Inspiratie

Haal Parijse elegantie in je huis met deze tips

Door Tom | 13 november 2019


We kijken naar de Franse hoofdstad voor nieuwe interieurideeën. De ‘Parijse elegantie’ is een stijl waarin je de woordeloze allure van Parijs herkent, bedoeld voor alle francofielen. Lees verder als je wilt weten hoe je deze stijl in je eigen huis kunt toepassen.


Wat is Parijse elegantie?

 


Met Parijse elegantie beleef je de Lichtstad op een verfijnde en feestelijke manier. Gedempte tinten zoals off-white en zilvergrijs spelen een belangrijke rol als het om kleur gaat, terwijl weelderige lichtarmaturen en vorstelijke meubelstukken de noodzakelijke Parijse verve meebrengen. Als je wat mooie vondsten oppikt op de Marché aux Puces de St-Ouen of in de Parijse winkelstraten, ben je al op weg met het creëren van een maison waar zelfs de hoofdstedelijke grachtengordel jaloers op zou worden. Deze stijl haalt het meeste uit gedempte tinten, sierlijke details en grootse verlichtingsarmaturen


Je houdt er van als...


Je van de typische Franse stijl houdt die eerder geïnspireerd is op de stad dan op het platteland. Je graag `s ochtends rustig thuis zit met een kop koffie, maar net zo graag naar decadente diners gaat. Je een beetje een flaneur bent, maar graag thuiskomt in een cool huis dat rust uitstraalt. 


Welke essentiële stukken heb je nodig?


Weelderige kroonluchters


Het Kasteel van Versailles mag zich dan iets buiten de stadsgrenzen bevinden, het pronkstuk van Lodewijk XIV dient nog steeds als inspiratie voor Parijzenaars. Een interieurstuk dat niet mag ontbreken in de Parijse elegantie, is de kroonluchter. Kroonluchters, met hun vertakte lichtarmaturen, zijn een fantastische manier om een ruimte wat diepgang en verfijning te geven. Ze passen het beste in ruimtes met hoge plafonds, vooral als die delicate ornamenten en mooie kroonlijsten hebben. Hang deze glinsterende armaturen op, en je haalt iets van de weelderige ‘hôtels’ van Versailles en Parijs in huis. 


Heb je geen hoog plafond, dan kun je altijd kiezen voor een kleine of moderne kroonluchter, ongeacht de grootte van je ruimte. Met armaturen in de belle-époquestijl geef je een kamer een zekere grootsheid; vergelijk ook eens messing kroonluchters met sfeerlichten met de standaard kandelaber in messing en glas. Ook Sputnik-kroonluchters, die lijken op sterren of exploderend vuurwerk, zijn dramatisch genoeg om als het verlichte middelpunt van een ruimte te functioneren, zonder die te domineren. Of het nu om oude glamour of eigentijdse stijlen gaat, verlichting moet in de Parijse elegantie een statement afgeven


Meubelen in de stijl van Lodewijk XVI


De stijl van Lodewijk XVI was een meer ingetogen esthetiek die in de 18e eeuw opgang maakte als reactie op de steeds weelderiger en dominanter wordende barok. Hoewel de stijl infiltreerde in alle soorten interieurs en design, bleef vooral dit type meubilair populair. Fauteuils van walnotenhout met rechte rugleuningen en poten, bekleed met zachte satijnen stoffen kwamen veel voor, terwijl vergulde voetenbankjes met kussens met kwastjes ook favoriet waren. 


Als je deze meubelstukken gebruikt, kun je er het beste spaarzaam mee zijn - wat ook betekent dat je ze effectief gebruikt. Als je een Lodewijk XVI-leunstoel combineert met een glazen koffietafel of een moderne sofa in gedempte tinten, versterkt dat het vorstelijke gevoel in een ruimte zonder te overdrijven. En omdat bij Parijse elegantie alles draait om het zeer zorgvuldig combineren (terwijl het in eerste instantie lijkt of het bij elkaar geraapt is) moet je de meubels niet opnieuw bekleden of leuker proberen te maken. Veel Lodewijk XVI-meubilair is kleurrijk en rijk aan details. Geef deze meubelstukken dus ruimte om tot hun recht te komen - of dat nu is door een stoel in een kleine hoek te plaatsen of die onopgesmukt zonder extra kussens te laten.Kenmerkend voor meubilair in Lodewijk XVI-stijl zijn de satijnen bekleding en rechte lijnen


Art deco side tables


Omdat het kleurenpalet van de Parijse elegantie veel grijs en goud bevat, is het belangrijk wat aarde en textuur in de ruimte te brengen. Art-decostukken zijn een manier om dat te doen en tegelijkertijd trouw te blijven aan de stijl. Zelfs als je de grote stukken al hebt, kan een side tabel in art-decostijl een subtiele toevoeging zijn. Deze tafels met karakter zijn vaak gemaakt van donker hout met een glanzend oppervlak en hebben poten met rondingen. Leg voor een Parijs accent een net zo glossy magazine of een roman van Jules Verne op deze tafel en voilà, daar is je look. 


Voeg zachte accenten toe zoals boeken en magazines om deze tafels wat extra pit te geven


____________________


Check onze objecten met Franse elegantie of registreer je als verkoper in deze Catawiki-categorie.


Ontdek meer interieur en decoratie | interieurs


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Zo ziet het huis van een wereldreiziger eruit


Hoe stijl je je huis in eclectisch maximalisme


De meest opwindende interieurtrends voor 2020


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu