Geschiedenis

Een korte geschiedenis van de eerste motorrit ooit

Door Beulah | 7 november 2019

Je gelooft het misschien niet, maar de eerste motorfiets werd per ongeluk uitgevonden. En hij leek nauwelijks op de voertuigen die we tegenwoordig op de weg zien. Dat komt vooral omdat hij vier wielen had en de neiging in brand te vliegen. Motorexpert Manuel Garriga vertelt ons meer over de eerste motorfiets en zijn historische debuut op de weg.

Wat was de eerste motorfiets?

De Daimler Reitwagen werd gebouwd in 1885 en leek in niets op moderne motorfietsen. De ontwerpers - Gottlieb Daimler en Wilhelm Maybach - wilden eigenlijk een gasklepmotor maken die klein genoeg was om te gebruiken voor individueel transport, en ook krachtig genoeg om te concurreren met andere door stoom aangedreven voertuigen. Met andere woorden, ze wilden een auto bouwen. Ze eindigden met een motorfiets met vier wielen en een houten frame, waarover journalist Melissa Holbrook Pierson ooit schreef dat het “leek op een martelwerktuig.”

Hoe werd de eerste motorfiets ontwikkeld?

De Reitwagen werd begrijpelijkerwijs gezien als een soort rariteit, legt Manuel uit: “Met de Reitwagen ontwikkelde Daimler een viertakt luchtgekoelde eencilinder van 264 cc in een innovatieve opstelling: hij had een automatische (ook wel atmosferische genoemde) inlaatklep en een mechanisch bediende zijuitlaatklep. Hij kon 750 tot 800 toeren per minuut halen en produceerde ongeveer een halve pk. Het klinkt nu misschien vreemd, maar destijds werd deze motor gezien als de lichtste en meest efficiënte ooit.”

Een traditionele auto was te groot voor de kleine en toch machtige Reitwagen-motor. Daimler probeerde de motor eerst in een boot en een klein rijtuig te plaatsen, voordat hij besloot zijn eigen onderstel te ontwerpen. “Daimler wilde een houten, met staal versterkt frame bouwen. De motor moest verticaal tussen twee met ijzer beklede wielen komen,” zeg Manuel. “Om het voertuig rechtop te houden, monteerde hij twee steunwielen. Daimler noemde dit de 'Reitwagen mit Petroleum Motor', wat 'Rijwagen met Petroleummotor‘ betekent.”

Een replica van de Daimler Reitwagen, tentoongesteld in het Mercedes-Benz Museum in Stuttgart

Welke route reed de eerste motorfiets?

Daimler en Maybach ontwikkelden en verfijnden de Reitwagen verder en een jaar na het aanvankelijke succes, was hij klaar om de weg op te gaan. “De vernieuwde versie had een ander transmissiesysteem, met rondselas op het achterwiel via interne versnelling,” legt Manuel uit. “Daimlers zeventienjarige zoon, Paul, reed 3 kilometer van Cannstatt naar Untertürkheim, met een snelheid van 12 km per uur. De eerste rit was geslaagd, maar Daimler en Mayback lieten al snel zien waarom moderne motorfietsen niet van hout en leer gemaakt zijn.

“Op de terugweg van Untertürkheim kreeg Paul het nogal warm,” vertelt Manuel. “Het ontstekingssysteem van de Reitwagen, de ‘gloeibuis’, bevond zich onder de leren zitting van de bestuurder. Door alle activiteit warmde die natuurlijk snel op en uiteindelijk vloog hij in brand.”

Wat gebeurde er toen?

“Daimler was altijd meer gefocust op auto‘s dan op motorfietsen,” zegt Manuel. “Hij zag de Reitwagen als een soort 'proefdier', bedoeld om de mogelijkheden van de motor uit te testen. Toen die uitgeput waren, gingen Daimler en Maybach al snel verder met voertuigen met vier wielen.” Daimler en Maybach bleven een winning team. Ze richtten het Daimler Motoren Gesellschaft (DMG) op, ook bekend als Daimler Motors Corporation.

En wat gebeurde er met de originele Reitwagen? Helaas was de brandende zitting van Paul Daimler niet het laatste ongelukje met de motorfiets. In 1903 brak een grote brand uit in de fabriek van DMG Seelberg-Cannstatt. Het magazijn waar de Reitwagen stond brandde ook af, en de daarmee werd de eerste motorfiets ter wereld verwoest.

____________________

Check onze laatste motorfietsenveiling of registreer je als verkoper op Catawiki.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Een geschiedenis van Volkswagen in drie auto‘s

Hoe Ferrari en zijn steigerende paard naar wereldoverheersing renden

Een geschiedenis van Citroën in drie auto‘s

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu