Geschiedenis

Een geschiedenis van de rivaliteit tussen D.C. en Marvel in drie strips

Door John Kamminga | 18 oktober 2019

De rivaliteit tussen D.C. en Marvel is veelbesproken en ontleed sinds de twee bedrijven de grootste stripuitgevers van de Verenigde Staten werden. Beschuldigingen van inbreuk op het auteursrecht, toe-eigening en zelfs regelrechte plagiaat worden regelmatig geuit door fans en zelfs de tekenaars. Om hierover meer te weten te komen, hebben we stripfan John Kamminga gevraagd om ons mee te nemen op een reis door deze epische rivaliteit, langs drie (of moeten dat er zes zijn?) legendarische stripseries.  

X-Men (1963 - het zilveren tijdperk voor strips)

Een verhaal over een groep buitenbeentjes die buiten de samenleving staat omdat ze anders zijn en die hun toevlucht zoekt tot een zeer intelligente man in een rolstoel. Onder de hoede van deze man scherpen de buitenbeentjes hun krachten aan, vechten ze om de mensheid te beschermen (hoewel de maatschappij niet echt iets doet om hen op hun beurt te beschermen) en worden ze geconfronteerd met een kwaadaardig gezelschap. Nee, niet de X-Men – we hebben het over Doom Patrol.

Hoewel er weinig bewijs is en Doom Patrol slechts twee maanden voor de X-Men werd uitgebracht in 1963, zijn de overeenkomsten tussen deze twee strips zeer opmerkelijk. Arnold Drake, geestelijk vader van Doom Patrol, was het in ieder geval ook opgevallen, en hij beschuldigde Stan Lee (van X-Men) van het stelen van zijn ideeën. Hoe dat gebeurde, of hoe waar dat ook moge zijn, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. 

Wat geen mysterie is, is hoe beide werden ontvangen en hoe populair ze werden. Terwijl Doom Patrol door de jaren heen vele herhalingen heeft gezien in stripboeken - ze verschenen in een paar geanimeerde afleveringen van Teen Titans en Batman – was het pas bij hun verschijning in D.C. Universe’s Teen Titans dat er een live-action versie van werd gemaakt. Dit team is nu de strijd aangegaan met hun eigen stand-alone serie The Doom Patrol: 19 jaar nadat Marvel’s X-Men voor het eerst op het grote scherm te zien was.

Een muur van D.C. superhelden

Deadpool (jaren 90 - donkere tijden voor strips)

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig verschoof de toon van de verhalen en beelden in strips naar het weergeven van een grimmiger realiteit. Beroemde auteurs zoals Alan Moore (Watchmen, The Killing Joke) en Frank Miller (Sin City, 300) traden in deze periode tot de mainstream toe. Het is in deze context dat we de creatie moeten bekijken van Deadpool, die in 1991 voor het eerst als de superschurk verscheen in een nummer van New Mutants. Maar stripfans hebben iemand als Deadpool eerder gezien. Namelijk D.C.’s Deathstroke.

De echte naam van Deathstroke is Slade Wilson, terwijl Deadpool Wade Wilson heette. Ze zijn allebei hoogopgeleide, zeer behendige ex-militairen met regeneratieve vaardigheden. Hoewel hun begin enorm vergelijkbaar was, liepen hun paden vrij vroeg uiteen. Deathstroke zat vast aan de antagonistische kant van de dingen en groeide uit tot een van de grootste superschurken in de recente geschiedenis van de strips van D.C.. Deadpool daarentegen flirt met de grens tussen goed en kwaad: de belichaming worden van de antiheld waar de jaren 90 zo bekend om stonden. 

Deadpool's meest bekende kenmerk is het feit dat hij weet dat hij een stripfiguur is. In de strips maakt Deadpool verwijzingen naar de echte wereld en kan hij het niet laten om de vierde muur te doorbreken. Dit resulteerde in het maken van een reactie in 2001, waarbij hij eruit ziet als een kruising tussen Ryan Reynolds en een Sherpa. Als knipoog naar de vierde muur is een serie live-actiefilms geproduceerd met Ryan Reynolds die Deadpool speelt. 

Ondertussen sierde Deathstroke alleen het scherm in een korte post-credit-scene voor de slecht ontvangen Batman vs. Superman film, waarin hij werd gerekruteerd door Superman superschurk Lex Luthor. Het lijkt er dus op dat een grootschalige vete tussen Deathstroke en Deadpool het niet waard is.

De Incredible Hulk, een van de bekendste creaties van Marvel

De Squadron Supreme (heden - het moderne striptijdperk)

De Squadron Supreme heeft zijn wortels in Squadron Sinister, een team van superschurken met daarin Doctor Spectrum, Hyperion, Nighthawk en de Whizzer (D.C’s Green Lantern, Superman, Batman en de Flash). Ze waren in 1969 de tegenstanders van de Avengers en hebben daarna een aantal optredens gehad.

Tijdens de enorme Secret Wars verhaallijn, stond deze alternatieve Justice League zij aan zij met hun Marvel-tegenhangers als de Squadron Supreme, die Power Princess, (aantoonbaar een afleiding van Wonder Woman), aan hun gelederen hebben toegevoegd. De val van de Secret Wars splitste het squadron, waarbij enkele van de helden dood gingen en sommige gewoon hun eigen weg gingen. Het kwam als een verrassing voor menig Marvel-fan toen ze begin 2019 terugkeerden naar Marvel's belangrijkste realiteit (Earth-616) in de vorm van het Squadron Supreme of America. 

In de huidige verhaallijn worden ze gecast als de verdedigers van de hoofdstad van de VS, getraind en geïnstrueerd door S.H.I.E.L.D.-agent Phil Coulson, van wie werd gedacht dat hij dood was. En de reden dat er behoefte is aan dit nieuwe team van superhelden? De Avengers hebben hun horizon verbreed en zijn uitgegroeid tot een wereldwijde vredesmacht. Ze hebben hun banden met de VS verbroken. Dat laat Marvel-fans gretig wachten op het vooruitzicht van deze D.C.-helden die botsen met de nieuwste versie van de Avengers in de nasleep van deWar of the Realms verhaallijn.

____________________

Bekijk onze nieuwste US comics en originele tekeningen veilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer Strips | US comics en originele tekeningen | Marvel strips


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe Spider-Man bewees dat tieners ook superhelden kunnen zijn

Hoe Pilote de Franse stripkunst vleugels gaf

Waarom de conservatieve pers in Italië de fumetti neri-strips censureerde

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu