de toekomst. Hij was een productieve ontwerper en zette veel van zijn ideeën om in werkende prototypes. Daarbij haalde hij vaak zijn inspiratie uit de organische vormen in de natuur. 

Wat opviel aan zijn designs was dat ze gewoonlijk hun tijd ver vooruit waren en dat ze niet geschikt waren voor dagelijks gebruik. Toch waren ze meestal volledig functioneel. In 1972 ontwierp Colani een Formule 1-wagen voor Eifelland, gebouwd op een chassis van March. Dit was een volledig functioneel voertuig. De gevierde coureur Rolf Stommelen reed er diverse Grand Prix‘ mee. Bijna 30 jaar later ontwierp Colani opnieuw een Formule 1-wagen, hoewel dit puur een ontwerpstudie was (die nu zelfs geveild wordt).

Records

Luigi Colani was veel meer dan een snelheidsfreak - hij hield zich ook bezig met brandstofverbruik van auto‘s en efficiënte transportsystemen. In 1981 gebruikte hij de mechanica van een Citroën 2CV in een ontwerp dat een record optekende qua brandstofverbruik: slechts 1,7 liter benzine op 100 kilometer. Om de wereld te laten zien dat alle aspecten van vervoer over land verbeterd konden worden, kwam hij met de Utah-serie. In 1989 bracht hij deze creaties naar de Bonneville Salt Flats in Utah in de VS, de plaats waar snelheidsrecords worden gemeten. De 13 baanbrekende ontwerpen varieerden van gestroomlijnde fietsen tot een grote truck.

Luigi Colani

In 1991 ging Colani terug naar Bonneville om nieuwe records te vestigen met zijn 700 bhp Ferrari Testa d’Oro, voordat hij in Japan ging lesgeven en camera’s ging ontwerpen voor Canon. Hij ontving ook diverse prijzen. In Japan werd hij in 1984 gekozen tot beste industrieel ontwerper en twee jaar later won hij de Gouden Camera voor zijn Canon T90. 

Colani’s portfolio laat je duizelen: van horloges, brillen, behang, muziekinstrumenten, computers, uniformen en vliegtuigen tot stedelijke concepten. Zijn overlijden zet de schijnwerpers op het belang van zijn erfenis. Door de vooruitziende blik van enkele mensen, zijn veel van Colani’s unieke designs bewaard gebleven. Deze zeldzame kunstwerken zijn op zoek naar nieuwe eigenaren die ze voor het nageslacht willen bewaren.

____________________

We zijn er trots op een aantal van Luigi Colani’s ontwerpen in de veiling te hebben. Neem een kijkje bij de veiling of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer automobilia en motobilia | Italiaanse oldtimers

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Een geschiedenis van Volkswagen in drie auto‘s

Hoe Fiat ‘Het Beest van Turijn’ ontketende

Een geschiedenis van Citroën in drie auto‘s

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!