Trends

De groeiende vraag naar vintage kleding zorgt voor een opleving van herenmode

Door Tom | 16 oktober 2019


Vintage fashion is de laatste jaren weer opgeleefd, gestimuleerd door de veranderende koopgewoonten van millennials en het verlangen naar duurzaamheid en unieke stukken. We nodigden onze mode-expert Riccardo Sportelli uit en hij deelde zijn gedachten over hoe vintage kleding moderne herenkleding doet herleven.


Het veranderende gezicht van herenkleding


De opkomst van vintage is ook onderdeel van een bredere verandering in de branche. De afgelopen eeuwen is herenkleding drastisch veranderd. In plaats van de rijbroeken, volumineuze rokken en geborduurde vesten uit de 18e eeuw (een tijd waarin meer aandacht werd besteed aan textiel dan aan de snit), is de herenmode tegenwoordig gericht op slank gesneden broeken en op maat gemaakte pasvormen. Terwijl rokken, golvende kleding en opvallende hoofddeksels ooit kledingtypen waren die zich uitstrekten over heren- en dameskleding, heeft herenkleding sindsdien afstand genomen van deze stijlen.


Vintage helpt deze stijlen echter terug te brengen. Rokken zijn in, kimono's zijn aan een opmars bezig en losvallende, losgesneden lagen (zoals wijdere pijpen) zorgen voor de nodige dosis androgynie. Winkelen voor herenkleding is in veel opzichten een nostalgische aangelegenheid, waarbij terugkijken de manier is om je beste (gepolijste en gelaarsde) beentje voor te zetten. 


Op zoek naar kwaliteit


Herenkleding heeft aantoonbaar altijd een stap achtergelopen op vrouwenkleding als het gaat om keuze en aantrekkingskracht. Zeker, sokken, stropdassen en horloges zijn een geschikte manier voor mannen om subtiel accessoires te dragen, maar tegenwoordig is er meer vraag dan ooit om op te vallen en voor mannen om te kunnen experimenteren met kleding.


“Bij het investeren in herenkleding besteden shoppers meer aandacht aan stijlen en trends dan ooit tevoren, wat een reden is waarom de belangstelling voor vintage kleding is gestegen,” vertelt Riccardo. Hoewel vintage kleding al lang synoniem is voor saaie stoffige jassen en gedragen hemdjes, is er een brede herwaardering van wat vintage betekent. Namelijk dat het eigenlijk kwaliteit vertegenwoordigt. 


“De prijzen voor kleding [vandaag de dag] stijgen, maar de kwaliteit verbetert niet in hetzelfde tempo. Mensen beginnen te begrijpen dat snelle mode niet duurzaam is,” legt Riccardo uit. “Ze geven hun geld liever uit aan duurzame kleding die vele jaren kan worden gebruikt, in plaats van slechts een paar weken. Om deze reden is vintage kleding een goed compromis tussen stijl, kwaliteit en prijs.”Het kopen van vintage leren jassen is een duurzamere benadering van het kopen van leer


Hedendaagse shoppers zijn zich meer dan ooit bewust van waar en hoe hun kleding is geproduceerd en vintage kleding biedt één antwoord op de duurzaamheidsvraag. Herenkleding heeft van oudsher veel aandacht besteed aan materialen, zoals leer en kasjmier, die niet duurzaam zijn. Door vintage te kopen, kunnen consumenten echter leer en kasjmier op een meer gewetensvolle manier benaderen, zonder in te leveren op kwaliteit en stijl. Gewoon jezelf onderscheiden


Eén blik op de A/W 2019-modeweken in Londen, Milaan en Parijs en je zult het eerbetoon aan vintage kleding bemerken. We hebben alles gezien, van spijkerpakken tot oversized trenchcoats en driedelige fluwelen pakken. Vanwaar de comeback? Nou, zoals Ricardo uitlegt, leent vintage zich gemakkelijk voor een andere belangrijke vraag in de herenkledingmarkt:


“[Kopers van herenkleding] zijn altijd op zoek naar de unieke stukken van elk seizoen en, misschien meer dan mensen zich realiseren, houden ze van bijpassende vintage kleding met meer gewone kleding uit de hedendaagse markt omdat het zorgt voor een onderscheidende look. Na het grote succes van populaire tv-shows zoals Mad Men, Downton Abbey en Peaky Blinders, is de belangstelling voor vintage kleding zoals Borsalino-hoeden, gedessineerde formele pakken en klassieke jassen in tweed en suède groot.”De populariteit van shows als Peaky Blinders heeft geleid tot een sterke toename van de vraag naar tweedkleding


Shoppers willen opvallen in een markt die steeds meer gehomogeniseerd is en vintage kleding is een manier om dat te doen. Frisse shirts worden ingeruild voor stevige, oversized corduroy shirts, terwijl dikke Hogwarts-achtige sjaals niet langer eenvoudig aan het rijk van de fantasie worden overgelaten. 


____________________

Voor vintage liefhebbers en kopers van herenkleding, mis niet onze mode-veilingen van moderne tot vintage kleding of registreer je als verkoper.


Ontdek meer fashion | kleding


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


De ongewone fascinatie van high fashion voor alledaagse voorwerpen


De geschiedenis van Giorgio Armani in drie pakken


Tien vintage reistassen voor elke gelegenheid


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!