Gidsen en advies

Alles wat je moet weten voordat je rum gaat verzamelen

Door Rahel | 23 oktober 2019

Rum was altijd al een gewild verzamelobject - lang voordat Jack Sparrow's liefde voor dit 'piratendrankje' rum introduceerde bij een heel nieuw publiek - en er is zeer diverse selectie beschikbaar. Maar als je uit zo veel verschillende soorten kunt kiezen, waar moet je dan beginnen als verzamelaar? Rumexpert Emile Smits helpt je op weg en legt uit waarom het momenteel een 'gouden eeuw van de rum' is.

Wat moet elke nieuwe verzamelaar weten over rum?

Rum is ongelooflijk veelzijdig en wordt gemaakt in veel verschillende regio‘s, die allemaal hun eigen tradities en typen rum hebben. Als het gaat om het maken van rum, wordt de rumwereld vaak verdeeld in drie stijlen: De Spaanse, gemaakt met kolomdestillatie, licht en vaak zoeter. De Britse, kolom en pot still, inclusief de krachtige Jamaicaanse rum en de rokerige Trinidad Caroni. En tot slot is er de Franse rum, gemaakt van vers suikerrietsap, grassig en kruidig. 

Hoewel dit een heel simpele samenvatting is van de drie stijlen, is het een goed startpunt voor je reis door wereld van de rum. Als je net begonnen bent met het drinken van rum, is het een goed idee zoveel mogelijk verschillende stijlen te proberen, om een idee te krijgen van je voorkeuren en om te ontdekken wat er zoal op de markt is. 

Wat adviseer je verzamelaars die een rumverzameling willen beginnen?

Net als met alle collecties, moet je beginnen met de rumsoorten die je zelf graag drinkt en de destilleerderijen en merken waar je vertrouwd mee bent. Bezoek een rumbar om je horizon te verbreden en probeer daar nieuwe typen rum. Er worden steeds vaker rumfestivals georganiseerd. Dat zijn mooie gelegenheden om nieuwe rum te ontdekken en exclusieve flessen te proberen voordat je er geld aan uitgeeft. Het is ook een geweldige kans om producenten, importeurs en andere rumliefhebbers te spreken. 

Niemand kan zich alle rumsoorten veroorloven, tenzij hij tot de meer gefortuneerden onder ons behoort. Je wilt misschien dus nadenken over de vraag op welke soorten je je specifiek gaat richten. Dat kan eenvoudig zijn, bijvoorbeeld de rums die je geprobeerd hebt en lekker vindt. Maar misschien is er ook een bepaald merk dat je erg waardeert of een bepaald land van herkomst dat je voorkeur heeft. Als je een voorkeur hebt voor een bepaalde stijl rum, kun je je daarin specialiseren. Je kunt ook werken aan een verzameling die een goed overzicht geeft van alle verschillende rumstijlen die er zijn, door flessen te verzamelen uit alle belangrijke productiegebieden en van alle destilleerderijen. 

Vergeet tot slot niet de vele onafhankelijke recensies van rum te lezen, zodat je nieuwe releases niet mist en weet welke flessen hoog gewaardeerd worden (en welke niet).   

Hoe ziet jouw persoonlijke rumverzameling eruit?

Mijn interesse ligt bij periodes; de standaardflessen (of soms wat minder standaard) uit het verleden, van de jaren 1980, 1950, 1930 of zelfs de 19e eeuw. Ik vind de verandering in productietechnieken - en als gevolg daarvan de verandering van smaak - fascinerend, zelfs als de destilleerderij en het merk ogenschijnlijk hetzelfde zijn gebleven. Veilingen zijn een fantastische plaats om zulke flessen te vinden. 

Hoe kun je je rumcollectie het beste bewaren?

Bij kamertemperatuur, niet in de buurt van licht en staand. Zorg ervoor dat de temperatuur constant is. De inhoud van de fles zet uit en krimpt door temperatuurschommelingen. Dat werkt als een luchtpomp: de alcoholdamp wordt naar buiten gewerkt en verse lucht naar binnen getrokken. Draai de flessen eenmaal per jaar om, om de kurk vochtig te houden. Sluit de capsules af met vershoudfolie, of beter nog, afdichtfolie om verdamping tegen te gaan. 

"Ik verwacht dat de huidige tijd gezien zal worden als een gouden eeuw van de rum."

Heb je in de afgelopen jaren belangrijke veranderingen gezien op de rummarkt?

Het is een goede tijd voor rum en de interesse is booming. Elke week komen er nieuwe rums uit en worden er nieuwe gebieden verkend. Rum die voorheen nauwelijks het productiegebied verliet, is nu veel eenvoudiger te vinden voor liefhebbers: denk aan de stevige clairins uit Haïti en de Kaapverdische grogue.

De meeste nieuwe rums komen op de markt in kleine oplage of uit een enkel vat en zijn afkomstig van onafhankelijke bottelaars, maar er treden ook nieuwe destilleerderijen tot de markt toe. Deze trend begon slechts 10 jaar geleden en hij wordt alleen maar sterker. Ik verwacht dat onze huidige tijd gezien zal worden als een gouden eeuw van de rum. 

Door deze opleving in de rumwereld keren mensen zich steeds vaker af van commerciële rumsoorten die vaak gezoet zijn en bedoeld om te mixen. Bij rumsoorten die in grote fabrieken worden gemaakt, hebben de smaken nog weinig oorspronkelijks. Steeds meer mensen zijn op zoek naar premium rum met een uitgesproken herkomst, om echt van te genieten. Zo ontstaat er een heel nieuwe generatie rumdrinkers die deze delicate drank een eigen plek geven naast whisky en cognac. 

____________________

Neem een kijkje bij onze veiling van rum, cognac en gedestilleerd of meld je aan om verkoper te worden!

Ontdek meer rum | cognac en armagnac | sterke dranken en likeuren

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Wat is de volgende stap voor de whiskymarkt?

Moet je investeren in de Game of Thrones-whisky's?

Beginnersgids voor het vinden van geweldige cognac

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu