Inspiratie

Cadeaus voor reisliefhebbers

Door Tom | 22 november 2019


Iedereen heeft die ene persoon in zijn leven die altijd lijkt te reizen. Of het nu gaat om verre uithoeken van de aarde of plaatsen dichter bij huis, het zijn de zwervers en nomaden onder ons. In de geest van het cadeauseizoen hebben we een verzameling items samengesteld die iedereen kunnen helpen de geest van zijn reiziger te benutten en hen weer de wereld in te sturen. 


Beproefde kaarten


Hoewel kaarten ooit de favoriete methode van oriënteren waren voor oude ontdekkingsreizigers, bestaan ze tegenwoordig meestal voornamelijk in digitale vorm. Gelukkig worden oude kaarten nog steeds verzameld en bewaard door de die-hard reizigers, en dienen ze als prachtige geschenken voor die nostalgische globetrotters. Cartografieliefhebbers met een zwak voor geschiedenis, kunnen kaarten uit de oude geschiedenis waarderen, compleet met ronde oceanen en plaatsen die 'het land van wierook' worden genoemd, zoals in de wereldkaarten volgens Herodotus (de vader van de geografie). Natuurlijk bieden kaarten vaak ook delicate illustraties van landelijke plaatsen en sommige van de oude, met de hand gekleurde land- en stadskaarten van Luxemburg, Zwitserland en België zullen elke enthousiaste ontdekkingsreiziger vervoeren naar een stillere wereld, zoiets als de Gouw. Probeer een ingelijste kaart die zowel een decoratief als een historisch geschenk is.


Oude kaarten worden vaak geprezen om hun kleur en delicate details

Compacte mode


Afhankelijk van de bestemming, varieert het soort reiskleding dat je nodig hebt aanzienlijk. Toch rust mode nooit, ook als je maar kort weggaat. Voor strandliefhebbers en zonovergoten hedonisten, kies voor een vintage bril; denk aan dikke zonneklep-achtige zonnebrillen of varianten met een dikke rand als je echt wilt opvallen. Het beste van zonnebrillen is dat ze gevoelloos zijn voor de seizoenen en ze zijn compact genoeg om overal mee naartoe te nemen, zelfs naar de hellingen van Hokkaido of de Alpen. En als je reisliefhebber de bergen in gaat, gooi dan ook een warmer accessoire in je tas - Hermès-sjaals zijn tenslotte gemaakt voor fotowaardige momenten. Vintage zonnebrillen maken een glorieuze comeback, dus ze zijn een actueel en trendy cadeau

Nostalgische fototoestellen


Over fotowaardig gesproken, elke onverschrokken ontdekkingsreiziger of beginnende reisfotograaf heeft een goed fototoestel nodig om die momenten vast te leggen. Analoge fototoestellen zijn een mooie optie, niet in de laatste plaats omdat ze technisch en nostalgisch uitstekend zijn. Merken als Nikon en Leica zijn enkele van de meest populaire soorten en kijk uit naar merken die in de jaren 80 zijn gemaakt, die momenteel trendy zijn. En hoewel veel analoge fototoestellen een beperkte film hebben, heeft elke foto iets wat meer waard is - of het nu gaat om de besneeuwde toppen van Patagonië of de honingkleurige woestijnen van Namibië.


De Argus C3-camera was ooit ongelooflijk populair en was het favoriete apparaat voor de gevierde fotojournalist Tony Vaccaro


Fotoafdrukken


Natuurlijk zijn foto‘s zelf ook uitstekende cadeaus om te geven. Voor reizigers zijn ze een aanvulling op hun waarschijnlijk al ontluikende collectie. Het mooie van deze geschenken is dat ze herinneringen en gevoelens kunnen oproepen en tegelijkertijd compact genoeg zijn om mee te nemen. Voor de avontuurlijke reizigers, kunnen ruige opnamen van de Dolomieten de interesse wekken, of voor degenen die vaak op zoek zijn naar stadslichten en de schaduwrijke uitstraling, is stadsfotografie (denk aan die van Brassai) tijdloos. Kijk uit naar kleinere afdrukken of foto's die op posters worden afgedrukt, want deze kunnen worden opgehangen en verwijderd, waar je reiziger ook naartoe gaat.Kleinere, afgedrukte foto's zijn een mooie herinnering tijdens het reizen


Motoren zonder grenzen


Jack Kerouac heeft misschien auto's verkozen boven deze tweewielige wonderen, maar motorfietsen vangen wellicht het grenzeloze optimisme en de vrijheid van het op de weg zijn beter. Wat stimuleert reizen meer dan iets om je in beweging te krijgen wanneer je maar wilt? Wanneer je een motorfiets kiest, moet je echter kiezen op basis van de behoeften van de persoon waarvoor je koopt. Voor reizigers die op zoek zijn naar de wilde gebieden van Marokko of de ruige Pyreneeën, is de Yamaha XTZ 600 Ténéré met zijn offroad-mogelijkheden een goede keuze. Voor degenen die op weg zijn naar de schilderachtige Blue Ridge Mountains en de lange kustbochten van de Pacific Coast Highway, probeer dan de klassieke BMW R 80 G/S, een all-terrain fiets en een allround winnaar. Yamaha heeft een reeks fietsen geproduceerd en is een vertrouwd merk als je voor het eerst koopt


Oost-Aziatische whisky


De whisky wereld is in opkomst dus verwen jezelf met het uitgebreide palet van je reiziger met iets dat een kleine niche is. Zowel Japanse als Taiwanese whisky is op dit moment zeer gewild en niet voor niets. Kavalan is een Taiwanese whisky die een wereldwijd publiek heeft met een smaak die lijkt op die van fruitige jam, terwijl Nikka whisky evenzeer wordt geprezen om zijn smaak als om zijn elegante botteling. Als iets om thuis of onderweg van te genieten, is dit een reisaccessoire dat het leukst is na een lange reis. 


Nikka whisky wordt vaak mooi verpakt geleverd, waardoor het een ideaal geschenk is, whiskydrinker of niet

____________________

Beleef het gevoel van het geven van het perfecte cadeau en bekijk onze meest recente veilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer cartografie | mode | fototoestellen | fotografie | motorfietsen | whisky


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe de vraag naar vintage kleding herenkleding doet herleven

Wat is de volgende stap voor de whiskymarkt?

Alles wat je moet weten over het investeren in analoge camera's

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu