Interviews

Tips om het meeste uit je eerste kunstbeurs te halen

Door Tom | 25 oktober 2019


Kunstbeurzen zijn een geweldige kans om een beginnende kunstenaar te ontdekken of zelfs je eigen werk te verkopen. Je eerste kunstbeurs kan echter overweldigend zijn. Daarom hebben we drie van onze kunstexperts - Michiel Vliegenthart, Zsuzsa Vermeij-Vermesi en Koos Weel - gevraagd naar hun ervaringen. Ze zetten ook een aantal tips voor je op een rij.


Kun je iets vertellen over de eerste kunstbeurs die je hebt bezocht?

 


Michiel: Dat was TEFAF (The European Fine Art Fair) in Maastricht. Ik was een jonge en nogal onwetende kunstliefhebber en ging samen met mijn ouders. Ik zag werken van Picasso en Rembrandt, werd er een beetje verliefd op en wilde graag zelf ook zo‘n kunstwerk bezitten (ook al zou dat voorlopig niet gebeuren). Het was heel anders dan een bezoek aan een museum en gaf mijn interesse in high-end kunst echt een kickstart. 


Zsuzsa: Dat was lang geleden bij PAN Amsterdam. Ik studeerde toen net kunstgeschiedenis en ging geregeld naar kunstbeurzen. Het is erg belangrijk om veel kunstwerken in het echt te zien en zo je eigen smaak en kennis te ontwikkelen. 


Koos: Omdat ik ben opgegroeid in het zuiden van Nederland, ging ik al op jonge leeftijd naar de TEFAF. Het voelde een beetje alsof ik naar een museum ging. In de loop van de jaren raakte ik steeds meer vertrouwd met hedendaagse kunstbeurzen waar een heel andere sfeer heerst. Er was altijd wel iets de moeite waard. Je ontdekt bijvoorbeeld de laatste kunsttrends, slaat de champagnedrinkende galerie-eigenaars gade of maakt een praatje met een kunstenaar. 


Wat moet je zeker doen, en niet doen, als je voor het eerst als koper een kunstbeurs bezoekt?

 


Michiel: Je moet een open blik hebben en met je hart kijken. Wachten op die 'vonk' als je werken bekijkt, en de tijd nemen om je af te vragen waarom dat specifieke kunstwerk je zo raakt. Volg je intuïtie en laat je niet leiden door wat op dat moment in de mode is, wat influencers zeggen of zelfs wat de beste investering zou zijn. De waardevolste en interessantste kunstverzamelingen uit de kunstgeschiedenis zijn meestal samengesteld vanuit het hart, niet per se vanuit een investeringsgedachte.  


Zsuzsa: Probeer zoveel mogelijk te zien. Praat met verkopers, vraag flyers en catalogussen voor de extra informatie, bekijk de website van de beurs (vaak zijn er lezingen van kunstenaars of andere activiteiten waar je naartoe kunt), en maak gebruik van elke kans om met een kunstenaar te praten. Zij zijn je beste bron, als je je bezint op wat je zoekt. Welke fouten maken kopers en/of verkopers vaak op hun eerste kunstbeurs?

 

Michiel: Iets kopen met als enige motivatie dat het een investering is. Je moet iets kopen waar je echt voor valt, vooral als het je eerste keer is. 


Koos: Kunstbeurzen doen erg hun best om indruk te maken op bezoekers, dus er is veel spektakel. Het grootste risico is een impulsieve aankoop, denk ik. Natuurlijk kan er liefde op het eerste gezicht zijn, als je dat prachtige kunstwerk ziet dat eigenlijk niet past in je woonkamer. Hoe overtuigd je ook bent, neem de tijd om te beslissen! De galerie bestaat ook nog wel als de kunstbeurs voorbij is. Neem een foto. Beeld je in hoe het in je interieur past en vraag je af of je het over een jaar nog mooi vindt. Neem een flyer van de galerie mee en kijk of je thuis nog steeds dezelfde passie voelt voor het werk. Nog steeds enthousiast? Go for it!Neem de tijd om te ontdekken waarom een werk je aanspreekt en koopt niet te snel iets


Wat zijn de voordelen van naar een kunstbeurs gaan en online kopen of verkopen?

 


Michiel: Het bezoeken van kunstshows, galeries en ateliers helpt je je kennis, smaak en voorkeuren te ontwikkelen. Dat komt ook heel goed van pas als je online koopt. Het is ook belangrijk een idee te krijgen van de werkelijke afmetingen, dimensies en structuur van een schilderij.


Koos: Online kunst kopen is in opkomst, maar het bezoeken van een kunstbeurs is onvervangbaar. Sommige mensen vinden het eng om met een galerie-eigenaar in gesprek te gaan, omdat ze denken dat die weinig toegankelijk zijn. In feite is het tegenovergestelde waar. Galeries moeten het hebben van het grote publiek, ze zijn er niet alleen voor high-end verzamelaars. Tegenwoordig kan iedereen online onderzoek doen en zelf een beetje een kunstexpert worden. Bij sommige beurzen is het inderdaad een fancy gebeuren, maar daar moet je je niet door laten afschrikken. Het is jouw kans om al die kunstwerken in het echt te zien. 


Als je opnieuw je eerste kunstbeurs kon bezoeken, wat had je dan vooraf willen weten?

 


Michiel: De waardestijging van werken van oude meesters in het algemeen en die van sommige modernisten. Hoewel ik zelf geen werken als investering koop, zijn werken van sommige kunstenaars in de afgelopen twintig jaar gigantisch in prijs gestegen.


Koos: Dat het echt een chaos is! Er zijn zoveel deelnemers en je krijgt in korte tijd veel over je heen. Ik denk dat kunstbeurzen een goede indruk geven van wat er in de kunstwereld speelt. Van bekende en gevestigde kunstenaars en galeries tot opkomende nieuwe namen. Sommige namen doorstaan de tand des tijds, andere komen en gaan. Ik hou ervan mezelf in onder te dompelen in deze dynamiek en de bijbehorende wereld van kopers en verkopers. Als je gaat, ga dan met mensen in gesprek. Jouw mening is relevant en beïnvloedt welke kant de kunstwereld opgaat. Uiteindelijk zijn het niet alleen de critici en galeries die bepalen wat in de toekomst de trend wordt. 


 ____________________

Neem een kijkje bij Affordable Art Fair Amsterdam of registreer je als verkoper bij Catawiki


Ontdek meer kunst | moderne en hedendaagse kunst


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe de S.M.S. portfolio‘s geholpen hebben kunst toegankelijker te maken


Wat is de volgende stap voor de moderne kunstmarkt?


Tips voor straatkunstenaars om kunst online te verkopen


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu