Nieuws

De whiskycapsules van The Glenlivet roepen vragen op over de toekomst van whisky

Door Simone | 8 oktober 2019

Onlangs spraken we whisky-expert Jeroen Koetsier, om het te hebben over wat de toekomst voor de whiskymarkt in petto heeft. Hoe zou duurzaamheid een rol spelen? Zou er binnenkort een alcoholvrije versie zijn? Er was echter één ding dat we niet hadden kunnen voorspellen: de 'whiskycapsules' die The Glenlivet vorige week op Twitter heeft aangekondigd. We spraken Jeroen opnieuw om deze bizarre ontwikkeling te bespreken en hoe dit de whiskymarkt kan beïnvloeden.

Glasloze whiskycapsules

The Glenlivet positioneert zijn merk al lang als een van perfectie en innovatie; andere whiskymerken hebben zelfs geprobeerd ‘Glenlivet’ in hun naam op te nemen (neem bijvoorbeeld Macallan Glenlivet), hoewel een rechtszaak ervoor zorgde dat The Glenlivet volledige autonomie over de naam had. Toch blijven ze tot op de dag van vandaag innoveren, zoals de capsules bewijzen. De collectie is samengesteld in een samenwerking tussen The Glenlivet, Notpla (een duurzame start-up van verpakkingen) en Tayēr + Elementary (een high-end cocktailbar in Londen). De capsules zelf zijn gemaakt van zeewier en, wanneer ze worden weggegooid, worden ze binnen 4 tot 6 weken biologisch afgebroken, wat volgens Notpla in feite neerkomt op geen afval.

Het uitgangspunt achter de collectie is eenvoud en duurzaamheid, legt The Glenlivet uit. “Het gebruik is eenvoudig, de capsules worden in de mond gestopt voor een onmiddellijke explosie van smaak en vervolgens ingeslikt. Er is geen glas, ijs of cocktailrietje nodig.”

The Glenlivet kondigde de Whiskey Capsule-collectie aan op Twitter en veroorzaakte een controverse. 

Grote fout of marketinggenie? 

Niet lang nadat het merk The Glenlivet Capsule Collection aankondigde, ging de tweet viral - om zowel goede als slechte redenen. Het concept is zo nieuw, het zou je vergeven worden als je denkt dat dit gewoon een grote marketingstunt was. Maar, zoals Jeroen ons vertelt, dat is waarschijnlijk niet het geval: “The Glenlivet en trolling? Ik ben bang van niet.” 

In een persbericht vermeldt The Glenlivet dat hun oprichter altijd 'tegen de gevestigde orde inging, traditie tegenwerkt en dingen anders doet' en het beweert dat de capsulecollectie zijn pioniersgeest weerspiegelt. Jeroen is het daar niet mee eens. “Ik weet zeker dat de oprichter van Glenlivet George Smith zich in zijn graf zou omkeren als hij het wist.” 

Hoewel de eerste tweet zowel verontwaardiging als verwarring bij whiskydrinkers veroorzaakte, verzekerde The Glenlivet ons een paar dagen na hun oorspronkelijke tweet dat de Capsule Collection een limited release is, speciaal gemaakt voor de London Cocktail Week. Dit leidde vervolgens weer tot teleurgestelde reacties van degenen die graag een van de capsules wilden proberen. En toch gelooft Jeroen dat de capsules nog steeds een succes zouden kunnen zijn. “Wie weet. Met recente NAS (no age statement) bottelingen van veel distilleerderijen, waaronder The Glenlivet, zijn [de capsules] misschien wel precies wat de mensen willen."

Impact op de whiskymarkt

Maar wat vindt een whisky-expert eigenlijk van de release?  "In één woord: verdrietig", zegt Jeroen. “Er is geen toekomst voor deze capsules, vooral omdat 80% van je smaak uit geur bestaat. Je zult waarschijnlijk het grootste deel van de smaak missen als je het ruiken overslaat en meteen naar het 'mondgevoel' gaat. Er zijn al geweldige chocolaatjes, fudge, truffels enz. gevuld met [kleine hoeveelheden] whisky. Ook is 23 ml vrij veel; een jonge bestuurder kan een boete krijgen voor rijden met één enkele capsule op."

Op de lange termijn denkt Jeroen niet dat dit een wezenlijke invloed zal hebben op het merk of de whiskymarkt. “Voor nu is het een interessante gimmick die aandacht genereert, dus dat helpt op de korte termijn. Zolang het geen gevolg krijgt in de vorm van een serieuze campagne, kan dit geen kwaad. Het heeft de whiskymarkt beïnvloed vanwege het nieuws dat viraal ging. Maar over een week of twee zullen de meeste mensen vergeten zijn dat dit ooit is gebeurd."

Wellicht niet verrassend, maar Jeroen hoeft er zelf niet zo nodig een te proberen. “Voor een goed gerijpte The Glenlivet ben ik altijd in, maar hiervoor pas ik, bedankt.”

____________________

Bekijk onze nieuwste whiskyveilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer whisky | wijnandere likeuren


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu