Geschiedenis

Hoe Nintendo gamemuziek mainstream maakte

Door Tom | 30 oktober 2019


Toen Nintendo Super Mario Bros. lanceerde op de NES (Nintendo Entertainment System), was dat niet alleen het begin van Mario, Luigi, Princess Peach en side-scrolling. Nintendo was een van de eerste game-uitgevers die muziek tot integraal onderdeel van de game-ervaring maakte. Sindsdien laat Nintendo topprestaties zien als het gaat om muziek, of het nu gaat om de orkestsound in The Legend of Zelda of de meer bescheiden soundscapes van de Metroid-serie. We doken in de muzikale geschiedenis van het bedrijf om te ontdekken waarom deze composities zo populair zijn en hoe het bedrijf gamemuziek voorgoed veranderde.


Het begin


In het midden van de jaren 1980 ging het bergafwaarts met de videogame-industrie. In 1983 daalden de inkomsten uit games sterk en twijfelde men of er nog toekomst was voor consoles en homecomputers. Japan en de Verenigde Staten werden hierdoor in het bijzonder geraakt. Beide markten stonden op instorten. Totdat Nintendo de NES lanceerde in 1985 - een console die de industrie nieuw leven zou inblazen en een van de meest geprezen games ooit voortbracht: Super Mario Bros. Het side-scrolling platformspel was op zichzelf al revolutionair. Maar Super Mario Bros had ook iets wat nog niet eerder was vertoond in de game-industrie: muziek. 


De meeste lof ging naar de themasong ‘Overworld’, die een van de meest herkenbare jingles in de gamegeschiedenis zou worden. De song werd gecomponeerd door Koji Kondo (die ook wel Mario Maestro werd genoemd). ‘Overworld’ gaf een heel nieuwe betekenis aan muziek in games. Muziek was niet meer een bijzaak tijdens het ontwerpen van games. Kondo maakte het een fundamenteel onderdeel van de ervaring. Dit betekende in de praktijk dat muziek de verbinding was tussen beweging en geluid - Mario bewoog en sprong op het nonchalante geluid van de song. Het thema van 'Overworld' werd een van de meest herkenbare jingles uit de gamegeschiedenis en is nu synoniem voor Super Mario


Kondo verwerkte muziek in elk aspect van de game; levels die zich onder water afspeelden, werden begeleid door een wals die synchroon klonk met glinstering van de gouden munten en stuiterende Bloopers (de inktvissen uit Super Mario). Kondo‘s insteek was dat de muziek het medium moet zijn dat alles wat je ziet verbindt met alles wat je voelt. 


Op het gevoel spelen


Wat Nintendo wellicht onderscheidt, zijn de gevoelens die de gamemuziek oproept. Vraag het een willekeurige Nintendofan en je zult woorden als ‘nostalgie’, ‘heimwee’ en ‘verlangen’ horen als ze de soundtracks moeten omschrijven. Hoewel dit grotendeels te maken heeft met de leeftijd die de spelers destijds hadden, onderscheiden de Nintendo-composities zich doordat ze een snaar raken. Muziek was, zoals Kondo zei, een manier om de game tot leven te brengen en een verhaal te vertellen. Er is ongetwijfeld geen game die dat beter doet dan de Nintendo-klassieker The Legend of Zelda


In het land van Hyrule (dat als achtergrond dient voor de meeste games uit de serie) is muziek altijd bepalend geweest - de ocarina in Ocarina of Time, de dirigeerstok van The Wind Waker of de harp die in veel games terugkomt, zijn instrumenten die essentieel zijn voor de game (sommige games ontleenden er zelfs hun naam aan). Daarom is de sound altijd van cruciaal belang geweest. Niet alleen om de game te verbeteren, maar ook om die te begrijpen. Rustgevende songs uit Zelda vergezellen je op je reis door dit fictieve land. Ze zijn als een vriend die gedurende de game bij je blijft. Als Link (de protagonist in de game) verdwaalt of hulp nodig heeft, gebruikt hij vaak zijn instrument of muziek als redding. Ocarina of Time wordt niet alleen beschouwd als een van de beste games ooit, maar ook geprezen om een van de beste soundtracks ooit


De soundtracks staan nu opnieuw in de belangstelling en worden gewaardeerd om hun variatie - van ronkende orkesten (Wind Waker) tot melancholische folksongs (Majora‘s Mask). Het zegt iets over de impact, dat deze muziek bij spelers van nu nog steeds herinneringen aan tijd en plaats oproept. 


Innovatieve sound


Nintendo was altijd vooruitstrevend als het ging om muziek. En het bedrijf heeft ook de weg vrijgemaakt voor de ontwikkeling van gaming audio wat betreft de technische vereisten. De introductie van 8- en 16-bits processors bijvoorbeeld, gaf de vroege muziek van Nintendo een unieke elektronische sound. 


Naast Zelda en Mario, hielpen games zoals Metroid de ontwikkeling van de gamemuziek. Stevige melodieën en vrolijke noten werden afgewisseld met een lichte, etherische sound die een desolaat en eenzaam gevoel opriep in de Metroid-wereld. Hoewel de Metroid-composities niet muzikaal waren in de traditionele zin van het woord, hielpen ze bij het ontstaan van een atmosferisch muziekgenre dat de heersende muzikale normen uitdaagde. Toen aan Hirokazu Tanaka, de componist van de Metroid-soundtracks, werd gevraagd hoe hij te werk ging, zei hij dat hij de muziek niet zag als achtergrond en sfeer. Hij wilde vooral een meeslepende ervaring creëren. Dat kon met muziek, maar even goed met het geluid van een fictief wezen. Metroid Prime is de GameCube generation-editie van de Metroidserie met zijn bescheiden, klassieke sound


Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn van de impact van Nintendo op de muziek, luister dan eens naar populaire muzikanten van nu, zoals Drake en Childish Gambino. Dan kun je zomaar een Nintendo-jingle of twee terughoren in hun songs. Het zoete verlangen van Hyrule leeft erin voort. 


____________________

Pak je ocarina en speel jouw gelukssong, voordat je een gok waagt in een van onze vele videogames-veilingen


Ontdek meer
videogames | computers en videogames | muziek


Deze artikelen vind je misschien ook interessant: 

130 jaar verliefd op Nintendo


Hoe bepaal je de waarde van oude Nintendo-consoles?


Wat zijn oude videogames en consoles tegenwoordig waard?


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu