Interviews

De emotievolle digitale sculpturen van Andrea Giorgi

Door Tom | 23 oktober 2019


Andrea Giorgi is een Italiaanse kunstenaar die altijd al de grote beeldhouwers bewonderde – Michelangelo, Bernini, Igore Mitoraj. Om zijn eigen sculpturen te promoten, besloot hij dat online verkopen de enige manier was om in de wereld van de kunst door te breken. Maar de digitale wereld is meer dan alleen een marktplaats en medium voor hem is het uitgegroeid tot een manier om kunst te maken en een manier om zijn kunst te definiëren. In zijn digitale sculpturen verkent hij de ruwheid van wat het betekent om mens te zijn. We spraken hem om meer te horen over wat het betekent om kunstenaar te zijn in een digitale wereld.


Ha Andrea, leuk dat we je kunnen spreken. Kun je ons wat meer vertellen over het soort kunst dat je maakt en je werkproces?

 

Andrea: Zoals bij veel kunstenaars komt inspiratie normaal gesproken tijdens de treurigste of gelukkigste momenten van mijn leven. Ik kan in een paar dagen twee of drie ideeën hebben maar soms ook slechts één idee in zes maanden. Het beeld is rauw en bijna onmiddellijk in mijn gedachten, dan voel ik de behoefte om het te transformeren in een echt beeld. 


Dit proces is niet eenvoudig en het kan weken, maanden of jaren duren. Het is niet eenvoudig om de emotie die ik in gedachten heb te reproduceren in een statisch beeld; vooral als je probeert een emotie over te brengen die moeilijk uit te drukken is, zoals melancholie.


Niet alles is ook altijd haalbaar. Hoewel nieuwe technologieën voortdurend verbeteren, zijn de productiekosten vaak nog te hoog voor een productie in kleine series. Ik gebruik een mix van vier, soms vijf, verschillende 3D computerprogramma's om een idee om te zetten in realiteit. Ik ben erg geïnteresseerd in experimenten en ben altijd op zoek naar nieuwe 3D-printtechnologieën en productie- / afwerkingsmaterialen.De baby engel sculptuur


Je focust veel op de naakte menselijke vorm, waarom is dit?

 

Andrea: Mijn stijl is eenvoudig hedendaags en klassiek. In woorden lijken het twee verschillende en contrasterende stijlen te zijn, maar in mijn kunst bestaan ze naast elkaar. Ik denk niet dat er iets mooiers en expressiever is dan een naakt menselijk lichaam. Naakt zijn we allemaal hetzelfde en kwetsbaar. Door naar een naakte persoon te kijken, kunnen we hun gevoelens en emoties vastleggen.


Er is wat dat betreft zeker een voelbaar gevoel van emotie in je digitale sculpturen - heb je het gevoel dat er een dringende behoefte is om ruwe menselijke emotie te vertegenwoordigen wanneer de digitale wereld aantoonbaar ons vermogen daartoe vermindert en ons bombardeert met hypergestileerde afbeeldingen?

 

Andrea: Tegenwoordig leven we in een wereld waar uiterlijk helaas alles is. In het tijdperk van consumentisme zijn we wat we kopen. Wanneer we een persoon zien, "catalogiseren" we hen op basis van hun kleding, hun auto, hun huis of hun werk. We verschuilen ons achter materiële dingen.


Ik ontdoe mijn sculpturen van dit alles om terug te keren naar een archaïsche dimensie. Ik vermijd ook het karakteriseren van gezichten met gezichtsuitdrukkingen. De gezichten van mijn sculpturen glimlachen nooit, zijn nooit verdrietig, ze zijn altijd neutraal. Het is de enige pose die de emotie die ik wil vertegenwoordigen, doorgeeft.Er zijn lessen voor het hart te vinden in het werk van Giorgi


In veel opzichten is veel van je kunst erg teruggetrokken in zijn presentatie en wat het probeert over te brengen. Hoe hebben mensen hierop gereageerd?

 

Andrea: Ik geloof dat een bericht voor veel mensen begrijpelijk moet zijn, dat het eenvoudig en direct moet zijn. De "canvas cuts" van Lucio Fontana hebben een revolutie teweeggebracht en de kunstwereld verbeterd, maar als je het niet aan mensen uitlegt, blijft het gewoon doorgesneden canvas, gewoon weer een plaatje als zoveel andere.


Er zijn een paar mensen die me om uitleg vragen over de betekenis van mijn sculpturen, en het gebeurt meestal met sculpturen die ik op een complexere manier heb gemaakt, omdat dat thema een andere betekenis kan hebben, afhankelijk van iemands levenservaring (bijv. de constructie van liefde). Mensen vertellen me dat ze zichzelf herkennen in de sculpturen omdat elke man zonder kleding en zonder haar op een sculptuur van mij kan lijken.


Er zijn twee manieren om emoties over te brengen; de eerste is om iets esthetisch en evenwichtig te creëren, de tweede is om de persoon aan iets in zijn leven te herinneren. Dit is wat ik probeer te doen met mijn kunst.


____________________

Vind jezelf terug in Andrea Giorgi werken op Catawiki en ontdek onze moderne kunst selectie.

Ontdek meer kunst | moderne en hedendaagse kunst 


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


De eco-futuristische fotografie van Steve Sabella


Hoe de S.M.S. portfolio‘s geholpen hebben kunst toegankelijker te maken


Wat is de volgende stap voor de moderne kunstmarkt?


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu